Bus building area

Bus / Body Builder in India

In India zijn bussen alomtegenwoordig en worden ze niet alleen door grote merken geproduceerd, maar ook door kleinere bedrijven die zich met name specialiseren in carrosseriebouw. Deze zogenaamde body builders bouwen niet alleen bussen, maar ook andere voertuigcarrosserieën zoals foodtrucks, trailers, en ambulances. Vanwege de overeenkomsten met camperbouw, is het interessant om te zien hoe deze bedrijven in India te werk gaan.

Foodtrailer en losse container

Carrosseriebouw in India: Een Inzicht

Een video hieronder toont een bodybuilderbedrijf nabij New Delhi, dat vooral grote bussen met slaapplekken bouwt, maar ook andere projecten aanneemt:

Werkomstandigheden en Bouwprocessen

In India wordt vaak in de open lucht of onder een overkapping gewerkt. Deze werkomstandigheden brengen uitdagingen met zich mee, vooral door weersinvloeden die roestvorming op het metaal kunnen veroorzaken. Dit niet alleen is problematisch, ook omdat veel laswerk bestaat uit korte of puntlassen in plaats van doorlopende lassen, is deze aanpak minder sterk (kan over gediscussieerd worden) en kan roest van binnenuit naar buiten komen als de stalen kokers niet volledig worden dichtgelast.

Bussen in aanbouw

Ondanks deze uitdagingen, weten de carrosseriebouwers in India vaak indrukwekkende resultaten te bereiken met beperkte middelen. Handwerk is de norm, wat begrijpelijk is gezien de lage arbeidskosten en de hoge kosten van materialen en machines. Dit handwerk zorgt voor flexibele en maatwerkoplossingen.

Productieproces en Toezicht

Voor de bouw van bussen wordt meestal een chassis ingekocht van merken zoals Tata of Mercedes, waarop de volledige carrosserie wordt opgebouwd. Vaak worden de bouwtekeningen door andere bedrijven geleverd. Net als bij camperbouwers hebben deze bedrijven de vrijheid om te bouwen wat ze willen, want daar lijkt het in ieder geval op. Er is wel toezicht, maar de naleving kan variëren. Voertuigen moeten goedgekeurd worden door het RTO (Regional Transport Office) (zie ook; Regels en Wetgeving voor Campers in India), waarbij een uitgebreid formulier ingevuld moet worden met details over de wijzigingen en de opbouw.

Bus op chassis
Cabine bus in aanbouw

Begrepen dat de chauffeurscabine aan specifieke eisen moet voldoen, maar daarachter hebben de bouwers veel vrijheid in het ontwerp en de bouw.

Conclusie

Carrosseriebouw in India is een fascinerend veld waar traditionele methoden en moderne behoeften samenkomen. Ondanks de uitdagingen van het werken in open lucht en met beperkte middelen, leveren deze bedrijven indrukwekkende maatwerkoplossingen.

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *