Force Urbania rijdend grijs blauw

Force Urbania: De Nieuwe Generatie Bus van Force Motors LTD

De Force Urbania, de opvolger van de populaire Force Traveller, markeert een nieuw tijdperk voor Force Motors LTD. Met een volledig nieuw en modern design, gecombineerd met enkele herkenbare details van de oude Force Traveller, biedt de Urbania een frisse en innovatieve buservaring. Hoewel de carrosserie geheel nieuw is en niet is overgenomen van andere modellen, blijft de aandrijving trouw aan de hoogwaardige Mercedes-motor.

Vergelijking met de Mercedes Sprinter

De Force Urbania kan vergeleken worden met de Mercedes Sprinter. In tegenstelling tot de Force Traveller, waarbij de motor deels binnenin lag, bevindt de motor van de Urbania zich volledig onder de motorkap. Dit draagt bij aan een modern ontwerp en functionaliteit, waardoor de Urbania zich kan meten met andere moderne bussen zoals de Sprinter, Crafter, Ducato en Transit.

Force Urbania neus

Beschikbare Varianten

De Force Urbania is verkrijgbaar in drie verschillende lengtes, korte wielbasis, middellange wielbasis en lange wielbasis:

 L1L2L3
Lengte mm544062257010
Breedte zonder zijspiegels mm209520952095
Hoogte mm255025502550
Maximaal gewicht in KG362541354610
Force Urbania linker zijde

Design en Functionaliteit

Op dit moment is de Urbania alleen verkrijgbaar met een enkele hoogteoptie. Mogelijk komen er in de toekomst meer hoogtevarianten beschikbaar. De bus is standaard voorzien van ramen rondom, wat wellicht minder geschikt is voor ombouw naar een camper, maar alternatieve ramen kunnen altijd worden ingebouwd of de huidige ramen worden geblindeerd. Daarnaast lijkt de Urbania ook alleen te verkrijgen zijn met vele stoelen, ideaal voor gebruik als taxibusje waar waarschijnlijk de Urbania ook nu voor bedoeld is, alleen voor een camper zijn de vele stoelen overbodig. Gelukkig lijkt de Urbania wel te verkrijgen zijn met in een LHD (Left Hand Dirve) variant, dus niet alleen de RHD (Right Hand Drive) wat ze in India gebruiken omdat ze daar links rijden.

Force Urbania dashboard
Force Urbania binnen met stoelen

Een opvallend kenmerk is de kortere schuifdeur en een nooddeur. De kortere schuifdeur is wellicht ook praktischer voor campergebruik, omdat het minder warmteverlies veroorzaakt dan grotere schuifdeuren. De nooddeur, vaak geplaatst bij de achterdeuren, is echter een wettelijke vereiste in India. Deze nooddeuren zijn ook te vinden in de Force Traveller.

Force Urbania nooddeur
Nooddeur
Force Urbania schuifdeur
Schuifdeur

Hoewel de nooddeurfunctie vraagtekens oproept, vooral omdat ze vaak achteraan zitten bij de achterdeuren die zelf ook als nooduitgang kunnen dienen, is dit een verplichte veiligheidsmaatregel volgens de Indiase regelgeving. Alternatief zou een noodluik in het dak ook een oplossing kunnen zijn. Deze nooddeuren lijken ook minder praktisch te zijn voor campergebruik.

Force Urbania rechts achter

Daarnaast biedt de Force Urbania voldoende ruimte, waardoor deze bus uitstekend geschikt is voor ombouw naar een camper. Met zijn moderne ontwerp en praktische functies vormt de Urbania een veelzijdige keuze voor zowel commercieel gebruik als voor camperconversies.

Motor en Prestaties

De Force Urbania wordt aangedreven door een 115 PK Mercedes-motor, wat voldoende is voor de meeste toepassingen. Echter, voor zwaar beladen bussen kan dit vermogen mogelijk aan de lage kant zijn. Het is te hopen dat er in de toekomst meer motoropties beschikbaar komen.

Import en Prijs

Hoewel de Force Urbania waarschijnlijk nooit officieel in Europa geïntroduceerd zal worden, blijft importeren een optie voor de liefhebbers. De startprijs van de Urbania ligt rond de 3.100.000 Indiase Rupees, wat ongeveer overeenkomt met €35.000. Houd bij import rekening met extra belastingen en kosten.

Conclusie

De Force Urbania is een moderne, veelzijdige bus die ook geschikt is voor ombouw naar een camper. Met een betrouwbare Mercedes-motor biedt de Urbania gegarandeerd veel rijplezier en technische betrouwbaarheid.
Bekijk hieronder de verdere impressies van de Force Urbania:

Force Urbania rijdend Rishikesh
Force Urbania links achter
Force Urbania rechts voor
Force Urbania onderzijde links achter
De achteras vanuit links achter
Force Urbania onderzijde links voor
De vooras vanuit links gezien

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *