Verschillende Handgereedschappen

Gereedschappen van Camperbouwers in India

Voor het bouwen van campers is gereedschap onmisbaar, en dat geldt ook in India. Wat echter opvalt, is dat camperbouwers in India vooral handgereedschap gebruiken in plaats van grote (moderne) machines. Hoewel ze wel over enkele grote machines beschikken, wordt het meeste werk handmatig gedaan. Dit heeft vooral te maken met de kosten: een werknemer die alles kan kost blijkbaar €12,- per dag, waardoor het economisch voordeliger is om met handgereedschap te werken dan te investeren in dure machines waarvan de gebruikskosten al hoger kunnen liggen.

Metaalbewerkingsgereedschappen

In de werkplaatsen van camperbouwers in India zie je vaak een aantal grote metaalbewerkingsmachines. Dit is wel zo makkelijk voor het knippen en buigen van metaalplaten, wat met de hand bijna onmogelijk is.
Zetbanken en/of kantbanken en knipbanken hebben ze dus allemaal wel.

Knipbank blauw
Knipbank
Kantbank lichtblauw
Kantbank
Kolomboormachines

Een kolomboormachine hebben ze ook allemaal wel een staan, essentieel voor het boren van bijvoorbeeld rechte gaten in metalen kokers die als constructiemateriaal worden gebruikt.

Daarnaast hebben ze allemaal wel een afkortzaagmachine voor metaal die onmisbaar is voor het op maat maken van metalen profielen.

Metaal afkortzaagmachine
Vaste slijpmachine

Voor het slijpen van stukken metaal hebben ze allemaal wel een slijpmachine. Vaak ook nodig voor het slijpen van de beitels voor de houtbewerking.

Voor handmatige metaalbewerking hebben de camperbouwers meestal een lasapparaat, slijptol en handboormachine. Deze gereedschappen zijn cruciaal voor het lassen van de constructies en het aanpassen van de metalen onderdelen.

Groot lasapparaat

Houtbewerkingsgereedschappen

Wat betreft houtbewerking, gebruiken de meeste camperbouwers voornamelijk handgereedschap. Een handcirkelzaag is een veelgebruikt hulpmiddel om plaatmateriaal op maat te zagen. Deze zagen zijn vaak van goedkope merken, soms met aangepaste hulpstukken die ze zelf hebben gemaakt. In één werkplaatsen is een combinatiemachine aanwezig voor schaven en zagen, wat hen iets meer flexibiliteit geeft. Een handbovenfreesmachine wordt waarschijnlijk ook gebruikt, al is deze niet zichtbaar geweest in de werkplaatsen. De rest van het hout bewerken lijkt echter gedaan te worden met niet-elektrische handgereedschappen.

Handcirkelzaagmachine met eigen gemaakt zool
Handcirkelzaagmachine
Combinatiemachine, schaven en zagen
Combinatiemachine, schaven en zagen

Overige Gereedschappen

Naast deze gereedschappen hebben de camperbouwers vaak een luchtcompressor. Deze wordt gebruikt voor verschillende taken, zoals het oppompen van banden, het spuiten van verf en het schoonblazen van oppervlakken.

Grote v-compressor rood
Industrie naaimachine met tafel

Sommige camperbouwers bekleden zelf hun eigen kussens en stoelen en hebben daarvoor een naaimachine en een eventuele speciale werkruimte.

Naast de grote machines beschikken de camperbouwers in India ook over een breed scala aan gewone handgereedschappen. Deze omvatten essentiële tools zoals hamers, schroevendraaiers en kitspuiten. Deze basisgereedschappen zijn gewoon onmisbaar voor het bouwen en repareren.

Merk Gereedschappen

De grote machines in de werkplaatsen zien er robuust en duurzaam uit, maar de elektrische handgereedschappen zijn vaak van goedkope Chinese merken. Dit komt omdat India deze producten niet zelf produceert en de budgetten beperkt zijn. Een veelgebruikte handcirkelzaag blijkt na navraag bij een winkel met een Blutec cirkelzaag slechts 1700 Indiase Rupee te kosten (ongeveer €20,-). Het is inderdaad niet veel, maar deze eenvoudige cirkelzaag blijkt zo te zien wel veelzijdig te zijn.

Blutec handcirkelzaagmachine

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *