Camper in Rishikesh markt

Camperen in India

Het kamperen of camperen in India is niet nieuw, maar wordt nog steeds niet veel gedaan. Echte campings zoals in Europa, waar je met een tent, caravan of camper terecht kunt, zijn er nauwelijks te vinden. Dit betekent dat je met een camper veel off-road staat en zelfvoorzienend moet zijn. Openbare camperplekken zijn ook niet snel te vinden; je zult voornamelijk gewone parkeerplekken tegenkomen.

Zeldzame Verschijning

Een camper tegenkomen in India gebeurd ook niet snel. Het is bijna een wonder als je er een ziet. Campers bevinden zich waarschijnlijk meer in afgelegen gebieden dan in steden of dorpen. Toch werd er een camper gespot in het drukke marktgebied van Rishikesh. Het was een oude Mercedes Hymermobil, bestuurd door een avontuurlijke Duitser die waarschijnlijk al een flinke reis achter de rug had. Het was een vreemd gezicht om een camper te zien in zo’n druk gebied in India.

Duitse groene Mercedes Hymermobil camper in India
Buitenlandse camper in Dharamsala parkeerplaats

Maar ook net buiten Dharamsala op een parkeerplaats werd een oude Mercedes camper gespot.

Zelfvoorzienend Zijn

Omdat er weinig infrastructuur is voor campers in India, ben je op jezelf aangewezen. Het gebruik van ‘walstroom’ kun je wel vergeten, en het vullen van je watertank is een uitdaging zonder nabijgelegen tapkraan. Je bent afhankelijk van behulpzame mensen, eventueel tegen een vergoeding. Campers in India worden daarom vaak uitgerust met een generator voor langdurig stroom, hoewel zonnepanelen en een goede accu ook een oplossing kunnen zijn. Een grote watertank is essentieel vanwege de beperkte beschikbaarheid van waterpunten. Daarnaast zijn openbare toiletten en douches zeldzaam, dus een eigen wc of wc-emmer is noodzakelijk, evenals een manier om jezelf te wassen, zoals een douchetent.

Mooie Plekken en Avontuur

Ondanks de uitdagingen biedt India vele prachtige plekken die ideaal zijn om met een camper te verkennen. Vooral afgelegen gebieden, die voor de gemiddelde reiziger moeilijk bereikbaar zijn, worden toegankelijk. Je hoeft je geen zorgen te maken om op tijd terug te zijn bij een hotel, wat je de vrijheid geeft om meer van het land te ontdekken.

Himalaya uitzicht met koeien

Campings in India

Hoewel er campings in India zijn, zijn deze vaak alleen geschikt voor tenten en niet voor campers. Meestal staan er al tenten opgesteld of kun je je eigen tent gebruiken. De tenten op deze campings zijn echter niet zo groot en luxe als de tenten die je op Europese campings ziet. Gewoonlijk zijn het kleine koepeltentjes of zelfgemaakte tenten. Gelukkig is kamperen in opkomst in India, dus misschien zal dit in de komende jaren veranderen.

Camping Rishikesh India

Veiligheid in India

India is een enorm land met veel verschillende gebieden, variërend van veilig tot minder veilig. In steden loop je risico op inbraak en constant lastigvallen door nieuwsgierige inwoners. In de natuur kunnen beren, tijgers, luipaarden, slangen en andere gevaarlijke dieren voorkomen. Het is belangrijk om altijd alert te zijn en voorzorgsmaatregelen te nemen voor je veiligheid.

Groene gifslang Kerala
Groene gifslang

Zo is het meestal niet verstandig om met open ramen te slapen, en een daktent gebruiken in een berengebied is ook niet aan te raden. Sommige bussen die voor personenvervoer worden gebruikt, hebben metalen stangen aan de buitenkant voor de ramen; dit kan vooral bij grote ramen een waardevolle veiligheidsmaatregel zijn voor je camper. Vooraf informatie inwinnen over het gebied waar je naartoe wilt reizen is ook geen overbodige luxe om je goed voor te bereiden op wat wel en niet mogelijk is. Dat laatste is natuurlijk ook zo in Europa.

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *