Force Travellers personenvervoer groot

Force Traveller: De Meest Populaire Bus in India

De Force Traveller, geproduceerd door Force Motors LTD, is wel de meest populaire bus in India. Oorspronkelijk gebaseerd op de Mercedes TN/T1, bouwt Force Motors deze bussen onder licentie. Lees meer over deze vergelijking op; Mercedes TN/T1 vs Force Traveller.

Varianten en Specificaties

De Force Traveller is verkrijgbaar in verschillende varianten en lengtes, zowel als touringcar als bezorg-/werkbus:

Force Traveller schoolbus
 T1 3050T1 3350T1 3700T1 4020T2 3350T2 4020
Lengte mm513556156265696656156970
Breedte zonder zijspiegels mm190019001900190019001900
Hoogte mm2550 / 226525502550255026702670 / 2870
Maximaal gewicht in KG367539654300467541255900

Hoewel er aanvankelijk maar één hoogtevariant beschikbaar leek, zijn er ook Force Travellers met een flat roof, wat wijst op twee hoogteopties.

Force Traveller laag dak

Design en Functionaliteit

Touringcar Versie: De Force Traveller touringcar is volledig voorzien van ramen rondom en heeft een verplichte nooddeur. Hoewel de nooddeurfunctie soms vraagtekens oproept omdat deze vaak achteraan zit, is dit een wettelijke vereiste in India. Alternatieve oplossingen zoals een noodluik in het dak zouden ook mogelijk zijn. Deze nooddeuren zijn minder praktisch voor campergebruik. Bovendien ontbreken schuifdeuren of extra zijdeuren, wat minder handig kan zijn voor camperomzettingen, tenzij je een extra deur in de zijwand plaatst, zoals veel camperbouwers in India doen.

Bezorg-/Werkbus Versie: Deze variant is vaak volledig dicht aan de achterzijde en heeft geen ramen rondom, wat het meer geschikt maakt voor ombouw naar een camper. Bovendien heeft deze versie meestal een schuifdeur of een zijdeur, wat ook handig is voor camperomzettingen.

Force Traveller Ambulance blauw

De Force Traveller is beschikbaar met zowel enkel lucht- als dubbelluchtachterassen, afhankelijk van het maximale gewicht dat de bus kan vervoeren.

Technische Specificaties en Updates

De Force Traveller is uitgerust met moderne BS6-motoren (vergelijkbaar met Euro 6) en heeft door de jaren heen diverse updates ondergaan, waaronder een significante facelift van de voorzijde.

Oude Force Traveller
Oude Force Traveller
Force Traveller met facelift en ronde lampen
Force Traveller facelift
Force Traveller personenvervoer rijdend
Force Traveller facelift (upgrade?)

De bus is verkrijgbaar met twee verschillende neuzen, waarschijnlijk afhankelijk van het type motor. De lange versie vertoont gelijkenis met de oude DAF 400 bussen.

Force Traveller korte neus
Korte neus
Force Traveller lange neus
Lange neus
Daf 400 ambulance
Daf 400 ambulance

Er zijn ook faceliftkits beschikbaar die zorgen voor een wat meer afgeronde neus.

Force Traveller afgeronde neus

Voor motoren lijken twee motoropties verkrijgbaar te zijn:

  • 90 pk Mercedes-motor
  • 115 pk Mercedes-motor

Deze motoren zijn voldoende voor de meeste toepassingen, maar voor zwaar beladen bussen kan dit vermogen aan de lage kant zijn. Het is te hopen dat er in de toekomst meer motoropties beschikbaar komen om aan de diverse behoeften van gebruikers te voldoen.

Een nadeel van de Force Traveller is nog wel dat de motor nog half in de bus ligt. Dit kan soms ongemak veroorzaken bij onderhoud en kan zorgen voor extra geluidsoverlast tijdens het rijden. Ondanks dit nadeel biedt de Force Traveller veel voordelen, waaronder betrouwbaarheid en veelzijdigheid.

Onderdelen en Onderhoud

Door de populariteit van de Force Traveller in India zijn er volop onderdelen beschikbaar. Veel garages zijn bekend met deze bussen, waardoor je snel geholpen kunt worden. Er is ook een ruime beschikbaarheid van zowel nieuwe als tweedehands onderdelen.

Force Traveller als Camper

De Force Traveller is ook populair voor ombouw naar campers vanwege zijn betaalbaarheid en ruime interieur. Verschillende camperbouwbedrijven in India bieden zowel standaard als aangepaste ontwerpen aan, afhankelijk van de wensen van de klant.

Force Traveller camper grijs

Importeren van een Force Traveller

Het importeren van een nieuwe of tweedehands Force Traveller naar Nederland brengt enkele overwegingen met zich mee. Hoewel het aantrekkelijk kan zijn voor onderdelen, kan het feit dat ze in India rechtsgestuurd zijn, een nadeel zijn (misschien met goed zoeken zijn er ook links gestuurde). De startprijs van een Force Traveller ligt rond de 1.500.000 Indiase Rupee (ongeveer €17.000), maar houd rekening met extra belastingen en kosten bij import.

De Opvolger: Force Urbania

De opvolger van de Force Traveller is de Force Urbania, met een volledig nieuw ontwerp en details van de Force Traveller. Meer informatie hierover vind je op de pagina: Force Urbania: De Nieuwe Generatie Bus van Force Motors LTD. Ondanks de introductie van de Urbania blijft de Force Traveller populair vanwege de variëteit en lagere kosten, wat het een aantrekkelijke keuze maakt voor veel Indiërs.

Force Urbania rijdend wit

Conclusie

De Force Traveller is een veelzijdige en populaire bus in India, geschikt voor diverse toepassingen, van touringcar tot werkbus en camper. Met zijn robuuste Mercedes-motor en beschikbaarheid van onderdelen biedt deze bus veel mogelijkheden voor zowel commercieel gebruik als voor camperomzettingen.
Bekijk hieronder de verdere impressies van de Force Traveller:

Force Travellers personenvervoer groot schuin achter
Force Traveller foodtruck
Force Traveller cabine
Force Traveller cabine
Force Traveller onderzijde aandrijfas
Onderzijde met aandrijfas

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *