camper met hefdak

Hefdaken voor campers

Je wil graag een lage camper bouwen of je hebt gewoon een bus met een laag dak. Of je nu extra ruimte wil creëren of niet, je zal dan toch een hefdak moeten plaatsen om aan de minimale stahoogte te voldoen om je camper goed te laten keuren.

Zie voor de minimale stahoogte Inrichtingseiden Kampeerauto / Camper van de belastingdienst. Hierin staat bij de Afwijkende hoogte, dat bij een binnen hoogte van 130 tot 170 cm er een minimale kubus van 170 hoog x 100 cm lang x 90 breed in moet kunnen. Dus het minimale dak gat voor een camper moet 100 cm lang en 90 cm breed zijn.

Terug op de hefdaken, deze zijn er in alle soorten en maten. Voor iedere bus vind je wel een geschikt hefdak. Deze hefdaken zijn allemaal van een composiet gemaakt zoals polyester, althans ik heb er nooit een gezien die niet van composiet is.

Hefdaken

Ondanks dat er vele soorten zijn, kun je de hefdaken in de volgende categorieën indelen:

 • Klein hefdak puur voor de minimale stahoogte, gaat recht omhoog
 • Groot hefdak plat, een kant scharnierend
 • Groot hefdak dik, met ruimte voor een matras (slaapdak), een kant scharnierend
 • Groot hefdak, gaat recht omhoog

Nu heb je dus platte en dikke hefdaken. De dikke hefdaken hebben meestal een soort van speciale schaarscharnieren waardoor het hefdak aan de lage zijde toch iets omhoog komt. Bovendien kunnen de grote dikke hefdaken een matras hebben om in te kunnen slapen. De platte hefdaken kunnen dat niet, maar zijn eerder ‘onzichtbaar’ omdat deze minder goed te zien zijn, eveneens kun je er eerder parkeergarages mee in rijden wat bij een dik hefdek niet altijd kan. De extra hoogte van een dik hefdak kan al gouw tien centimeter zijn wat dus net te veel kan zijn voor de doorrijhoogte van een parkeergarage.

speciale schaarscharnier hefdak
Speciale schaarscharnier
Hefdak verstevigingsprofielen
Hefdak verstevigingsprofielen

Of je nu een dik of dun hefdak neemt, voor ieder hefdak moet je een gat in het dak maken. Hier komt natuurlijk het een en ander bij kijken. Je kunt kiezen een minimaal gat te maken, door maar één dakbalk door te zagen, of een groot gaat waarbij bijna alle dakbalken worden doorgezaagd vanaf de cabine. Zaag je maar één dakbalk door dan hoef je meestal niets te verstevigen, dat komt omdat de dakbalken tussen de B-stijl dakbalk, C-stijl dakbalk en D-stijl dakbalk minder van toepassing zijn voor de gehele carrosserie constructie. Zaag je een D-stijl dakbalk of meer door dan moet je het dak gaan verstevigen. Ik heb dus al vaak gezien dat er een groot hefdak werd geplaatst met een klein gat.

Wat betreft over de isolatiewaarde van een hefdak, dat zal je moeten vergelijken met een tent, omdat de zijwanden meestal uit dun doek bestaan. Voor in de zomer prima, maar in de winter of koude gebieden is dit niet ideaal. Natuurlijk kun je ervoor kiezen in koude gebieden het hefdak niet omhoog te doen om de warmte binnen te houden.

Om verder in te gaan op de hefdak categorieën, lees het hieronder:

Klein hefdak, recht omhoog

Wil je aan de minimale stahoogte voldoen om je amper daadwerkelijk tot camper te kunnen laten keuren, dan is een klein hefdak voldoende. Deze heeft namelijk de minimale afmetingen en kan recht omhoog waardoor je de stahoogte creëert.

Voor deze hefdaken hoef je meestal maar één dakbalk door te zagen waardoor je het dak niet hoeft te verstevigen.

Voordelen:

 • Voldoet aan de minimale eisen
 • Je kunt er rechtop in staan
 • Meestal geen extra dak versteviging nodig

Nadelen:

 • Door de schaarscharnieren zijn de hefdaken dikker waardoor de hoogte van je bus hoger wordt
 • Door het minimale gat kun je maar op een plaats in je bus rechtop staan, meestal is dat ook meer dan voldoende
Vivaro klein hefdak
hefdak-klein-dik,-klein-gat

Groot hefdak plat, een kant scharnierend

Ik kan me voorstellen dat je een hefdak zo min mogelijk wil laten opvallen als die ingeklapt is, hier hebben ze een plat hefdak voor. Deze heeft de minimale dikte die nodig is om een hefdak werkend te krijgen. Hierdoor is deze aan een kant scharnierend vanaf het dak van je camper, daardoor gaat deze kant niet omhoog wat je bij de speciale schaarscharnieren wel hebt.

Omdat het een groot hefdak is kun je ervoor kiezen een klein of een groot gat te maken in het dak van je camper. Bij een klein gat hoef je het dak dan niet te verstevigen en heb je een extra opbergvak wanneer het hefdak is uitgeklapt.

Voordelen:

 • Extra plat, waardoor minder op valt en je er sneller parkeergarages mee in kunt rijden omdat het je camper hoogte niet veel veranderd
 • Voldoet aan de minimale eisen
 • Kiezen tussen een groot of klein gat
laag-hefdak

Nadelen:

 • Het doek van het hefdak hangt naar binnen en kan dus in de weg hangen
 • De scharnierkant komt niet omhoog
hefdak-groot-plat,-klein-gat
Groot hefdak plat, klein gat
hefdak-groot-plat,-groot-gat
Groot hefdak plat, groot gat

Groot hefdak dik, een kant scharnierend

De meeste hefdaken die ik voorbij heb zie komen zijn van het type ‘dikke’ hefdak. Een hefdak dat vaak door een speciale schaarscharnier omhoog komt, heeft als voordeel dat de scharnierzijde ook iets omhoog komt. Bovendien kunnen ze uitgerust zijn met een bed erin, al komt het eerder voor dat ze gewoon voor de stahoogte zijn.

vito groot dik hefdak
Hefdak matrasplank omlaag
Matrasplank omlaag
Hefdak matrasplank omhoog
Matrasplank omhoog
Hefdak ladder

Omdat het een groot hefdak is kun je ervoor kiezen een klein of een groot gat te maken in het dak van je camper. Bij een klein gat hoef je het dak dan niet te verstevigen en heb je een extra opbergvak wanneer het hefdak is uitgeklapt.

Voordelen:

 • Door de speciale schaarscharnieren komt het dak aan de scharnierzijde iets omhoog
 • Voldoet aan de minimale eisen
 • Kiezen tussen een groot of klein gat
Groot hoog hefdak binnenzijde
Hefdak binnenzijde achter

Nadelen:

 • Door de speciale schaarscharnieren zijn de hefdaken dikker waardoor de hoogte van je bus hoger wordt
hefdak-groot-dik,-klein-gat
Groot hefdak dik, klein gat
hefdak-groot-dik,-groot-gat
Groot hefdak dik, groot gat

Groot hefdak, recht omhoog

Wil je graag over de hele lengte van je bus dezelfde hoogte creëren wat bij een schuin hefdak niet mogelijk is omdat een kant heel hoog is en de andere kant laag, dan is een groot hefdak dat recht omhoog gaat de oplossing. Deze hefdaken kun je vergelijken met de kleine hefdaken welke ook recht omhoog gaan. Ook hier kun je nu kiezen voor een klein gat en een groot gat.

Groot hefdak, recht omhoog

Zelf heb ik de grote hefdaken die recht omhoog gaan niet veel voorbij zien komen, het zijn toch meestal de grote hefdaken die schuin staan.

Voordelen:

 • Over de hele lengte van je camper dezelfde hoogte
 • Voldoet aan de minimale eisen
 • Kiezen tussen groot of klein gat

Nadelen:

 • Door de schaarscharnieren zijn de hefdaken dikker waardoor de hoogte van je bus hoger wordt
hefdak-groot-dik-recht,-klein-gat
Groot hefdak, recht omhoog, klein gat​
hefdak-groot-dik-recht,-groot-gat
Groot hefdak, recht omhoog, groot gat

Keuren

Of een hefdak gekeurd moet worden? Dat licht eraan wat er verwijderd moet worden bij het maken van het dak gat als wat belangrijk is voor de bus. De B-stijl dakbalk mag daarbij nooit zomaar worden doorgezaagd omdat doorgaans aan de B-stijlen een gordel bevestiging zit. Dit kan ook gelden voor een C-stijl dakbalk. Wordt toch een dakbalk doorgezaagd van een stijl waar een gordel bevestiging aanzit, dan moet er een goed gekeurde versteviging voor terug komen.
Ook mogen de dwarsverbindingen (tussenbalken naar andere stijlen of dakbalken) van de stijlen met een gordel bevestiging niet zomaar worden verwijderd. Dit is doorgaans ook niet nodig.

dakbalken hefdak plaatsen

Wordt er toch een dwarsverbinding aangepast of verwijderd en zou dit niet de sterkte van de gordel bevestiging beïnvloeden, dan moet toch worden aangegeven met informatie uit de basis fabrikant dat dit geen invloed heeft op de gordel bevestigingspunten.
Waarom is dit al een belangrijk punt? Dit komt omdat een gordel bevestiging zijn stevigheid uit de omgevende constructie haalt. Wordt de omgevende constructie gewijzigd, dan is de kans groot dat de stevigheid van een gordel bevestiging ook wordt gewijzigd.
Een andere factor is de stevigheid van de carrosserie zelf. Als door het gat in het dak de carrosserie te veel verzwakt wordt dan moet er ook een gekeurde constructie voor terug komen.
Een gekeurde constructie bestaat uit berekeningen en beproevingen waaruit gesteld kan worden dat de nieuwe constructie voldoet aan de minimale begin sterkte van de bus zelf. Dit is natuurlijk niet zelf zomaar te doen en moet professioneel gebeuren.

De wettelijke basis voor het beoordelen van een wijziging is te vinden in hoofdstuk 6 van de Regeling voertuigen. De RDW toetst de aspecten die geraakt worden door de wijziging aan de eisen zoals die van toepassing waren op het moment van de eerste toelating van de bus.

De divisie Voertuig Regelgeving & Toelating (VRT) van de RDW is de Nederlandse toelatingsautoriteit voor wegvoertuigen en voertuigonderdelen. Voor een keuring van het hefdak moet dit dan ook op een van de locaties van de VRT gebeuren.

Zelf een hefdak plaatsen? Dan is het goed om na te vragen bij de verkoper wat er moet gebeuren bij het plaatsen en of er een keuring naderhand nodig is. Dit omdat de verkopende partij dat moet weten en de eventuele informatie die nodig is voor een keuring mee moet geven.

Zelf monteren of uitbesteden

Een hefdak moet nu eenmaal op je camper gemonteerd worden als je ervoor kiest. Dit kun je zelf doen of uitbesteden. Het is aan te raden om het toch uit te uitbesteden, gezien het een heel karwei is en je kunt weinig fouten maken. Dit komt misschien niet zo positief over, maar voor iemand die het al langer doet is het nog een hele klus. Natuurlijk kun je het zelf doen als je het echt wil, bereid je goed voor en neem er de tijd voor.

Voor een hefdak uitbesteden kan je bijna bij iedere camper bouwer terecht, informeer er dus over wat de mogelijkheden zijn.

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

2 reacties op “Hefdaken voor campers”

 1. Lieve

  ha! ik vroeg me af of jullie ook hefdaken voor de toyota hiace hebben en wat de prijs is om dit te latenbmonteren bij jullie. en wat de wachttijd is om dit te laten monteren.

  cheers, Lieve

  1. Ron Jansen

   Hoi Lieve, stuur even een mailtje, dan kunnen we je doorverwijzen naar een hefdaken leverancier. Wij zelf maken en plaatsen momenteel geen hefdaken (op hoge uitzondering na). Maar de leverancier kan je vast helpen, want ze hebben een groot assortiment aan hefdaken voor verschillende voertuigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *