Drogen geschilde vellen hout

Houtzagerij, Plaatmateriaal Fabriek en houtwinkel in India

Voor het interieur van campers is hout een essentieel bouwmateriaal. In India vind je niet alleen houtzagerijen, maar ook plaatmateriaal fabrieken die een cruciale rol spelen in de houtverwerkende industrie. Ondanks de opkomst van moderne machines, wordt in veel van deze fabrieken nog steeds gebruik gemaakt van oudere machines en veel handwerk. Het is fascinerend om te zien hoe het proces van boom tot houtproduct verloopt. Hieronder een kijkje in een houtzagerij en plaatmateriaal fabriek in India.

Houtzagerij in Alappuzha

Tijdens een reis door India in 2019 werd een houtzagerij in Alappuzha bezocht. De aandacht werd getrokken door de stapels boomstammen en het geluid van zaagmachines vanuit de verte. Dit leidde tot een spontane bezoekje aan de zagerij.

houtzagerij ingang, Ron selfie

Met hun eigen lange rails zaagmachine, waarschijnlijk zelf gebouwd en in de vloer geïntegreerd, zagen ze planken en balken uit grote boomstammen. Zie de afbeeldingen hiernaast van de rails in de vloer en de horizontale lintzaagmachine.

Houtzagerij, rails zaagmachine
Rails zaagmachine
Houtzagerij, rails zaagmachine lintzaag
Rails zaagmachine lintzaag
Houtzagerij, zagen met lintzaag

Tijdens het bezoek was de grote zaagmachine niet in gebruik. Wel waren ze bezig kleine stammen te zagen met een oude lintzaag. Wat betreft veiligheid zou dit in Nederland nooit toegestaan zijn, aangezien de lintzaag weinig tot geen veiligheidsvoorzieningen heeft. In India lijken de veiligheidsnormen echter minder streng te zijn.

Daarnaast werden planken op maat geschaafd met een schaafmachine. Hoewel het om een kleine schaafmachine ging, toonde dit aan dat de zagerij niet alleen planken uit boomstammen kon zagen, maar ook planken op maat kon schaven.

Een openstaande vraag blijft of de boomstammen al gedroogd zijn voordat ze gezaagd worden, of dat dit proces elders later plaatsvindt.

Houtzagerij, schaven met schaafmachine

Multiplexplaatmateriaalfabriek Vlakbij New Delhi

Onderweg naar een camperbouwer in 2024 net buiten New Delhi werd een multiplexplaatfabriek ontdekt. Het zicht van gedroogde, geschilde vellen hout op een industrieterrein wees op de aanwezigheid van een multiplexplaatfabriek. Na binnenkomst en toestemming om foto’s en video’s te maken, werd het productieproces vastgelegd dat te zien is in onderstaande video:

Houten plaatmateriaal fabriek, sorteren geschilde vellen hout

In deze fabriek werden ook oude, onbeveiligde machines gebruikt die in Nederland niet meer zouden mogen worden ingezet. Het productieproces is daarbij wel vergelijkbaar met dat van moderne fabrieken die meer geautomatiseerd zijn.

Houtwinkel

Het kopen van grote partijen hout kan mogelijk rechtstreeks vanuit de fabriek worden geregeld, terwijl kleinere hoeveelheden meestal via lokale houtwinkels worden verkregen. In steden en dorpen zijn er diverse houtwinkels verspreid, maar deze zijn niet te vergelijken met de bouwmarkten zoals men die in Nederland kent.

Elke afdeling van een Nederlandse bouwmarkt zou je kunnen zien als een aparte winkel in India, waarvan er vaak meerdere langs elkaar te vinden zijn in een straatje. Wanneer je hout nodig hebt, bezoek je dus een dergelijk straatje waar meerdere houtwinkels gevestigd zijn. Deze winkels bieden een assortiment van verschillende houtsoorten afkomstig van diverse fabrieken, waardoor er keuze is tussen verschillende kwaliteiten en typen hout.

Houtwinkel India

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *