Kleine tempel ashram in Rishikesh

India en campers​

Niet alleen in Europa worden campers steeds populairder, maar ook in India. De populariteit van campers is sterk in opkomst, hoewel er momenteel nog niet veel campers op de wegen te zien zijn. Dit heeft deels te maken met de nog beperkte infrastructuur en voorzieningen voor campers. Echter, steeds meer avontuurlijke reizigers ontdekken de vrijheid en flexibiliteit die een camper biedt, vooral in een land met zoveel diverse landschappen en culturele schatten.

De groeiende interesse in camperreizen in India heeft geleid tot een toename in het aantal bedrijven dat zich specialiseert in camperbouw en verhuur. Hoewel er uitdagingen zijn, zoals het vinden van geschikte campings en voorzieningen, wordt de infrastructuur langzaam maar zeker verbeterd om aan de vraag te voldoen.

De charme van camperreizen in India ligt in de mogelijkheid om afgelegen en minder toeristische gebieden te verkennen, zonder afhankelijk te zijn van hotels of andere vormen van accommodatie. Of je nu de uitgestrekte woestijnen van Rajasthan, de weelderige heuvels van Kerala, of de ruige bergen van de Himalaya wilt verkennen, een camper biedt de ultieme vrijheid om op je eigen tempo te reizen en unieke plekken te ontdekken.

Munnar bergen

Met de groeiende populariteit en de geleidelijke verbetering van de infrastructuur, lijkt het erop dat camperen in India een veelbelovende toekomst heeft.

Op deze pagina is dan ook allerlei informatie en links naar uitgebreide artikelen / pagina’s te vinden over diverse onderwerpen, van de meest geschikte bussen voor een camperconversie tot praktische tips voor camperen in India. Doe hiermee inspiratie op voor je eigen camperproject in Nederland en ontdek hoe campers worden gebouwd in een totaal ander land. Dit is niet alleen interessant, maar ook nuttig voor je kennis. Zo wordt bijvoorbeeld de oude Renault Trafic nog steeds in India gemaakt onder een andere naam, wat handig kan zijn voor onderdelen.

Voor het bouwen van campers zijn er al diverse bedrijven in India actief. Om een goed beeld te krijgen van hun werkwijze zijn een aantal camperbouwers bezocht in en rond de hoofdstad New Delhi. Het proces verloopt daar vaak heel anders dan in Nederland, wat het des te interessanter maakt om het te zien. Klik daarom hieronder op een van de afbeeldingen om naar de pagina van de betreffende camperbouwer te gaan en om een complete video van de camperbouwer te bekijken. Daarnaast gebruiken deze camperbouwbedrijven veelal dezelfde gereedschappen, waardoor hiervoor een gezamenlijke gereedschapspagina is gemaakt. Waarbij het bijzonder is om te zien dat ze met relatief eenvoudige gereedschappen zoveel kunnen bouwen.

Uitzicht uitgang camperbouwer zuid oost new Delhi

Naast camperbouwers zijn ook andere relevante bedrijven bezocht. Zo werd een bodybuilderbedrijf bezocht dat voornamelijk slaapbussen produceert, wat interessant is vanwege de overeenkomsten met camperbouwbedrijven in India. Daarnaast zijn er twee houtbedrijven bezocht die niet alleen hout leveren aan de timmerindustrie, maar ook aan de camperbouwsector. Klik op een van de afbeeldingen hieronder om meer te lezen en video’s te bekijken over deze bedrijven.

India is een land waar het straatbeeld wordt gedomineerd door voertuigen die aanzienlijk verschillen van die in westerse landen. Dit komt voornamelijk doordat India zelf voertuigen produceert en vanwege hoge importkosten. Daarom zijn er in India vaak andere soorten bussen beschikbaar die geschikt zijn voor ombouw tot campers in vergelijking met westerse landen. Gelukkig zijn deze bussen zeer geschikt voor deze conversie en gebruik als camper. Hieronder vind je daarom een lijst met geschikte bussen. Klik op de afbeelding voor meer informatie erover.

Het interessante in India is dat ze ook oude typen voertuigen uit het Westen hebben overgenomen en nu in India produceren. Dit bespaart hen natuurlijk enorme ontwikkelingskosten. Het mooie hiervan is dat als je eenzelfde type voertuig ook hier in het Westen hebt, je nog steeds onderdelen kunt vinden, zelfs als ze hier al lang niet meer worden geproduceerd. Zo zijn de volgende voertuigen nog in India te verkrijgen die geschikt zijn voor ombouw naar een camper:

Welke regels en wetgeving gelden er in India voor campers? Het blijkt niet zo eenvoudig te zijn. Voor meer informatie, bekijk de pagina over dit onderwerp: Regels en wetgeving voor campers in India.

Drukke straat India

Naast het bouwen van campers groeit ook het camperen zelf in India. Maar hoe zit dat eigenlijk? Is het vergelijkbaar met Europa? Ontdek dit en meer op “Camperen in India“.

Camper in Rishikesh markt

Deze pagina bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *