Camper licht houden, kentekenbewijs gewicht

9 redenen om een camper licht te houden

Waarom is het goed om je camper licht te houden, of beter gezegd het interieur dat je erin wil bouwen. Daarom heb ik voor jouw een lijst met redenen gemaakt om aan te geven waarom het slim is je camper licht te houden.

  • Met een lichte camper kun je meer spullen mee nemen. Bij de meeste is het totale limiet 3500 kilo (max auto gewicht openbare weg), heb je een lichte camper dan kun je dus meer meenemen. De Mercedes camper die ik had woog bijna 3000 kilo, eigenlijk kon er dus maar 500 kilo inclusief personen mee. Stiekem zaten we daar gauw overheen.
  • Blijf je beneden de 3500 kilo, dan heb je geen vrachtwagenrijbewijs C1 nodig. Dit bespaart je niet alleen geld, met een C1 rijbewijs ben je vaak ook de enige chauffeur waardoor je dus altijd moet rijden.
  • Met een lichte camper bespaar je je bus aan slijtage. Jouw bus onderdelen, zoals remmen, koppeling, motor enz. ondervinden minder belasting waardoor de slijtage minder is en ze dus langer mee gaan.
  • Met een lichte camper bespaar je brandstof. Hoe lichter je camper, des te minder brandstof je nodig hebt om vooruit te komen. Dit kan al veel schelen op jaarbasis. Zie berekening onderaan het artikel.
  • Met een lichte camper bespaar je wegenbelasting. Je camper wordt natuurlijk gewogen bij de keuring. Je wilt natuurlijk daarom een zo licht mogelijk gewicht hebben om zo laag mogelijk in de wegenbelasting te komen. Check dan ook wat er al niet uit kan bij het wegen, zoals de overtollige kussens.
  • Met een lichte camper rijd je fijner. Je zal misschien vast ooit weleens met een over volgeladen auto naar de stort hebben gereden. Erg prettig is dat niet, voornamelijk als er dan van je vering weinig over is.
  • Met een lichte camper bespaar je inbouw kosten. Ja hoor, ik ziet het vaak, mensen die allemaal zware houten balkconstructies maken waaraan platen hout worden geschroefd. Ik kan je vast zeggen dat dat nergens voor nodig is. De meest gebruikte plaatmateriaal in campers is populieren multiplex dat meer dan sterk genoeg is om je kastjes van te maken. Populieren is daarnaast een lichte houtsoort wat enorm in gewicht bespaart.
camper keuken kast
  • Met een lichte camper zak je minder snel weg in de grond. Je zal vast wel een onverharde weg tegenkomen of op een plek komen te staan die onverhard is, zoals op campings. Is jouw camper lichter in gewicht, dan zak je minder snel weg in de grond. Zo voorkom sneller dat je vast komt te zitten.
  • Met een lichte camper rijd je sneller de berg op. In Nederland heb je er niet zo’n last van, maar zodra je in het buitenland komt kun je er niet om heen. Een berg is niet erg, maar heb je er vele, dan kan het lang duren …

Denk er dus goed over na wat je wil. Je kunt veel, maar houd het licht! Wil je toch een keukenblad van 4 centimeter dik, neem dan een lichte plaat en dik die op aan de randen zodat het oogt als een dik keukenblad. Of dacht je schrootjes te nemen als plafond, je kunt ook kiezen om een dunne triplexplaat te nemen waar je een houtmotief op plakt.

Berekening kosten brandstof bij extra gewicht

Je zou dit als volgt kunnen zien (een voorbeeld dus):

Je hebt een bus van 2000 kilo die 1:15 verbruikt en je rijdt 10.000 km per jaar.

Je maakt er een interieur van 500 kg in en je verbruik gaat naar 1:12.

We nemen een literprijs diesel van €1,40.

Dan is het als volgt:

               Brandstofkosten lege bus: 10.000km / 15vebruik * €1,40 brandstof = €930,-

               Brandstofkosten met interieur: 10.000km / 12vebruik * €1,40 brandstof = €1160,-

               Brandstofkosten 1kg interieur: (€1160 – €930) / 500kg = €0,46 per kg per jaar

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *