Wanden en plafond

wanden en plafond, mal maken wandpaneel

Om de wanden en het plafond van een camper op een nette manier af te werken, zijn er verschillende stappen die je moet doorlopen. In deze categorie wordt daarom uitgelegd hoe kunstleer wordt geplakt als hoe een wandpaneel op maat wordt gemaakt. Hierbij wordt ingegaan op de juiste technieken en materialen die nodig zijn voor een professionele afwerking van een camperinterieur.

Meer achtergrondinformatie willen weten waarom de wanden en plafond op een bepaalde manier worden afgewerkt, kijk dan op “Beste manier vloer, wanden en plafond bekleden camper“.

Bovendien is het belangrijk om te benadrukken dat wanneer er zelf wordt begonnen met het bouwen van een camper, dit geheel op eigen risico is. Ondanks alle inspanningen bestaat de mogelijkheid dat er fouten optreden. Hiervoor kan geen enkele aanspraak of recht worden ontleend of geclaimd bij Sajenn.

Sajenn heeft deze cursus voor een groot deel gratis aangeboden om zijn expertise met jullie te delen. Desondanks vragen we vriendelijk om een donatie te overwegen. De creatie van deze cursus heeft aanzienlijke kosten met zich meegebracht, die niet uit het niets verschijnen. Daarnaast stellen donaties ons in staat om de cursus in de toekomst te onderhouden en te updaten.

Kunstleer plakken

Het plakken van kunstleer vergt enkele handelingen en trucjes om dit goed en netjes te doen. Hoe je dit doet, zie je in onderstaande video:

Wand bekleden met vilt

Of je nu je hele wand wil bekleden met vilt of alleen de metalen balken/kokers, in onderstaande video zie je hoe je dit doet:

Vilt op wand

Inliggend wandpaneel maken

Wandpanelen die tussen de metalen balken/kokers vallen worden ook wel inliggende wandpanelen genoemd. Deze inliggende wandpanelen hebben het grote voordeel dat je meer ruimte creëert in je camper. Om deze panelen te maken is doorgaans een mal nodig, hoe je dit doet en welke handelingen nodig zijn zie je in onderstaande video:

Inliggende wandpanelen

Groot wandpaneel maken

In de plaats van inliggende wandpanelen kun je ook grote wandpanelen maken die in een keer een groter oppervlak afdekken. Doorgaans zijn deze makkelijker te maken omdat deze meer recht toe recht aan zijn met kleine uitsparingen die makkelijk direct zijn af te tekenen, zoals de uitsparingen voor de daktogen/dakbalken.

Groot wandpaneel

Toch lijken de handelingen die gedaan moeten worden veel op die voor het inliggend wandpaneel, want het kan zijn dat er toch een mal nodig is voor een specifieke afronding of uitsparing. Voor het opmeten van de plaat gebruik je meetgereedschap als een grote 90 graden haak om te controleren of de hoeken wel 90 graden zijn, zo niet dan kan een mal uitkomst bieden.
Zie onderstaande afbeelding hoe een groot wandpaneel voor een Fiat Ducato is gemaakt door middel van een kleine mal:

Groot wandpaneel met mal
Groot wandpaneel zonder mal
Groot wandpaneel met mal
Groot wandpaneel zonder mal

Soms heb je nog eens geluk als je een groot wandpaneel wilt maken dat er in de bus die je hebt gekocht wandpanelen in zaten die je kunt gebruiken als mal. Op die wandpanelen kun je extra maten en lijnen aangeven als je bijvoorbeeld de uitsparingen voor de daktogen/dakbalken kleiner of groter wilt hebben. Zie hieronder enkele afbeeldingen van wandpanelen die in een gekochte bus zaten:

Oud wandpaneel bus
Oud wandpaneel bus
Oud wandpaneel bus

Plafondplaat maken

Plafondplaten maken gaat in principe hetzelfde als wandpanelen maken. De ene keer heb je een mal nodig de andere keer niet, aangezien het plafond zo recht toe recht aan is dat je gemakkelijk meteen een plafondplaat maakt.
In onderstaande video zie je hoe je een plafonplaat maakt, met erbij dat eerst werd gedacht dat er geen mal nodig was maar uiteindelijk wel omdat het plafond waar de plafonplaat komt niet recht toe recht aan is:

Plafondplaat maken

Schrootjes effect creëren

Geen kunstleer want je wil echter schrootjes. Kies dan voor een schrootjes effect, dit lijkt nagenoeg hetzelfde want je freest of zaagt dan groeven in één houten plaat om het effect van de schrootjes hiermee te realiseren. Dit heeft als voordeel dat je niet allemaal met losse latten bezig bent, maar met één plaat. Eén plaat is daarbij gemakkelijker te bevestigen en doorgaans is één plaat lichter in gewicht dan al die schrootje bij elkaar.

Hoe je een schrootjes effect creëert, zie je in onderstaande video:

Interieur met schrootjes effect

Overgang cabine afwerken

Haal je de metalen tussenwand van de cabine naar de laadruimte weg in een bus, dan sluit de afwerking van de cabine niet aan op de laadruimte. Om deze mooi af te werken kun je nieuwe kunststofkappen plaatsten of de bestaande laten zitten en de spleet afwerken met een op maat gemaakte afwerkplaat.
Zie hieronder de video hoe je de cabine overgang afwerkt met nieuwe kunststofkappen:

Overgang cabine

In bovenstaande video is ook te zien dat de horizontale kunststofkap nog moet worden afgewerkt met een op maat gemaakte afwerkplaat. Kies je er toch voor om de bestaande kunststofkappen te laten zitten dan maak je op maat gemaakte afwerkplaten op dezelfde manier als in bovenstaande film wordt voorgedaan. Daarbij kan het zijn dat je bij de verticale afwerkplaten een stukje verder de hoek om moet, aangezien de kunststofkappen inhammen kunnen bevatten. Om dan de hoek om te gaan lijm je een dikker stuk hout of een PE-foam (PolyEtheen) op de plek waar dat nodig is. Daarna werk je de afwerkplaten af met vilt of een kunstleer. Zie onderstaande afbeeldingen, op de linker kun je goed zien dat bij de inhammen van het kunststof de afwerkplaat opgedikt is:

cabine overgang
cabine overgang

Contactlijm aanbrengen met een roller

In iedere video dat er met contactlijm wordt gewerkt wordt aangegeven om contactlijm aan te brengen met een verfspuit of een speciaal lijmpistool, beide op perslucht. Deze twee manieren zijn de beste manieren om contactlijm aan te brengen op grote oppervlaktes zonder klodders en lijmverlies. Maar heb je geen compressor voor perslucht en ook geen verfspuit dan kun je overwegen om contactlijm aan te brengen met een roller. Zie onderstaande video waarin wordt beproefd of je met een roller contactlijm kunt aanbrengen:

In de video heb je kunnen zien dat het werkt om met een roller contactlijm aan te brengen, wel beter op kunstleer dan vilt want de contactlijm trekt veel in het vilt. Ga je met een roller aan de slag, zorg dan dat je zoveel mogelijk in een keer kunt doen, want is de contactlijm uitgedroogd op de roller dan heb je weer een nieuwe nodig. Toch zijn rollers wel een stuk goedkoper dan een compressor.

Materialen die nodig kunnen zijn:

Gereedschappen die nodig kunnen zijn:

Deze pagina bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

2 reacties op “Cursus Camper Bouwen: Het maken van de wanden en plafond”

  1. M

    Heb je een link waar ik de overgangs kunststof kappen kan kopen?

    1. Ron Jansen

      Hoi M,
      Helaas hebben we die niet zo bij de hand (in verbant zelf ook op reis te zijn). Het wordt dan toch even googelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *