Elektra buitenaansluiting camper

Elektra in een camper

Je kunt bijna niet zonder elektra in je camper. Je lampjes en de koelkast hebben stroom nodig tenzij je bijvoorbeeld kaarsen wil gebruiken voor je licht. Ik denk de meesten toch niet meer. Maar wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken? Dit kan natuurlijk van zeer simpel naar complexere systemen. Ik neem je mee in drie varianten om aan te tonen wat de mogelijkheden zijn, ook kun je hier een combinatie van maken.

Elektra vanuit autoaccu

Het meest simpele is toch wel elektra aanleggen vanuit je autoaccu voor een stel lampjes. Hiervoor hoef je alleen een kabel te trekken vanaf je autoaccu naar achteren in je camper gedeelte dat zich eventueel opsplits voor je verlichting. Gebruik hiervoor altijd een zekering om schade te voorkomen. Je lampjes hebben zelf een schakelaar nodig om aan en uit te worden gezet. Dit is dus de meest simpele variant die je kunt toepassen. Wel wordt deze variant weinig toegepast gezien het een groot nadeel heeft. Is de accu leeg dan start je motor niet meer. Dit zou je nog kunnen voorkomen met een spanningsbeveiliging, al is dat nog niet het ideaalste.

Dit type systeem komt daarom eerder voor bij kleine campers die hooguit een lampje voor ‘s avonds hebben, bijvoorbeeld om naar bed te kunnen gaan. Dit is kortstondig licht gebruik dat weinig van je autoaccu zal vragen.

Losstaand elektra systeem

Wil je iets vrijer in je elektra systeem zijn, om bijvoorbeeld je koelkast te kunnen gebruiken en langduriger lampjes aan kunt laten. Dan is een losstaand systeem met huishoudaccu beter. Dit zorgt ervoor dat je autoaccu losstaat van je stroomverbruik in je camper gedeelte.

Het systeem vraagt natuurlijk wel wat meer complexiteit dan alleen vanuit je autoaccu. Al moet je nu ook een kabel trekken vanuit je autoaccu naar je elektra systeem in je camper gedeelte. Deze kabel is nodig om onder het rijden je huishoudaccu op te kunnen laden. Hiervoor heb je wel nog een Battery Combiner of Laadomvormer (bij een slimme dynamo) nodig, die zorgt dat de accu’s samen kunnen werken en dat je autoaccu eerst word opgeladen.

Losstaand elektra systeem

Bij dit systeem gaan we ook vanuit dat er een 230 volt aansluiting aan de buitenkant van de camper komt. Met deze aansluiting creëer je 230 volt in je camper. Zo doende wordt er een netwerk voor 12 volt en 230 volt aangelegd. Hierbij is de 230 volt alleen voor een paar stopcontacten en je oplader voor de huishoudaccu. De lampjes en je koelkast zijn aangesloten op het 12 volt netwerk.
Voor de veiligheid is alles gezekerd met een zekering of een aardlekschakelaar.

Dit elektra systeem hadden we ook in de Mercedes 406 camper. Het voldoet meer dan genoeg met wat je nodig hebt. Daarnaast hadden we wel een kleine omvormer die we konden aansluiten op de accu als we 230 volt nodig hadden. Meestal was dit voor het soundsysteem dat we mee hadden, een hoop herrie die de meeste mensen niet nodig hebben.

Uitgebreid elektra systeem

Kies je voor een uitgebreid systeem met zonnepanelen en omvormer voor 230 volt, dan kun je echt wel vooruit. Deze systemen komen eerder voor bij mensen die graag overal willen staan waar geen stroom van buiten af beschikbaar is maar toch wel van alle gemakken voorzien zijn. Je kunt dit zien als een uitbreiding op het Losstaand elektra systeem.

Je hebt hierbij een omvormer voor je 230 volt systeem, waarbij je toch 230 volt hebt ook al ben je van buitenaf niet voorzien. Om te zorgen dat je accu niet te snel leeg raakt heb je zonnepanelen op het dak van je camper liggen die via een aparte omvormer je accu bij laat.

uitgebreid elektra systeem
Victron MultPlus Compact, omvormer en lader
Victron MultiPlus Compact, omvormer en lader in een.

Graag had ik dit systeem ook op de Mercedes 406 camper gehad, al liet het budget dat helaas niet toe. Toch heb ik dit bij andere campers (ook boten) meegemaakt.

Meer weten

Wil je weten hoe deze elektra systemen precies werken en fouten voorkomt, bekijk dan de Cursus Camper Bouwen met de subcategorie Elektriciteit. Hierin wordt je meegenomen in de drie systemen zoals hierboven beschreven, waar moet je op letten, welke materialen je gebruikt en een schema hoe je het systeem opzet. Bovendien laat een donatie achter.

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *