Stappenplan

Stappenplan

Het is belangrijk om de juiste volgorde te volgen bij het ombouwen van een busje tot camper. Het kan namelijk lastig zijn als je de wanden en het plafond al hebt afgetimmerd en je achteraf nog elektriciteitsleidingen wilt aanleggen voor bijvoorbeeld plafondlampen. Een stappenplan kan daarom van groot belang zijn, zodat je vooraf kunt bepalen in welke volgorde je het busje ombouwt tot camper.
Hoewel de Cursus Camper Bouwen is opgedeeld in categorieën zoals het maken van een kast en het aanleggen van elektriciteit, is dit niet per se de juiste volgorde waarin je een camper bouwt. Houd hier dus rekening mee, vandaar dat het stappenplan de eerste categorie is.

Bovendien is het belangrijk om te benadrukken dat wanneer er zelf wordt begonnen met het bouwen van een camper, dit geheel op eigen risico is. Ondanks alle inspanningen bestaat de mogelijkheid dat er fouten optreden. Hiervoor kan geen enkele aanspraak of recht worden ontleend of geclaimd bij Sajenn.

Sajenn heeft deze cursus voor een groot deel gratis aangeboden om zijn expertise met jullie te delen. Desondanks vragen we vriendelijk om een donatie te overwegen. De creatie van deze cursus heeft aanzienlijke kosten met zich meegebracht, die niet uit het niets verschijnen. Daarnaast stellen donaties ons in staat om de cursus in de toekomst te onderhouden en te updaten.

Hieronder een stappenplan hoe je een busje ombouwt tot camper:

Lege bus

1.   Strip je bus en in de meeste gevallen wordt de bestaande houten-vloerplaat eruit gehaald om de vloer te kunnen isoleren.

2.   Behandel corrosie/roest plekken.

Corrosie behandelen
luifel beugels

3.   Plaats beugels aan buitenzijde camper die geplaatst moeten worden voordat de wanden worden dicht getimmerd. Een voorbeeld hiervan zijn de luifel beugels.

4.   Elektriciteitskabels en eventueel nog andere soort kabels/ leidingen trekken door de wanden.

Elektriciteitskabels trekken
gat zagen raam

5.   Gaten zagen voor de ramen, dakramen en buitenaansluitingen zoals voor elektriciteit en water.

6.   Gaten ramen en dakramen verstevigen en opdikken met houten latjes.

houten latjes rond raamgat
Uitstroken wanden en plafond

7.   Plafond en wanden verder uitstroken met houten latjes voor de plafond- en wandpanelen die ertegenaan komen.

8.   Vloer, wanden en plafond isoleren.

Wanden en plafond geïsoleerd
Bestaande vloerplaat in camper

9.   Houten vloerplaat erin.

10.   Vloerzeil leggen.

Vloerzeil in camper
wand bekleed met vilt

11.   Wanden bekleden met vilt.

12.   Tussenschotten of wanden voor bijvoorbeeld kasten die in het plafond of de wanden komen maken en plaatsen. Dit is nodig omdat de wand- en plafondplaten hierop aangepast moeten worden.

Groot tussenschot
Wanden en plafondplaat bevestigen

13.   Wand en plafond platen maken en bevestigen.

14.   Zijn het plafond en of wandplaten bevestigd voor een raam dan kunnen daarna de ramen en/of dakramen worden geplaatst.

Horrex raam open
Autoterm diesel standkachel

15.   Wil je een standkachel, plaats de unit met brandstof aanvoer, lucht aanvoer en uitlaat en later sluit je de rest aan als het interieur erin zit.

16.   Worden er grote watertanks geplaatst in de camper, plaats deze voordat de kasten en bed erin komen.

Grote watertank in camper
Kasten inbouwen

17.   Kasten, bedden en keuken kunnen worden gemaakt en geplaatst.

18.   Opmeten kussen maten voor het laten maken of zelf maken van de kussens.

Zitkussens
Elektra bediening

19.   Water, elektriciteit en gas kunnen verder worden aangelegd en aangesloten worden. Ben je vergeten een kabel door bijvoorbeeld de wand te trekken dan is het geen probleem om die achteraf door bijvoorbeeld de kasten heen te trekken en met een kabelgoot te beschermen.

20.   Laatste finishing touch dingetjes, zoals een kapstok monteren en een gordijnrails plaatsen waar nodig is.

Gordijnrails kunststof gemonteerd

Bovenstaande stappenplan kun je aanpassen als dat wenselijk is, echter blijft het in hoofdlijnen altijd hetzelfde. Dit heeft doorgaans met de volgende punten te maken:

  • Het kan zijn dat je de gaten voor je ramen en dakluiken pas wilt zagen als je bijna meteen erna de ramen en dakluiken kunt plaatsen. Dit is meestal wenselijk als je buiten aan de gang gaat want je wil bij regen niet dat er gaten in je bus zitten. Je kunt er wel voor kiezen om de gaten voor je ramen te zagen en deze erna volledig af te plakken, toch zou je je wanden zo kunnen voorbereiden om pas later de gaten te zagen. Dit doe je door op de plek waar ramen en dakluiken komen alvast met een stift aan de binnenzijde de gaten globaal af te tekenen.
  • Elektriciteit aanleggen kun je achteraf door deze in de kastjes aan te leggen om zo geen kabels in het zicht te krijgen.
  • De vloer kun je leggen nadat deels de wanden zijn bekleed en het plafond erin zit. Het is alleen opletten tijdens de vloer maken dat je de bekleden wanden niet beschadigd.
  • Zolang er nog geen kastjes tegen het plafond aan komen, is het mogelijk om de plafondplaat, nadat bijvoorbeeld het bed is ingebouwd, te bevestigen. Let daarbij wel op dat er ruimte is om de plafondplaat in positie te krijgen.
  • Mis je nog iets in bovenstaande stappenplan, zet datgene wat je mist op de juiste plek zodat je weet wanneer je eraan moet beginnen

De categorie “Stappenplan” staat bovenaan de cursus, omdat het belangrijk is om te weten in welke volgorde je een camper bouwt. Pas nadat je de volledige cursus hebt doorgenomen, maak je je eigen stappenplan, omdat je dan weet wat voor jou van toepassing is.

Deze pagina bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *