Interieur bouwen camper Mercedes Sprinter

Interieur bouwen camper

Je wilt je eigen camper gaan bouwen en daar moet natuurlijk een interieur in komen. Maar hoe pak je nu zoiets aan? Je kunt meteen beginnen met bouwen, al raad ik je eerder aan om met een goed plan te starten. Dit houdt in dat je wilt weten hoe je interieur eruit komt te zien en hoe de indeling moet worden.
Hiervoor raad ik het volgende artikel aan; Eisen en wensen voor indeling camper

Heb je al een indeling, dan is dit artikel een volgende stap om jouw camper interieur te verwezenlijken.

Materialen interieur

Welke materialen zijn nu het meest geschikt om je camper interieur mee te maken? Dit zou in principe van alles kunnen zijn waar jij het mee kunt bouwen. Al raad ik aan om de volgende punten mee te nemen:
– Een lichtgewicht materiaal zodat je camper niet te zwaar wordt
– Een sterk materiaal waarmee je stevige kasten kunt bouwen
– Een materiaal dat goed bewerkbaar is
– Een materiaal dat goed te schroeven of te lijmen is

Populieren multiplex is dan ook het meest geschikt om jouw camperinterieur mee te maken. Het is licht en sterk om je kasten van te bouwen. Daarnaast is het in verschillende variaties verkrijgbaar. Gewoon populieren multiplex, voorgegrond populieren multiplex en populieren multiplex met een kras vaste HPL laag (High Pressure Laminate). Deze HPL laag is weer in vele soorten houtfineren en kleuren verkrijgbaar. Wil je toch nog aan een zijde een andere laag HPL hebben, dan kun je deze los aanschaffen en er zelf op plakken.

Genoeg keus dus!

Populieren plaat 15mm
Populieren 15mm​
Populieren plaat noten hpl 15mm
Populieren HPL noten 15mm
Populieren plaat kleur hpl 15mm
Populieren HPL kleur 15mm

Voor het afwerken van je wanden en plafond raad ik je populieren triplex aan, 4mm of 6mm. Deze heb je ook met een HPL laag, al wordt dat in mijn beleving weinig toegepast. Meestal worden de triplex platen beplakt met een kunstleer, die ook in verschillende kleuren verkrijgbaar is.

kunstleer kleuren
plaat beplakt met kunstleer

De moeilijke bochten en randen van het plafond en wanden is goed af te werken met een naaldvilt. Dit naaldvilt is enigszins rekbaar waardoor je het op moeilijke plekken kunt vast plakken.

Meer weten over wanden en plafond bekleden, zie Beste manier vloer, wanden en plafond bekleden camper

vilt zwart

Ik heb daarnaast vele campers gezien waarvan het houten gedeelte, zoals de kasten, bestaan uit een houten balkconstructies met daarop het plaatmateriaal voor de buitenkant. Dit is gewoon een overdreven manier van je kasten bouwen gezien het standaard gebruikte populieren plaatmateriaal van 15mm dik meer dan sterk genoeg is. Zelfs in de Mercedes 406 camper heb ik 12mm dik plaatmateriaal toegepast waarvan een grote kast de zijwand volledige van een 6mm dik plaatmateriaal is gemaakt. Door de constructie van de kast (voorkant, zijkant, schappen etc.) was het meer dan sterk genoeg. Het enige waar je wel balkconstructies voor nodig kunt hebben is het bed, zelfs dan is het minimaal.

Bouwen interieur

Het bouwen van je interieur, een hele klus, maar ook een leuke klus. Ik neem aan dat je al een indeling hebt bepaald en aan de slag wil. Waar je begint maakt op zich nog niet zo veel uit al zou ik wel beginnen met de delen van het interieur die zo min mogelijk in de weg staan als je je camper in wil. Dit houdt in dat je aan de zijde van je camper begint tegenover de zijde van de schuifdeur.

bovenkast cabine

Bovenkastjes hebben daarnaast ook voorrang als deze het plafond en wandbekleding beïnvloeden. Dit gebeurt meestal bij de voorste bovenkast. Dit is de ruimte boven de cabine waar je een plaat voor zet voor de afwerking.

Om een goed inzicht te krijgen, beschrijf ik hieronder de meest voorkomende situaties. Welke bij jou van toepassing zijn ligt natuurlijk aan de indeling die je wil maken.

Kasten

In iedere camper komt wel een kast voor om spullen op te bergen. Deze kunnen groot of klein zijn, maar in de basis zijn ze hetzelfde. Ze bestaan uit twee zijwanden met een voorkant waar de deurtjes op zitten, de achterwand is meestal de zijwand van je camper en de bodem en bovenkant kunnen uit een plaat bestaan of het zijn de vloer en het plafond. Eventueel zijn er nog schap planken in gemaakt.

In plaats van je uit te leggen hoe je een kast maakt, dat je leert in de Cursus Camper Bouwen, neem ik je mee in de volgende types:

– Deuren

De meeste kasten hebben gewoon deuren. Deze deuren zijn vaak bevestigd met twee scharnieren, zijn het echte grote deuren dan hebben ze meerdere scharnieren. Voor de afsluiting varieert dit naar keuze, van een snapper tot een luxe invallende drukknop.

De deurtjes kunnen opdek, inliggend of volledig de voorzijde zijn:

deuren opdek
Deur opdek​
deur inliggend
Deur inliggend
deur volledige voorzijde
Deur volledige voorzijde

– Klepdeuren

Bij de klepdeuren geld eigenlijk hetzelfde als bij de deuren, het enig verschil is dat deze naar boven opengaan en meestal aan de zijkant een klepdrager hebben om de klepdeur open te houden.

klepdeur

– Lades

De lades zijn natuurlijk wat anders dan de deuren, al zijn de voorkanten als opdek, inliggend of volledig de voorzijde hetzelfde. Zelfs de afsluitingen kunnen hetzelfde zijn zoals een snapper tot een luxe invallende drukknop. De lades hebben twee geleiders nodig om goed te kunnen geleiden. Deze bestaan vaak uit de volgende types: schuiflades, lades met rolgeleiders, lades met kogellager-geleiding en lades met dempende kogellager-geleiders.

Schuiflade
Schuiflade​
Lade met rolgeleiders
Lade met rolgeleiders
lade met kogellagergeleiding
Lade met kogellager-geleiders
lade met dempende kogellagergeleiders
Lade met dempende kogellager-geleiders

Bed

Een bed is wel het grootste object in een camper. Het bestaat uit een matras of kussen die op een plank of lattenbodem liggen. De constructie van het bed moet natuurlijk sterk genoeg zijn om er niet door heen te zakken.

Een bed in een camper varieert meestal uit een vast bed of slaapbank, waarmee dus ook weer variaties op gemaakt zijn. Zoals een vast bed met bodemplaat, een lattenbodem, een lattenbodem uitneembaar of zelfs een lattenbodem die omhoog kan. In plaats van ieder variant uit te leggen neem ik je mee in de volgende varianten:

– Vast bed

Het vaste bed bestaat dus vaak uit een plank met lucht gaten of een lattenbodem. In beide gevallen is een eenvoudige en stevige constructie gemaakt. Meestal uit kleine houten balken en plaatmateriaal. Om als voorbeeld te noemen heb je voor een dubbele lattenbodem maar drie ondersteuningspunten nodig. Beide bed zijdes en een in het midden, waarvan de lattenbodem zijdes kunnen rusten op een vlakke plaat of een balkje en die in het midden op een houten balk. Eenvoudig en lichtgewicht en toch meer dan sterk genoeg.

vast bed vlakke plaat
Bed vlakke plaat
Bed lattenbodem
Bed lattenbodem
Vast bed lattenbodum omhoog
Bed lattenbodem kan omhoog

– Slaapbank

De slaapbank bestaat alleen uit vlakke platen, waarvan in de achterste plaat hooguit luchtgaten zijn gemaakt als die niet op een kast uitkomen. In principe bestaat deze opstelling uit een bank aan iedere zijden van de camper waarbij een tafel in het midden staat die naar beneden kan om van de twee banken een groot plateau te maken. Soms lopen de banken niet geheel door naar achter en heb je een u-vormige zithoek.

De banken zelf hebben kleppen aan de bovenkant om er spullen in te kunnen leggen. Vaak worden de banken recht toe recht aan gemaakt, maar je kunt de voorste zijde van de bank ook onder een hoek zetten zodat je iets meer voet ruimte creëert. Dit hadden we zelf ook in de Mercedes 406 camper, het is iets lastiger te maken maar veel fijner om niet telkens met je hakken tegen een plaat aan te botsen.

De tafel die je gebruikt is een neerklapbare tafel. Wanneer je die naar beneden klapt komt het blad op ondersteuningslatten te liggen die op de banken zijn vastgeschroefd. En natuurlijk zijn de rug kussens deel van je ‘matras’.

Slaapbank

Keuken

Bij de keuken komt wel het meeste bij kijken gezien deze meestal uit vele onderdelen en kastjes bestaan. Een spoelbak, gasfornuis, koelkast, stroom water en gasvoorziening en natuurlijk een kast en of lade. Dit is vaak een puzzelstuk om alles goed op elkaar af te stemmen. Teken van tevoren dan ook goed uit hoe het moet worden.

Keukenblok camper

Ik ga zelf als volgt te werk: meet de ruimte op die je hebt, bekijk waar je de onderdelen zoals de koelkast en spoelbak kwijt kunt en wat erover blijft is voor de kastjes en/of lades.

– Koelkast

Een groot gevaarte dat veel ruimte in beslag neemt. Je bouwt dan ook eigenlijk de keuken om de koelkast heen. Rekening houden dat de koelkast ook zijn warmte kwijt kan, en in geval dat deze ook op gas werkt er een uitlaat naar buiten moet.

Inbouw koelkast keuken

– Fornuis en wasbak

Bij het fornuis en de wasbak is het goed opletten hoe diep ze komen. Het fornuis is nog vrij ondiep, maar de wasbak daarentegen is een stuk dieper waardoor deze best wat ruimte in beslag neemt. Hierdoor kun je op de plek van de wasbak geen kast of lade maken.

Gasfornuis en spoelbak in een

Zitplaats

Wil je zelf een zitplaats creëren dan kun je deze volledig naar eigen afmetingen maken. Al zijn ze in de basis allemaal hetzelfde; een bankje met een rugleuning. De ruimte onder de bank wordt benut als opbergvak of er is bijvoorbeeld de koelkast geplaatst. In geval van de koelkast heb je je te houden aan de afmetingen ervan.

De meeste bankjes bestaan dus eigenlijk uit een rechthoekige bak met een klep erop, aan de achterkant is nog een rugleuning gemaakt. Voor de zitting en de rugleuning zijn uiteindelijk opmaatgemaakte kussens geplaatst om comfortabel te kunnen zitten.

Ondanks dat deze zitplaats niet goedgekeurd zal worden door de RDW kun je er nog steeds gordels op plaatsen als je daar behoefte naar hebt.

Zelfbouw zitplaats
Zelfbouw zitplaats met koelkast

Om de bestuurdersstoel en bijrijdersstoel  te betrekken bij je zitruimte, heb je een draaiplateau nodig. Dit draaiplateau monteer je tussen de stoel en het stoelframe van je camper. Let erbij op dat de stoel dan iets hoger komt te staan. In principe is het verwaarloosbaar maar toch ligt het rond de twee centimeter.

Draaiplateau cabinestoel

Verhoging vloer bij cabinestoelen

De cabinevloer waar de cabinestoelen staan is hoger dan de vloer van je camper. Om dit verschil op te vangen kun je de vloer van de camper een stuk verhogen zodat deze gelijk loopt met de cabinevloer. Dit is van toepassing als je de cabinestoelen betrekt om een zitting te creëren voor je camper.

De afwerking van deze verhoging aan de bovenkant is bijna altijd hetzelfde als de vloer van je camper. De zijkanten kunnen dezelfde afwerking als de vloer hebben of ze zijn hetzelfde als het hout van je betimmering. Om beschadigingen op de randen te voorkomen worden deze met aluminium strips afgewerkt.
De ruimte zelf is toegankelijk doordat de bovenkant er geklemd opzit of er is een klep in gemaakt.

Daarnaast heb ik gezien dat de ruimte in deze verhogingen zeer geschikt zijn om een centrale verwarming in te plaatsen, dit kan natuurlijk altijd nog achteraf.

Verhoging vloer
Verhoging vloer met klep

Gereedschap

Het bouwen van het interieur gaat niet zonder goed gereedschap. Echter grote machines heb je niet nodig, want je kunt goed vooruit met handgereedschap en elektrisch handgereedschap. Om als voorbeeld te noemen heb ik het interieur van de Mercedes 406 camper volledig met een decoupeerzaag gezaagd. Natuurlijk is een inval-cirkelzaag fijner en sneller voor de rechte stukken, maar die had ik helaas niet en gezien ik goed met een decoupeerzaag overweg kan was dat ook niet nodig. Ik raad natuurlijk wel aan een inval-cirkelzaag aan te schaffen vooral omdat dit gewoon stukken sneller en beter voor de meeste mensen gaat. Voor het afkorten van houten balken kun je je decoupeerzaag gebruiken met een geschikt zaagblad hiervoor. Wil je gaten maken dan kan dat met een accuboormachine, maar ik raad voor grote gaten altijd een boormachine op 230 volt aan, aangezien deze gewoon wat krachtiger zijn.

Vooral voor de inval-cirkelzaag en de decoupeerzaag, ben ik een fan van Festool. Dit omdat het goede kwaliteit en professionele gereedschappen zijn. Helaas zijn de aanschaf prijzen hiervan hoog en omdat je het waarschijnlijk alleen voor je bus gebruikt zijn er goedkopere alternatieven. De Scheppach PL55 inclusief geleiderail en de Makita 4351.

Overig standaard handgereedschap zoals:

Meer weten

Wil je weten hoe je het interieur van je camper precies aanpakt en fouten voorkomt, bekijk dan de Cursus Camper Bouwen met de subcategorie Interieur. Hierin wordt je meegenomen in de bovenstaande meest voorkomende situaties, waar moet je op letten en hoe je het bouwt. Bovendien laat een donatie achter.

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *