Elektriciteit
Voor een correcte installatie en aansluiting van elektriciteit is het belangrijk om de verschillende stappen te volgen en te weten wat er moet gebeuren. Deze categorie behandelt daarom ook hoe de juiste elektriciteitsdraden worden gekozen en hoe een elektraschema wordt opgesteld. Download bovendien een van de elektrasysteem overzichten om zelf mee aan de gang te kunnen gaan.
Meer achtergrondinformatie willen weten over elektriciteit in een camper, kijk dan op “Elektra camper“.
Bovendien is het belangrijk om te benadrukken dat wanneer er zelf wordt begonnen met het bouwen van een camper, dit geheel op eigen risico is. Ondanks alle inspanningen bestaat de mogelijkheid dat er fouten optreden. Hiervoor kan geen enkele aanspraak of recht worden ontleend of geclaimd bij Sajenn.
Sajenn heeft deze cursus voor een groot deel gratis aangeboden om zijn expertise met jullie te delen. Desondanks vragen we vriendelijk om een donatie te overwegen. De creatie van deze cursus heeft aanzienlijke kosten met zich meegebracht, die niet uit het niets verschijnen. Daarnaast stellen donaties ons in staat om de cursus in de toekomst te onderhouden en te updaten.
Inhoud:
Deze subcategorie biedt uitleg over het selecteren van de juiste elektriciteitskabel, het gebruik van verbindingen en kabelschoentjes, het leggen van elektriciteitsdraden door de camper en het wegwerken van voertuigkabels.
Klik op de afbeelding om verder te gaan
De subcategorie “Aansluitingen” behandelt alle verschillende soorten aansluitingen die in een camper voorkomen. Dit omvat onder andere het aansluiten van een zekeringenkast en het plaatsen en aansluiten van zonnepanelen.
Klik op de afbeelding om verder te gaan
Voor het aanleggen van elektra is het goed om een schema te maken met alle elektrische componenten erop en hoe deze moeten worden aangesloten. Om daarbij goede voorbeelden te geven zijn er drie schema’s te downloaden:
Elektra vanuit auto accu
De eenvoudigste manier om elektra aan te leggen.
Losstaand elektrasysteem
Het meest voorkomende elektrasysteem. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een aparte accu (huishoudaccu).
Uitgebreid elektrasysteem
Een nog uitgebreider elektrasysteem, met onder andere zonnepanelen en een omvormer.
Voor het downloaden van de schema’s meld je je aan voor de nieuwsbrief door onderstaande formulier in te vullen. Bij de welkomsmail wordt vervolgens een link meegestuurd voor het downloaden van de schema’s.
Alle schema’s zijn zorgvuldig samengesteld en in de meeste gevallen direct bruikbaar. Mocht er echter een aanpassing nodig zijn, dan kan dit eenvoudig zelf worden aangepast door het schema bijvoorbeeld in een programma als Paint aan te passen.
Materialen die nodig kunnen zijn:
- 12 Volt elektriciteitsdraden
- 230 Volt elektriciteitsdraden
- Kabelgoten
- Elektra ribbelbuis
- Kabelclips en korte schroeven
- Tyraps
- Stootverbinders
- Kroonstenen
- Lasdoppen
- Soldeertin
- Kabelschoentjes
- Krimpkous
- 12 Volt zekeringenhouder
- 12 Volt zekeringen
- 230 Volt zekeringenkast
- 230 Volt wandcontactdoos en deksel
- Minblok
- Huishoudaccu
- Battery combiner/ laadomvormer
- Acculader
- Overige apparatuur zoals omvormer
Gereedschappen die nodig kunnen zijn:
- Kniptang
- Striptang
- Kabelschoentang
- Kabelschoentang voor zware kabelschoentjes
- Schroefmachine
- Decoupeerzaag of luchtzaag
- Heteluchtpistool
- Platte en kruiskopschroevendraaiers
- Steeksleutels
- Verschillende grote gaten boren
- Schaar
- Mes
- Potlood/pen
- Rolmaat
Deze pagina bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.
Geef een reactie