Camper wanden plafond bekleden

Beste manier vloer, wanden en plafond bekleden camper

Hoe kun je nu het beste je wanden en vloer bekleden van je camper? Er zijn natuurlijk vele opties om dit te doen. Ik heb dan ook al vele manieren gezien, van gewoon overal tapijt tot ledere bekleding. Het kan allemaal, maar houdt rekening met ventilatie en gewicht.

Voor dat je begint met alles te bekleden moet je rekening houden met het volgende:
De vloer van je camper kan er doorgaans meteen in na het strippen van je bus als je die niet isoleert. Het plafond en de wanden komen in een later stadium. Dit is nodig omdat je eerst de elektriciteit en eventuele leidingen trekt voordat je de wanden plaatst. Vervolgens maak je de gaten voor je ramen en dakramen die je verstevigt met een houten raamwerk. Daarna komt het isoleren, eventueel nog een bevestiging voor een kast en dan pas bekleed je volledig de wanden en het plafond.

Zoals al eerder aangegeven houdt je het laag in gewicht. Waarom? Dit scheelt een hoop in de kosten. Laat je daarom ook niet verleiden door andere die misschien wel een schrootjes afwerking hebben, maar dat is gewoon een zware manier van bekleden. Er zijn genoeg alternatieven zoals gefineerde platen of beplakte platen met een structuur erop.

Betreft de ventilatie is het belangrijk dat je wanden kunnen ventileren, zo wordt eventuele vochtinsluiting voorkomen. Dit kun je al verwezenlijken door kieren en openingen in je wanden te houden.

Verder neem ik je mee in een vloer variant en twee wand en plafond varianten.

Beste vloer voor je camper

De beste manier om je vloer te bekleden van je camper is het gebruiken van een zeil. Het is niet alleen makkelijk te plakken op de vloer, het is ook gebruiksvriendelijk. Je kunt het goed schoonmaken als het vies wordt en daarnaast is het in allerhande varianten te verkrijgen. Genoeg keus dus. Wil je toch nog een stukje vloerbedekking, dan kun je die er altijd nog los erop leggen.

vloer verhoging

Het zeil plak je op de houten bodemplaat van je camper; dat doe je eenvoudig met een contactlijm. Dan zit het zeil gegarandeerd stevig vast!

Wand en plafond volledig met platen bekleden

De meest makkelijke manier van je wanden en plafond bekleden is deze volledig met platen hout te bedekken. Dit kan vrij snel gebeuren en je hebt minder gekke contouren om rekening mee te houden. Je camper lijkt dan van binnen een soort ‘buis’ want je ziet de constructie contouren van de bus niet meer.

vlakke plaat wand bekleding

Hiervoor gebruik je populieren triplex platen met een soort afgewerkte fineerlaag erop, die je zelf bekleed met een kunstleer of die je achteraf volledig met plafond in een keer bekleed met een tapijt.

Veel van de campers die we bouwde hadden houten wand-, plafondpanelen die we bedekten met kunstleer. Wat er dan nog aan metaal te zien was in de bus bedekte we met naaldvilt voor de afwerking.

In de Mercedes 406 camper zijn de wanden bekleed met afgewerkte fineer platen. Deze platen heb ik toen via mijn stageadres kunnen regelen. Dat kon want de binnen constructie van dit type bussen is zo gemaakt dat je er alleen vlakke platen tegenaan kunt zetten. Makkelijk dus.

mercedes L406D camper wc ruimte

Het grote voordeel is dus; zijn eenvoudigheid van maken. Aan de andere kant lever je meestal veel ruimte in omdat de metalen binnen constructie van je bus veel ruimte inneemt die verloren gaat. Dit kan vaak al om 5cm of meer gaan. Dat betekent als je achter een bed over de breedte hebt je 10cm (beide kanten) aan bed lengte inlevert, en dat is veel.
Bovendien omdat je wanden meestal dikker zijn dan de ramen aankunnen die erin worden geplaatst, is daarvoor een aparte afwerking nodig.

Wand en plafond ruimte besparend bekleden

De beste manier van je wanden en plafond bekleden is door gebruik te maken van platen hout die binnen de contouren van de metalen binnen constructie van je camper vallen. Waarom? Dit oogt niet alleen mooi en ruimtelijk, het minimaliseert je wanddikte enorm waardoor je zo veel mogelijke binnenruimte behoud. Daarbij is het ook de beste manier als je ramen wil plaatsen, omdat de wanddikte binnen de maximale wanddikte van de ramen blijven.

Ruimte besparend wand bekleden
wandbekleden camper met raam

Deze manier van afwerken vraagt wel meer bewerkingen. Je bekleedt je metalen constructie met naaldvilt en de grote ruimtes tussen de binnen constructie vul je op met platen hout. Hiervoor gebruik je populieren triplex platen met een soort afgewerkte fineerlaag erop, die je zelf bekleed met een kunstleer of die je achteraf volledig met vilt bekleed dat ook op de metalen binnen constructie zit.

Voor het plafond werkt het bijna hetzelfde. In plaats van tussen de metalen binnen constructie lijm je de platen erop tot bijna de zijkanten. Hier maak je een uitsparing als de metalen daktogen/dakbalken dikker worden. Je kunt dit makkelijk doen omdat de metalen binnen constructie van het dak minimaal dik is.

Camper wanden plafond bekleden
Vlakke plafondplaat met kleine inhammen voor daktogen/dakbalken

Meer weten

Wil je weten hoe je het bekleden precies aanpakt en fouten voorkomt, bekijk dan de Cursus Camper Bouwen met de subcategorie Wanden en Plafond of Vloer. Hierin wordt je meegenomen in de bovenstaande varianten, waar moet je op letten en welke materialen gebruik je. Bovendien laat een donatie achter.

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *