Vloer

Vloerzeil leggen

De vloer in een buscamper bestaat doorgaans uit metaal met veel ribbels om stevigheid te bieden, waardoor het niet ideaal is om er direct een vloerzeil overheen te leggen.

Een houten vloerplaat die op de metalen vloerplaat wordt geplaatst, biedt een oplossing. In veel gevallen zijn er twee mogelijkheden: er ligt al een houten vloerplaat in de bus bij aanschaf, of er moet een nieuwe vloerplaat gemaakt worden. In deze categorie wordt daarom uitgelegd hoe de bestaande houten vloerplaat hergebruikt kan worden of een nieuwe gemaakt wordt. Daarnaast wordt behandeld hoe een vloerzeil over de houten vloerplaat gelegd wordt voor een nette afwerking.

Metalen ribbel vloer buscamper

Meer achtergrondinformatie willen weten over de voordelen van vloerzeil in een camper, kijk dan op “Beste manier vloer, wanden en plafond bekleden camper“.

Bovendien is het belangrijk om te benadrukken dat wanneer er zelf wordt begonnen met het bouwen van een camper, dit geheel op eigen risico is. Ondanks alle inspanningen bestaat de mogelijkheid dat er fouten optreden. Hiervoor kan geen enkele aanspraak of recht worden ontleend of geclaimd bij Sajenn.

Sajenn heeft deze cursus voor een groot deel gratis aangeboden om zijn expertise met jullie te delen. Desondanks vragen we vriendelijk om een donatie te overwegen. De creatie van deze cursus heeft aanzienlijke kosten met zich meegebracht, die niet uit het niets verschijnen. Daarnaast stellen donaties ons in staat om de cursus in de toekomst te onderhouden en te updaten.

Bestaande vloerplaat

Het kan voorkomen dat je een bus koopt met een bestaande houten vloerplaat erin. Als deze plaat nog in redelijke staat verkeert, kun je ervoor kiezen om deze te hergebruiken. Als de plaat echter versleten is, zul je een nieuwe vloerplaat moeten maken, maar je kunt de bestaande plaat wel als mal gebruiken.

Als je de vloer wilt isoleren, moet de vloerplaat verwijderd worden. Dit kan een klus zijn waarbij het handig is om met twee personen te zijn. In de onderstaande video wordt gedemonstreerd hoe je een bestaande vloerplaat kunt verwijderen:

Bestaande vloerplaat in camper

Ongeacht of de bestaande vloerplaat in de camper blijft of niet, is het meestal noodzakelijk om oneffenheden bij te werken om een vlakke vloerplaat te verkrijgen. Als dit niet wordt gedaan en er wordt een vloerzeil overheen gelegd, zullen de oneffenheden zichtbaar blijven. Oneffenheden kunnen bestaan uit beschadigingen en/of gaten in de houten vloerplaat.

Beschadiging vloerplaat
gat in vloerplaat

Ondiepe beschadigingen kun je opvullen met plamuur en vervolgens glad schuren. Voor gaten kun je een stuk hout inlijmen en daarna vlak schuren.

gat in vloerplaat gevuld met hout

Als de vloerplaat te veel oneffenheden heeft, is het een optie om een triplexplaat of meerdere triplexplaten op de bestaande vloerplaat te lijmen. Op die manier wordt de vloerplaat direct vlak en glad.

Voor het op maat maken van de triplexplaat kun je de bestaande vloerplaat op de triplexplaat leggen en de contouren overtrekken. Vervolgens zaag je de triplexplaat op maat volgens de gemarkeerde lijnen. Een andere aanpak is om de triplexplaat direct op de vloerplaat te lijmen en vervolgens de vloerplaat in zijn geheel om te draaien. Op deze manier kun je langs de contouren van de vloerplaat de overtollige triplexplaat afzagen.

Triplexplaat voor op vloerplaat
Triplexplaat voor op vloerplaat

Nieuwe vloerplaat

Als er geen vloerplaat in de bus aanwezig is of als de bestaande vloerplaat in slechte staat verkeert, dan is het noodzakelijk om een nieuwe vloerplaat te maken. Dit kan een uitdagende taak lijken, maar in de onderstaande video wordt stap voor stap uitgelegd hoe je dit kunt doen.

In de video heb je gezien hoe je een vloerplaat maakt door meerdere delen aan elkaar te bevestigen. Dit komt omdat de standaard plaatmaat doorgaans 122 x 244 centimeter is, terwijl de benodigde vloerplaat vaak groter is. Hoewel het mogelijk is om grotere platen te verkrijgen om een vloerplaat van één stuk te maken, moet worden opgemerkt dat deze doorgaans aanzienlijk duurder zijn.

Vloerzeil leggen

De beste vloerkeuze voorin je camper is vaak een vloerzeil. Dit materiaal biedt verschillende voordelen, zoals eenvoudige installatie, duurzaamheid en gemakkelijk onderhoud. Maar hoe leg je nu precies een vloerzeil in je camper? In de onderstaande video wordt stap voor stap gedemonstreerd hoe je dit doet.

Vloerzeil in camper

Randen bij deuren afwerken

Bij de video over het leggen van vloerzeil in je camper is al aangegeven dat je de randen bij deuren kunt afwerken met een aluminiumprofiel. Hiervoor kun je een standaard aluminiumhoekprofiel gebruiken, meestal van 20 mm bij 20 mm en 2 mm dik. Je kunt ook drempelprofielen of gezette profielen gebruiken, die als voordeel hebben dat ze een ronde hoek hebben in plaats van een scherpe hoek.

Het hoekprofiel moet op maat worden gezaagd, onder een hoek indien nodig. Vervolgens boor je gaatjes in het profiel en verzink je ze voor de schroeven waarmee het hoekprofiel wordt vastgezet. Als het hoekprofiel te hoog is, kun je het naar de gewenste hoogte zagen of slijpen. Hierlangs is een foto te zien van een vloer met afgewerkte aluminiumprofielen die volledig op maat zijn gemaakt voor de hoeken en hoogte.

Vloerplaat afwerking aluminiumprofiel
Extrusie aluminiumprofielen
Gezette aluminiumprofielen
Extrusie aluminiumprofielen met ribbels

Tapijt of voetmat

Wil je graag tapijt of een voetmat in je camper leggen? Dat is zeker mogelijk! Je plaatst deze items los op het vloerzeil, waardoor ze handig kunnen worden ingeklemd tussen de wanden en kasten. Een groot voordeel hiervan is dat je het tapijt of de voetmat gemakkelijk kunt verwijderen om ze schoon te maken wanneer dat nodig is.

Het is belangrijk om te weten dat de meeste tapijten en voetmatten niet direct passen in je camper en daarom op maat gemaakt moeten worden. Gelukkig is dit geen ingewikkeld proces. In de onderstaande afbeelding zie je bijvoorbeeld een op maat gemaakte voetmat als voorbeeld.

Aangepaste voetmat

Materialen die nodig kunnen zijn:

Deze pagina bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *