Je hebt een droom om een camper aan te schaffen om er toffe reizen mee te maken. Je wil er dit en dat in en het moet er zo uit komen te zien. Of je weet het nog helemaal niet. Maar waar begin je?
Het begint met je behoeften te achterhalen, wat jij dus belangrijk vindt. Daarmee maak je je eigen eisen en wensen lijst zodat je voorkomt een indeling te maken die niet naar wens is. Dankzij de vele campers die ik gebouwd heb, weet ik precies welke vragen je moet stellen om je behoefte te achterhalen.
Ik neem je in het volgende stappenplan mee dat je helpt om tot de camper indeling te komen die het beste bij jouw past.
Inhoud:
- Camperindeling stappenplan
- Stap 1, Regel en wetgeving
- Stap 2, Behoeftes
- 1. Budget
- 2. Aantal personen
- 3. Huisdieren mee?
- 4. Korte reizen of lange reizen?
- 5. Werkplek
- 6. Hobby’s
- 7. Standaard buiten uitrusting
- 8. Verhoogd dak of hefdak?
- 9. Offroad kamperen
- 10. Reizen in de winter
- 11. Vast bed of slaapbank
- 12. Keuken minimaal of groot
- 13. Opbergruimte
- 14. Zitplaats
- 15. Wc-ruimte of wc-opbergkast
- 16. Een douche?
- 17. Ventileren camper
- 18. Meerdere wensen?
- Stap 3, Maak een schets en een moodboard
- Stap 4, Bepaal of je zelf een camper wil bouwen
- Stap 5, Aanschaf bus
- Stap 6, Maak je water, gas en elektra schema
- Stap 7. Definitieve camper indeling tekenen
- Indeling tips
Camperindeling stappenplan
Of er een ideale camper indeling bestaat, moet ik je helaas teleurstellen. Dit is geheel afhankelijk van je behoeftes. De campers die ik voorbij heb zien komen waren allemaal verschillend. Ook al was het dezelfde bus, de indeling week vaak al af op de maat van het bed.
Om te beginnen. Mocht je nog nooit met een camper hebben gereisd dan raad ik je aan om er eerst een te huren. Hiermee kun je niet alleen een idee krijgen of de indeling bij je past, je ontdekt ook of het camper reizen wel iets voor je is.
Stap 1, Regel en wetgeving
Jouw omgebouwde bus tot camper moet uiteindelijk worden goedgekeurd door de RDW. Om dus door deze keuring te komen dien je te voldoen aan de inrichtingseisen voor kampeerauto’s van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Voor België gelden weer andere regels. Wil je ook voor het kwarttarief (verlaagde wegenbelasting voor campers) in aanmerking komen dan dien je aan de inrichtingseisen te voldoen voor kampeerauto’s van de belastingdienst. Het is dus van belang dat je kennis hebt over de regel en wetgeving omtrent campers. Omdat ze van invloed zijn op je camper indeling. Natuurlijk weet ik vanuit ervaring dat je nog steeds veel kunt.
Bij de RDW-keuring wordt met name gekeken naar de veranderingen, wordt voldaan aan de eisen, staat alles goed vast en kan niets zomaar gaan schuiven tijdens het rijden en zijn er geen scherpe randen. Vooral het goed vastzetten van het interieur wordt nog wel eens vergeten, waardoor een camper niet kan worden goedgekeurd.
Heb je vragen over de keuring, dan raden we aan om dit te bespreken met de RDW via telefoon of mail. Of kijk verder op de website van de RDW.
Bij de belastingdienst zijn er iets andere eisen en nog strenger dan die van de RDW. Houdt deze dan ook goed in de gaten wil je in aanmerking komen voor het kwarttarief. Bovendien, als je aan deze de eisen voldoet, dan weet je vrijwel zeker dat je ook de door de RDW-keuring komt.
Voor de aanvraag bij de belastingdienst dient een camper wel eerst te zijn goedgekeurd door de RDW. Het verzoek zelf voor de aanvraag van het speciaal tarief motorrijtuigenbelasting (kwarttarief) kun je aanvragen via het formulier van de belastingdienst. Bij de aanvraag moeten er nog wel foto’s van de camper worden meegestuurd, zowel interieur als exterieur. Omdat deze foto’s nodig zijn voor extra erkenning dat de camper voldoet aan de inrichtingseisen.
Stap 2, Behoeftes
Je behoeftes spelen een grote rol met het bepalen van je eisen en wensen. Door de onderstaande punten te doorlopen weet jij wat je belangrijk vindt en welke faciliteiten niet mogen ontbreken.
1. Budget
Wat je budget is, is alles bepalend. Je moet dit helder hebben voordat je naar een geschikte bus op zoek gaat. Bepaal daarbij welke budget je wil uitgeven voor de bus en welk budget voor je camper interieur. Houdt hierbij rekening met onverwachte kosten. Bij een tweedehands bus kan dit al gauw het vervangen van de remschijven en remblokken zijn. Voor het interieur komt dit meestal bij de detail en afwerking voor, toch een extra pot verf.
Houdt rekening met exclusief BTW-prijzen, gezien bedrijven dit namelijk kunnen verrekenen, maar particulieren niet. Zo staan occasion bestelbussen van bedrijven meestal te koop als exclusief BTW. Naast de BTW dien je mogelijk nog een rest BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen) af te dragen. Je bent in Nederland namelijk verplicht als particulier om BPM te betalen op bedrijfswagens en personenauto’s.
Voor bestelbussen is deze na 5 jaar BPM vrij. Helaas geld dat niet voor kampeerauto’s gezien deze onder de personenauto’s vallen. Je bent dan 17,5 jaar BPM plichtig.
Daarom is het verstandig een bus van 5 jaar oud te nemen, gezien de BPM die dan fors lager ligt. De BPM ligt rond de 38% van de verkoopprijs. Na 5,5 jaar krijg je over de BPM nog eens een korting van rond de 75%. Voor een bus van €25.000 ligt de rest BPM dan dus rond de €2.400.
Onthoudt dus goed dat je rekening moet houden met de BTW en BPM.
2. Aantal personen
Met hoeveel personen wil je op reis? Solo, twee personen of het hele gezin? Hoe meer personen des te groter je bus meestal moet zijn (je dient rekening te houden met max 9 personen inclusief bestuurder). Dit omdat je aan het aantal zitplaatsen en eventueel slaapplekken moet voldoen. Onthoudt natuurlijk dat je ook genoeg opbergruimte hebt voor de spullen. Hoe meer mensen er mee gaan des te meer opbergruimte je nodig hebt. Het nadeel hiervan is dat er minder leefruimte over zal blijven.
Zoals al aangegeven kunnen de aantal zitplaatsen en slaapplekken afwijken. Om dan als voorbeeld te noemen. Een kleine camper kan toch meerdere zitplaatsen beschikbaar hebben dan slaapplekken (vaak maar twee slaapplekken). Je kunt hierbij dan toch nog meerdere mensen meenemen om ergens naartoe te rijden. De personen die geen slaapplek hebben in de camper en toch willen overnachten, slapen dan meestal in een meegenomen tent.
Het indelen van een camper met meerdere personen kan dus uitdagender zijn dan voor één persoon.
3. Huisdieren mee?
Het is al vaak voorgekomen dat ik een aparte ruimte heb moeten maken voor een hond. Zo gek is het dus niet om je huisdier mee te nemen. Houdt er dus rekening mee als je je huisdier of huisdieren mee wilt nemen dat ze ook hun plekje hebben om te slapen. Bovendien is er ook extra ruimte nodig voor de voederbak en eten.
4. Korte reizen of lange reizen?
Wil je jouw camper gaan gebruiken voor alleen korte vakanties, of voor lange reizen. Ga je voor lange reizen ofwel lange aan een gesloten periodes op reis, dan heb je wellicht meer behoefte aan comfort dan iemand die korte reizen maakt.
Het is dus van belang om te weten of je het hele jaar door in je camper reist of niet. Dit heeft invloed op de benodigde faciliteiten en gewenste comfort. En ja die zijn bepalend voor je camper indeling.
5. Werkplek
Wil je graag onder het reizen kunnen werken, dan betekent het dat je daar je indeling en comfort op aan moet passen. Om de hele dag achter een laptop te zitten op een klein bankje en tafeltje is vaak wat ongemakkelijk. Dat betekend dat als je werkt achter een laptop dat je een comfortabele zit plek hebt, plus een tafel/bureau die groot en stevig genoeg is om aan te werken. Doe je meer aan buiten werkzaamheden, dan betekend het dat je ruimte nodig hebt voor bijvoorbeeld werkkleding en gereedschap. Met andere woorden, wil je werken tijdens het reizen met je camper, dan is het verstandig om je camper indeling daarop aan te passen. Het komt dus voor dat je voorzieningen moet inleveren, maar daar heb ik nog nooit spijt van gehad. Bedenk dus goed hoe je voor jezelf en eventuele medereizigers een goede werkplek creëert.
6. Hobby’s
Wie kent die plaatjes eigenlijk nog niet, van die hippie busjes met een surfplank erop. Op reis willen de meesten ook hun hobby’s kunnen ervaren. Mountainbiken, surfen, vliegeren en noem maar op. Al die spullen die je nodig hebt voor je hobby’s moeten natuurlijk een plekje in of op je camper hebben als je die mee wil nemen. Ik als jongere moest natuurlijk een extra geluidsinstallatie hebben, een fiets en het liefst nog een rubberboot met buitenboordmotor.
Ja en al die dingen hebben zo hun plek nodig. Voor de fietsen een fietsenrek achterop en voor de geluidsinstallatie was meteen een kast bezet. Ofwel houdt rekening met je hobby’s, een pakje kaarten moet geen probleem zijn, maar een surfplank past meestal niet in je camper maar wel op het dak. In het geval van de surfplank op het dak, betekent het dat je een Imperiaal nodig hebt.
7. Standaard buiten uitrusting
Ik ken zelf geen enkel iemand die altijd in zijn camper blijft zitten, natuurlijk wil je bij goed weer buiten gaan zitten. Dit betekent dat je losse stoelen nodig hebt en een extra tafel is dan makkelijk. Eventueel nog een barbecue of skottelbraai. Deze spullen en dan voornamelijk de stoelen en tafel hebben bepaalde afmetingen, houdt er daarom rekening mee dat als je deze ergens netjes wil opbergen dat er ook plek voor is.
8. Verhoogd dak of hefdak?
Dit maakt veel uit op de inrichting van je camper. Een lage camper met een hefdak is zuiniger in rijden gezien de lagere lucht weerstand, een hogere bus vangt gewoon meer wind op door het verhoogde dak. Daarbij kan een lage camper doorgaans eerder een parkeergarage in of door een drive-through. Dit hangt natuurlijk wel af van de hoogte van het hefdak, gezien je erg platte hefdaken hebt, maar ook hogere hefdaken omdat daar een matras in ligt. De hogere hefdaken met matras kunnen alsnog een probleem zijn bij parkeergarages en drive-through.
Wil je op wintervakantie, dan is een hefdak minder geschikt. Want de zijwanden van een hefdak bestaan uit dun doek. In het geval je toch in koude gebieden wil rondtrekken dan kun je ervoor kiezen het hefdak niet te gebruiken. Daarnaast heeft een camper met hefdak gewoon minder opbergruimte dan een camper met een vast hoog dak. Ik persoonlijk kies eerder voor en camper met hoog dak omdat ik gewoon wil kunnen staan in een camper.
Om voor het kwarttarief in aanmerking te komen, dient de binnenruimte een denkbeeldig blok te vormen van minstens 170cm hoog, 200cm lang en 90cm breed. Dit denkbeeldig blok is bij lage bussen minstens 130cm hoog, 200cm lang en 90cm breed met een permanente uitklapbare dakverhoging die een minimaal blok vormt van 170cm hoog, 100cm lang en 90cm breed.
De binnenruimte, ofwel de denkbeeldige blokken, is de ruimte achter de bestuurders-en bijrijderszitplaats, waarbij de stoelen in de achterste stand staan. Lees de inrichtingseisen op de website van de belastingdienst.
9. Offroad kamperen
Ben je graag een natuurmens en wil je echt in de natuur kamperen, of reis je liever van camping naar camping. Bij voorkeur van de camping, daar heb je ter plekken al vele voorziening waar je gebruik van kunt maken, wat betekent dat je camper wellicht vrij basic kunt laten. Wil je op de mooiste plekken gaan staan, waar vaak tot geen faciliteiten in de buurt zijn, dan heb je zelf meer faciliteiten nodig. Zo moet je voldoende energie hebben om een paar dagen te kunnen doorstaan. Bovendien is het fijn als jouw camper niet snel vast komt te zitten in de grond.
In de Mercedes 406 camper hadden we zelf een grote huishoudaccu van 230 Ah aangeschaft, verder zat er al een 60 liter LPG-tank eronder. De LPG gebruikte we niet alleen voor het koken maar ook voor de koelkast en de verwarming. Zodoende konden we wel een paar dagen vooruit tot soms wel weken met de LPG.
Wil je meer voorzieningen hebben en/of meer kunnen doen? Dan kun je in het geval van LPG een compacte geiser of boiler nemen. Voor de elektriciteit kun je een zwaardere dynamo op je motor bevestigen, al is het tegenwoordig beter om zonnepanelen te nemen. Wil je weten hoeveel je bijvoorbeeld aan zonnepanelen en of LPG nodig hebt, dan moet je vooraf uitrekenen wat je denkt nodig te hebben aan energie.
In het geval van het wegzakken in onverharde wegen, dat heb ik helaas toch al veel gezien bij campers op een camping, is het verstandig om daarop te letten bij het aanschaffen van een bus. Bij de Mercedes 406 camper hadden we achterwielaandrijving met dubbellucht, een modderpoel was geen probleem voor ons waar de gewone campers al muur en muurvast in stonden. Nu weet ik dat de meeste bussen voorwielaandrijving hebben, niets mis mee, gebruik dan wel goede banden die veel grip hebben op onverharde wegen. Daarbij houdt je camper licht! Hoe lichter des te minder snel je vast zit.
10. Reizen in de winter
Ben je van plan om ook in de winter te gaan reizen dan alleen de zomer. Dan is het geen overbodige luxe om je camper goed te isoleren en te zorgen voor een goede verwarming. Bij de watervoorziening moet je rekening houden dat deze niet kan bevriezen. Zorg dus dat je waterleiding binnen de camper blijven. De watertanks zullen dus ook in de camper geplaatst moeten worden, dit heeft gevolgen voor de beschikbare ruimte in je camper en dus je indeling.
Voor de elektriciteit neem je een huishoudaccu die goed kan ontladen en geladen worden in de vrieskou. Voor gas neem je propaangas of LPG omdat butaangas niet geschikt is voor lagere temperaturen beneden de nul.
Ongeacht of je nu in de winter gaat reizen of alleen in de zomer. Raad ik je toch aan om je camper te isoleren omdat het niet alleen de warmte buiten houd, het zorgt ook voor geluidsdemping en voorkomt vochtvorming tegen de metalen buitenwand (om roestvorming tegen te gaan).
11. Vast bed of slaapbank
Wat jouw voorkeur heeft als bed heeft grote invloed op je indeling. Een bed neemt veel ruimte in beslag, door het goed in te delen kun je vele voordelen creëren.
Een slaapbank ofwel een zithoek die is om te bouwen naar een bed is meestal handig in kleine campers. Je hebt immers de twee vereisten van een zitplaats en een bed ineen. Het grote voordeel is dat het een minimaal plek in beslag neemt. Het grote nadeel hiervan is dat je altijd je bed of zitplaats moet ombouwen wanneer je de andere variant wil hebben.
Een vast bed heeft dus als groot voordeel dat je deze nooit hoeft om te bouwen. En toch kan deze ideaal worden ingedeeld. Zet je het bed op een meter hoogte dan creëer je er een enorme ruimte eronder voor spullen. Een vast bed hoeft daarnaast niet altijd over de lengte van je bus, is je bus breed genoeg over de breedte, dan kun je je bed over de breedte maken mits jouw lengte dat toestaat. Hierdoor bespaar je veel ruimte omdat een bed meestal smaller is dan de lengte.
In het geval van de Mercedes 406 camper hadden we beide toepassingen, een vast bed en een slaapbank. Aangezien ik zelf een vast bed een must vond wilde ik die er gewoon erin hebben. Het vaste bed bevond zich boven achterin de dakverhoging van de camper. Het was een bed van 2 bij 1,7 meter, waarvan de beschikbare hoogte ongeveer een halve meter was. Dus je moest erin kruipen.
Voor de bedbank was deze om te bouwen naar een bed van 1,9 bij 1,5 meter. Genoeg ruimte hadden we dus.
Natuurlijk heb je ook nog de optie voor een hefdak bed, schuifbed of stapelbed. In het geval van een vast bed moet je nog wel zitplaatsen creëren. Dit is mogelijk door de voorste cabine stoelen draaibaar te maken zodat je er een zitplaats mee creëert.
12. Keuken minimaal of groot
Om je camper te laten keuren als camper heb je minimaal een keuken nodig. Deze keuken kan erg minimaal zijn zodat het weinig ruimte in beslag neemt of een grote als je daar meer behoefte naar hebt. De plaats ervan maakt niet zo veel uit, al zou ik wel zorgen voor ventilatiemogelijkheden als je zelf veel van plan bent te gaan koken. Of je kunt een afzuigkap nemen, dit hadden we in de Mercedes 406 camper.
Een minimale keuken komt vaak voor bij kleine campers gezien de beperkte ruimte. Het volgende keukenblok heeft een kleine koelkast, gasfornuis met spoelbak ineen en een bestekla:
Een grote keuken komt meer voor bij de grotere campers omdat daar meer ruimte voor is. Deze keuken bestaat uit een grotere koelkast, drie lades plus een kast, een gasfornuis en een spoelbak:
Voor meer inspiratie wat mogelijk is, bekijk de volgende keukenblokken:
13. Opbergruimte
Bepaal wat je allemaal wil meenemen. Iemand die een fiets, surfplank, scooter wil meenemen heeft meer plek hiervoor nodig dan iemand die het niet mee neemt. Dit betekent dat je je indeling van je camper hierop aanpast.
Om als voorbeeld te noemen hebben we in de Mercedes 406 camper een ‘lange stokken kast’ in de camper gebouwd om de parasol, vishengels en eventuele ander lange dingen in op te bergen. Maak dus een lijst met dingen erop die jij wil meenemen, zodat je kan gaan kijken waar je deze wil opbergen en hoe. Dit kan vaak onder het bed, in de banken of buiten op de bus met bijvoorbeeld een imperiaal.
Veel voorkomende kasten die ik ingebouwd heb zijn de grote lange kast, een bovenkast aan de zijkant en een bovenkast voor en achter.
14. Zitplaats
Wil je zitplaatsen creëren omdat je een vast bed hebt, of gewoon extra zitplaatsen wil. Dan is een klein bankje met een tafel ideaal. Deze zijn meestal in combinatie met de bestuurders en bijrijdersstoel.
Deze zitplaats kun je zelf maken, zodat je eronder zelfs een koelkast kunt inbouwen. Het nadeel is wel dat deze zitting bijna tot nooit wordt goedgekeurd om er onder het rijden op te mogen zitten.
Wil je een extra zitting creëren die wel wordt goedgekeurd. Dan kun je professioneel een autobank laten plaatsen met gordels. Dit kan wel prijzig zijn en je zit helaas vast aan bepaalde inbouwmaten, bovendien door het stalen frame kun je doorgaans weinig met de ruimte onder de bank.
15. Wc-ruimte of wc-opbergkast
Het is toch wel fijn om je behoefte te kunnen doen, al is het geen must voor een camper. Om meteen een hele wc-ruimte in je camper in te bouwen hoeft nu ook weer niet. Je kunt een compacte Porta-Potti nemen die je wegwerkt in een kast.
Dit kan simpel door een kast met een deurtje ervoor waar je de Porta-Potti inschuift:
Een variant hierop is de Porta-Potti plaatsen in een schuiflade/bak, hierdoor schuif je gemakkelijk de Porta-Potti in en uit de kast:
Wil je toch een vaste wc-ruimte, dan kun je een compacte afgesloten ruimte maken, waar je dan een Porta-Potti in zet of een cassette-wc inbouwt:
16. Een douche?
Het is natuurlijk fijn om te kunnen douchen. Ben je van plan om veel op campings te kamperen dan heb je geen douche nodig, maar ga je veel buiten de campings kamperen dan is een douche wel zo handig. Je kunt kiezen uit een binnen-douche en een buiten-douche.
Een buiten-douche is gewoon handig omdat het weinig ruimte in beslag neemt. Je kunt ervoor kiezen om zelfs een douchetent mee te nemen voor de privacy. Een buiten-douche is in de winter wel minder geschikt dan een binnen-douche.
Een binnen-douche kun je dus altijd gebruiken het hele jaar door. Deze douche kun je in combinatie maken met de wc-ruimte. Vergeet dus niet om alles goed waterdicht te maken, want het hout wat je meestal in je camper gebruikt is niet bestand tegen water. Het nadeel van een binnen-douche is dat het gewoon veel ruimte in beslag neemt, toch kun je het goed combineren met een wc-ruimte.
Voor beide opties heb je een flinke watertank nodig. Verder is een boiler of geiser nodig om warm te kunnen douchen.
17. Ventileren camper
Het ventileren van je camper is geen must voor het keuren van een camper, wel noodzakelijk: kookvocht, frisse lucht en condens dat ontstaat tijdens het slapen moet kunnen ontsnappen. Dit kun je doen door ramen en of dakluiken te plaatsen die open kunnen. Ventilatiepoorten zijn ook geschikt, maar meer in de trant om bijvoorbeeld de koelkast radiator te ventileren.
Ramen hebben daarentegen het voordeel dat ze het daglicht laten binnenkomen. Kies je uiteindelijk voor een extra raam of dakluik, dan moet je de positie en afmetingen bepalen. Het is dan handig om te weten hoe je je indeling wilt hebben, zoals waar komt het bed en de keuken.
18. Meerdere wensen?
Heb je nog meerdere wensen zoals een hangmat of een terras. Schrijf deze dan ook op je lijst om je camper indeling te bepalen.
Stap 3, Maak een schets en een moodboard
Een moodboard? Ja, een soort poster waar je allemaal plaatjes opplakt met inspiratie erop waarvan jij denkt dat zou ik willen. Dit moodboard wordt je uitgangspunt van je camper!
Daarnaast neem ik aan dat je al een eisen en wensen lijst hebt gemaakt door bovenstaande stappen te volgen. Want nu kun je jouw camper indeling al gaan bepalen met gewoon een pen en een stuk papier. Dit is nog niet definitief, het is puur voor inzicht om te bepalen welke bus je nodig hebt.
Stap 4, Bepaal of je zelf een camper wil bouwen
Nu je je eisen- en wensenlijst, moodboard en eerste schets hebt gemaakt van je droomcamper, kun je gaan bepalen hoe je kiest tussen een nieuwe camper, zelfbouw camper, laten bouwen en tweedehands camper.
Dit is een belangrijke stap, gezien niet iedereen zo handig is of handig wil worden. Budget en tijd is daarnaast een grote keuze die bepaald welke richting je opgaat.
Om je op weg te helpen om een keuze te maken tussen een nieuwe camper, zelfbouw camper, laten bouwen en tweedehands camper. Heb ik onderstaande stappenboom gemaakt:
Stap 5, Aanschaf bus
Nu je alles in kaart hebt gebracht wat je wilt voor je droomcamper, kun je veel gerichter opzoek naar jouw bus. Deze zijn er in vele soorten en maten, van oud naar nieuw. Ieder zijn keus.
In de trant van de Mercedes 406 camper is gekozen voor wegenbelastingvrij en natuurlijk de nostalgie. Deze bussen worden al lang niet meer gemaakt dus wil je er een aanschaffen dan moet je hier goed op letten. Kijk hiervoor op de Dubbellucht website.
Natuurlijk moet je goed opletten bij de aanschaf van een bus. Zoek dan ook vooraf zorgvuldig zoveel mogelijk uit. Daarnaast raad ik altijd een onafhankelijk onderzoek aan. Dit kun je doen door iemand mee te nemen die er verstand van heeft, of je maakt een afspraak bij een garage in de buurt die je bus helemaal kan checken.
Stap 6, Maak je water, gas en elektra schema
Nog een laatste stap voor je een definitieve indeling maakt is het zorgen voor een water, gas en elektra schema. Het is belangrijk dat je goed nadenkt zodat je precies weet wat je nodig hebt. Dit vanwege de afmetingen ervan. Het gaat dan niet alleen over hoe je de kabels neer legt en waar de ‘meterkast’ komt, hierbij neem je ook je koelkast en andere elektronische apparaten in op. Dit doe zo ook voor de andere schema’s.
Het is gewoon belangrijk om te weten wat uiteindelijk de maten zijn van je onderdelen, omdat dit invloed heeft op je camper indeling.
Stap 7. Definitieve camper indeling tekenen
Wanneer je de afmetingen weet van je aangeschafte bus en onderdelen die je erin wil hebben, dan kun je een definitieve indeling gaan maken.
Iets wat de meesten mensen leuk vinden is gewoon te gaan tekenen, daarvan ben ik er een. Hoe je tekent maakt niet zoveel uit, zolang jij het maar begrijpt.
Ik weet zelf dat ik een hele bus ook in een professioneel 3D ontwerpprogramma kan tekenen. Super gaaf om te doen, al raad ik het niet aan. Waarom? Er gaat een hoop tijd in zitten en waarschijnlijk maak je maar één camper met jouw interieur. Daarnaast kom je er vaak achter bij het bouwen dat het nog niet allemaal past wat je bedacht had. Toch zijn er tegenwoordig specifieke 3D ontwerpprogramma’s voor campers, zoals Ignotus. In deze programma’s kun je eenvoudig een camper ontwerpen, verwacht alleen dat er geen bouwtekeningen uit komen. Meer hierover lees je in het artikel ”Camper ontwerp software”
Voordat je begint in een 3D programma is het nog steeds goed om eerst met de hand te tekenen. Want hiermee kun je veel sneller variaties maken en het kan zomaar zijn dat dit meer dan voldoende voor je is.
Bovendien raad ik aan om tijdens het ontwerpen de indeling van je camper met behulp van papier of tape op de vloer van je bus/camper neer te zetten en als je nog geen bus/camper hebt dan met bijvoorbeeld stoepkrijt op de stoep. Hierdoor krijg je een beter beeld van hoe de indeling gaat worden, zo doende kun je zien wat je aan bewegingsruimte overhoudt.
Natuurlijk gaat dit niet op de millimeter, maar wel handig om te weten hoe groot je het bed wil maken en of het allemaal gaat passen.
Doorgaans heb je al aan een plattegrond voldoende, een zijaanzicht voor de bovenkastjes is handig.
Vanuit deze tekeningen kun je nu eenvoudig bepalen wat je nodig hebt en waar alles op zijn plaats komt. Daardoor weet je waar nu je elektrische kabels en water en gasleidingen naar toe moet leggen.
Voor de Mercedes 406 camper die ik samen met een vriend had, hebben we vrijwel een identieke interieur indeling teruggeplaatst zoals die er al in zat. Dit was gewoon de meest logische oplossing, gezien de ramen en het dak daarvoor waren afgestemd. Wel hebben we het bed dat boven zat langer gemaakt, van een deel van de bank een kast gemaakt en natuurlijk de uitstraling volledig naar onze smaak ingericht.
Indeling tips
- Begin met de grootste objecten eerst. Het bed, de zitplaatsen, de keuken en eventueel wc/douch ruimte. Dan kun je daar vervolgens de rest omheen tekenen.
- Denk goed na over de gewichtsverdeling. Ga niet alle zware dingen zoals de accu’s, watertanks, gastank en koelkast aan zijde plaatsen. Bovendien mag je camper niet zwaarder worden dan 3500 kg, anders heb je een C1 rijbewijs nodig. Houdt daarbij rekening met belading en het aantal personen dat mee moet. Die horen bij de 3500 kg.
- Veiligheid staat voorop. Denk hierbij na waar je je onderdelen gaat plaatsen. Zoals de gasfles is het beter om die ergens in een afsluitbare ruimte te zetten waar geen elektriciteit doorheen loopt. Dit geld natuurlijk voor al je gas, water en licht, houd die zoveel mogelijk gescheiden. Zorg ook dat je alles goed vastzet, je zal niet de eerste zijn die hard remt en er van alles naar voren vliegt. Ik heb zelfs zo de vooruit een keer mogen ‘kussen’, niet altijd een pretje…
- Heb je eenmaal je indeling af, laat deze dan door een ander checken. Misschien heeft die nog goede op- en aanmerkingen waar je zelf overeen hebt gekeken.
Meer weten? Kijk rond op de website!
Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.
Geef een reactie