Drukke straat India

Regels en Wetgeving voor Campers in India

Wanneer je door de straten van India rijdt, lijkt het soms alsof er geen verkeersregels bestaan. Het verkeer bestaat uit een chaotische mix van auto’s, scooters, riksja’s en zelfs paardenkarren, die allemaal hun weg vinden, soms zelfs tegen de richting in. Ondanks deze ogenschijnlijke wanorde zijn er wel degelijk regels, hoewel de naleving ervan te wensen overlaat.

Paard met wagen India

Dit geldt ook voor het bouwen van campers. Bij alle bezochte camperbouwers lijkt het alsof ze alles kunnen bouwen en zomaar de weg op kunnen. Echter, de Regional Transport Office (RTO) wat een overheidsinstantie is moet elk voertuig, inclusief aangepaste campers, keuren voordat het de weg op mag. Dit proces is niet eenvoudig: het vereist een uitgebreide documentatie en de kosten zijn hoog. Hierdoor lijkt het of niet alle bouwers zich strikt aan de regelgeving houden of er zijn tussenwegen.

Het perspectief van het keuringsproces vanuit een particulier

In gesprek met een particulier met een zelfgebouwde camper blijkt dat het voor privépersonen moeilijk is om een camper te laten keuren, met name omdat er een groot verschil bestaat tussen privé- en bedrijfswagens. Voor bedrijven zou dit doorgaans minder problematisch moeten zijn. Het keuringsproces is daarbij kostbaar, tijdrovend omdat je er vaak achteraan moet en het is onzeker of de aanvraag wordt geaccepteerd. Zelfs kleine wijzigingen, zoals het verwijderen of toevoegen van een stoel, vereisen blijkbaar bewijsmateriaal dat het goed is gedaan. De regels zijn zo te horen streng, en aangezien kamperen in India nog in opkomst is, ontbreken duidelijke richtlijnen (daar zou in de toekomst verbetering in moeten komen). De particulier gaf daardoor ook aan dat zijn camper niet is gekeurd vanwege de kosten en het gedoe. Zolang de aanpassingen van buitenaf niet snel zichtbaar zijn, komt men vaak weg zonder problemen. Mocht je toch worden aangehouden, dan kan omkoping van politieagenten een optie zijn, al is dit niet altijd betrouwbaar.

Gebrek aan Duidelijke Regelgeving en de keuringsprocedure

Als je verder zoekt, blijkt dat veel RTO-kantoren nog niet goed bekend zijn met campers en hoe deze te registreren. Dit betekent dat zelfs als je navraag doet, je mogelijk verkeerde informatie krijgt. Zo blijkt wel dat voor de keuring een formulier moet worden ingevuld en plattegronden of bouwtekeningen van de wijzigingen en nieuwe onderdelen moeten worden aangeleverd. Net als in Nederland blijkt ook een camper te moeten voldoen aan bepaalde eisen volgens hmr.araiindia.com, zoals beschreven in het document “Procedure for Type Approval and Certification of Trailer Caravans for compliance to Central Motor Vehicles Rules.” Een camper moet dan minimaal beschikken over het volgende:

  • Zitplaatsen en een tafel
  • Een Slaapgelegenheid
  • Een Kookgelegenheid
  • En een opslagruimte voor spullen

Na goedkeuring van de aangeleverde informatie krijg je vijf maanden de tijd om de camper te bouwen, waarna een fysieke keuring plaatsvindt. De RTO controleert dan na het bouwen of de bouw overeenkomt met de ingediende tekeningen. Als dat niet het geval is, kan de camper alsnog niet worden goed gekeurd.

Conclusie

Wie een camper wil bouwen in India, doet er goed aan om zich vooraf grondig te informeren. Hoewel het verkrijgen van de juiste informatie van de RTO een uitdaging kan zijn, is dit een essentiële stap.
Heb je ervaring hiermee? Laat dan een reactie achter of stuur een e-mail, zodat andere camperbouwers hier ook gebruik van kunnen maken.

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *