Subcategorie elektriciteitskabels

12 volt elektriciteitskabel op rol

De subcategorie “Elektriciteitskabels” valt onder de categorie “Elektriciteit” van de Cursus Camper Bouwen. Meer achtergrondinformatie is te zien in de categorie “Elektriciteit“.

Bovendien is het belangrijk om te benadrukken dat wanneer er zelf wordt begonnen met het bouwen van een camper, dit geheel op eigen risico is. Ondanks alle inspanningen bestaat de mogelijkheid dat er fouten optreden. Hiervoor kan geen enkele aanspraak of recht worden ontleend of geclaimd bij Sajenn.

Sajenn heeft deze cursus voor een groot deel gratis aangeboden om zijn expertise met jullie te delen. Desondanks vragen we vriendelijk om een donatie te overwegen. De creatie van deze cursus heeft aanzienlijke kosten met zich meegebracht, die niet uit het niets verschijnen. Daarnaast stellen donaties ons in staat om de cursus in de toekomst te onderhouden en te updaten.

Welke elektriciteitskabels toepassen

Welke elektriciteitskabels gebruikt kunnen worden in een camper is afhankelijk van een aantal factoren die eerst bepaald moeten worden. Om te beginnen zijn wegvoertuigen verdeelt in twee klasse voltage levels, volgens ISO 6469-1:

  • Klasse A laag voltage: beneden 30 Volt bij wisselstroom en beneden 60 Volt bij gelijkstroom.
  • Klasse B hoog voltage: tussen 30 ~ 1000 Volt bij wisselstroom en tussen 60 ~ 1500 Volt bij gelijkstroom.

Met de 12 Volt gelijkstroom is het een A-klasse en met de 230 Volt wisselstroom is het een B-klasse.
Dan zijn er de factoren die belangrijk zijn:

– Nominale stroom
De nominale stroom door een elektriciteitsdraad is de stroom (Ampère [A]) die voor een lange tijd door de elektriciteitsdraad loopt.

– Maximale spanningsval
De maximale toelaatbare spanningsval is de maximale spanningsval over een elektriciteitsdraad waarbij de elektrische gebruiker niet wordt beïnvloed. Als vuistregel wordt de maximale spanningsval van 0,5 Volt genomen over één 12 Volts elektriciteitsdraad en 5 Volt over één 230 Volt elektriciteitsdraad.

– Maximale temperatuur
De maximale elektriciteitsdraad temperatuur is afhankelijk van de eisen als wat de draad zelf aankan. Omdat koperdraad makkelijk 800 graden kan worden zonder te smelten is het afhankelijk van het isolatiemateriaal dat tegen een vele lagere temperaturen kan. De maximale temperatuur is ook niet alleen afhankelijk van de warmte opbrengst door de weerstand van de draad, de omgevingstemperatuur telt ook mee als ook hoe de draad in zijn omgeving loopt (vrij hangend of gebundeld met andere draden in een leiding). Volgens ISO 6722-1 tabel-1 zijn er 8 klasse omgevingstemperaturen, waarbij klasse A gebruikelijk is voor het interieur van de camper:

Iso 6722 omgevingstemperatuur

– Zekeringen
Het is goed om alle elektriciteitskabels die worden aangelegd te zekeren met een zekering. Dit is nodig om het smelten van de draden te voorkomen door overbelasting of kortsluiting. Het afstemmen van de zekering gebeurt dan ook aan de hand van de toegepaste elektriciteitsdraad. Waarbij rekening wordt gehouden dat er meerdere zekeringen worden gebruikt zodat als er één doorsmelt, de rest van het stroomnetwerk blijft werken. Om veroudering en onnodig doorsmelten te voorkomen is de maximale nominale belasting op een zekering 70 % en de maximale piekbelasting 90 % voor 3 minuten.
Hieronder een tabel met de maximale nominale stroom en piekstroom op een zekering:

Max zekeringen ampère

– Elektriciteitsdraad isolatie
Bij de Maximale temperatuur is aangegeven dat de omgevingstemperatuur in een camper van -40 tot 85 graden is. Wordt er gekeken in onderstaande tabel met de maximale temperaturen van de isolatiematerialen, dan wordt vrij duidelijk dat alle benoemde isolatiematerialen geschikt zijn voor de omgevingstemperatuur. De isolator die tegen de laagste maximale temperatuur kan van 105 graden, kan dus zelfs 20 graden warmer worden dan de maximale omgevingstemperatuur. Dit geeft dus een extra buffer van wat de elektriciteitsdraad aankan.
Met andere woorden zijn alle onderstaande isolatiematerialen in de tabel geschikt voor het gebruik in een camper. Daarbij komt de gewone PVC-isolator het meeste voor en is ook het makkelijkste verkrijgbaar.

elektriciteitsdraad isolatie materialen

Betreft weerstand tegen vloeistoffen, kan de ene isolator beter tegen bepaalde vloeistoffen dan andere isolators. Dit is natuurlijk van belang bij voertuigen omdat er olie, brandstof of andere vloeistoffen op kunnen komen. Alleen is dit meer van belang in bijvoorbeeld de motorruimte en niet in de laadruimte. Bovendien komen de gelegde elektriciteitskabels voor in het camperinterieur weinig tot nooit meer in contact met vloeistoffen. Hierdoor maakt het niet zoveel uit welke isolator er wordt gebruikt. PVC kan al redelijk goed tegen de volgende (meest voorkomende) vloeistoffen in een voertuig: olie, brandstoffen, remvloeistof, zuren / basen en organische middelen. Daarnaast als er toch wordt gekozen voor een isolator die beter geschikt is tegen deze vloeistoffen, dan kunnen de volgende isolators worden gebruikt: PFA, ETFE, FEP, PTFE.

– Elektriciteitsdraad materiaal
Waar de elektriciteitsdraad van gemaakt is, is belangrijk voor de weerstand. Koper is altijd het beste, maar is prijzig. Er zijn dus ook alternatieven zoals aluminium en aluminium met koper. Van het aluminium is de weerstand wel een stuk hoger, ongeveer twee keer zo hoog. Hierdoor heb je dus ook een dikkere elektriciteitsdraad nodig dan bij een koperen elektriciteitsdraad. Toch wordt hier alleen ingegaan op de koperen elektriciteitsdraad omdat deze kwalitatief gewoon beter zijn. De koperen elektriciteitsdraden worden ook wel OFC-kabels genoemd, dat staat voor Oxygen Free Copper en zijn gemiddeld 99 % puur koper.
Daarbij dient er rekening mee gehouden te worden dat in voertuigen de elektriciteitsdraden moeten kunnen blijven buigen, hierdoor worden nooit solide elektriciteitsdraden zoals in huizen toegepast.

Welke elektriciteitsdraad nu nodig is kan worden bepaald aan de hand van de verschillende factoren. Dit kan met een berekening worden gedaan, maar makkelijker is een tabel met voorgerekende waardes die zo gebruikt kunnen worden. Dit is uiteindelijk ook gedaan voor de 12 Volt elektriciteitsdraden als de 230 Volt elektriciteitskabels.
Hiervoor zijn de draaddiameters gebruikt met de weerstanden volgens ISO 6722-1. Daarop komt nog de correctie van de maximale omgevingstemperatuur van 85 graden, dit is met de temperatuur coëfficiënt van koper (0,00404) berekend met de volgende formule:

Om tot de maximale Ampère te komen is de volgend formule gebruikt:

formule max ampère

Dit komt voor de enkele 12 Volt elektriciteitsdraden neer op onderstaande tabel:

12 volt enkele draaddikte max ampère

Vanwege de dubbele 12 Volts elektriciteitskabels komt dit voor de enkele draad met een correctie factor van 0,85 neer op de volgende tabel:

12 volt voor dubbele draaddikte max ampère

De correctiefactor voor een meeraderige elektriciteitskabel is nodig omdat de draden elkaar opwarmen waardoor deze sneller aan hun maximale temperatuur komen. Dit volgens NEN 1010 / IEC 60364 tabel B.52.17 item 2.
Let hierbij op dat de tabellen zijn opgebouwd voor elektriciteitsdraden die in een vrije ruimte liggen zonder andere elektriciteitskabels.

Bij de 230 Volt elektriciteitskabels wordt meteen uitgegaan van een drie aderige elektriciteitskabel. Dit komt uit op een factor van 0.7 volgens NEN 1010 / IEC 60364 tabel B.52.17 item 1. Waarom item 1 is gekozen, is omdat voor de 230 Volt elektriciteitskabels aan te raden is om die door een extra elektra ribbelbuis te doen. Daarbij zijn er nog twee dingen waardoor de gemaakte tabel korter is, dat is omdat er nu geen zekeringen worden meegenomen en omdat er minder draad diameter keuze is. Bovendien komen grote maten minder snel voor in een camper. Zie de volgende tabel:

230 volt 3 aderige draaddikte max ampère

Omdat bij iedere tabel maar voor een enkele draad rekening wordt gehouden voor een richting. Betekent het dat als er twee richtingen zijn met de plus en min er dus een totale spanningsval is van 1 Volt bij de 12 Volt kabels en 10 Volt bij de 230 Volt kabels.
Natuurlijk zijn er nog redenen voor het kiezen van een dikkere elektriciteitsdraad dan nodig is:

  • Lagere spanningsval. Goed voor bij de accu’s.
  • Reservecapaciteit zodat er achteraf nog iets extra op aangesloten kan worden zonder een nieuwe elektriciteitskabel te hoeven trekken.
  • Minder verlies voor apparaten die veel stroom vragen en dat de elektriciteitskabels niet te warm worden. Verder is aan te raden om apparaten die veel stroom vragen zo dicht mogelijk bij de bron te zetten. Dit geldt dus voor bijvoorbeeld de omvormer en boiler als die op elektriciteit werken.
  • Als laatste zijn de aansluitingen van de elektriciteitskabels zoals kabelschoentjes niet meegerekend. Het zijn kleine delen die doorgaans weinig invloed hebben op de totale weerstand, toch kan om die reden een dikkere elektriciteitsdraad gekozen worden.

Dan is het makkelijk om te weten welke elektriciteitskabels doorgaans worden gebruikt die ook nog eens makkelijk te verkrijgen zijn:

Voor de 230 Volt kabels die door de hele camper worden gelegd is een drie aderige 1,5 mm2 meestal voldoende. Let hierbij wel op dat voor ieder stopcontact of ander apparaat een aparte kabel vanuit de zekeringenkast wordt gelegd. Voor de buitenaansluiting naar de meterkast wordt een drie aderige 2,5 mm2 meestal toegepast.

230 volt 3 aderige elektriciteitskabel 1,5mm2
230 volt 3 aderige elektriciteitskabel 2,5mm2
12 volt 2 aderige elektriciteitskabel 2,5mm2
12 volt 2 aderige elektriciteitskabel 1,5mm2

Bij de 12 Volt kabels wordt voor de lampen een twee aderige 1,5 mm2 kabel veelvuldig gebruikt. Waarbij voor de koelkast en andere 12 Volt apparatuur een twee aderige 2,5 mm2 toepasselijk is. Ook hierbij wordt voor ieder apparaat of lamp een aparte kabel vanuit de zekeringenkast getrokken. Tenzij je bijvoorbeeld meerdere lampen aansluit op een 2,5mm2, wat mogelijk is.

Van de aansluiting van de startaccu of huishoudaccu wordt doorgaans gebruik gemaakt van 10 mm2 elektriciteitsdraden (rood of zwart). Hierbij wordt dan gekeken of een enkele elektriciteitsdraad voldoende is, zo niet dan worden er twee gebruikt. Dat heeft dikwijls te maken met de buigzaamheid omdat een 10 mm2 makkelijker door de camper te leggen is dan een 20 mm2 elektriciteitsdraad.

12 volt 1 aderige elektriciteitskabel 10mm2
12 volt 1 aderige elektriciteitskabel 10mm2

Elektriciteitskabels verbinden en kabelschoentjes

Om elektriciteitskabels te verbinden zijn verschillende oplossingen. Je kunt de elektriciteitskabels verbinden door middel van:

Daarbij kun je 12 Volt elektriciteitskabels doorverbinden of splitten achter wanden, maar doe dit nooit met 230 volt elektriciteitskabels. De 230 Volt kabels verbind je door of split je altijd waar je achteraf nog bij kunt. Zie in de volgende video hoe elektriciteitskabels aan elkaar kunnen worden verbonden:

Tijdens het strippen van de draden is in de meeste video’s een gewone kniptang gebruikt. Dit is om als voorbeeld aan te geven dat een speciale striptang niet nodig is, maar het dus ook gewoon met een kniptang kan. Vindt je het toch fijner om een striptang te gebruiken dan kan dat natuurlijk ook.

Kniptang
Kniptang
Striptang
Striptang

Dan heb je nog kabelschoentjes voor 12 Volt elektriciteitsdraden die aan het uiteinde worden vastgeknepen c.q. gesoldeerd voor de aansluiting op bijvoorbeeld de zekeringenkast. Deze zijn er in verschillende soorten en maten, waarvan de kleuren (bij de geïsoleerde kabelschoentjes) de maten aangeven. Doorgaans zijn de maten als volgt:

Kleurmm2 draadAWG
Wit0,3-0,8 mm218-22 AWG
Rood0,5-1,5 mm222-16 AWG
Blauw1,5-2,5 mm216-14 AWG
Geel4.0-6.0 mm212-10 AWG
Kabelschoentjes

Toch is het mooi als de rode kabelschoen op de rode draad kan worden gebruikt en de blauwe op de min draad. Zie in onderstaande video welke soorten en maten het meest worden toegepast in een camper (knijp kabelschoentjes):

De tangen die voor de kabelschoentjes nodig zijn: voor de kleine kabelschoentjes een hobby knijptang of een professionele knijptang en de zwaardere kabelschoentjes vergen een grote knijptang of een professionele pompknijptang.

Hobbyknijptang
Professionele knijptang
Grote knijptang
Professionele pompknijptang

Elektriciteitskabels trekken door wanden camper

De meeste elektriciteitskabels wil je zo veel mogelijk weg werken door deze achter de wanden door te trekken. Hiervoor maak je gebruik van de gaten die in de binnenwandconstructie zit, je boort daar nooit zomaar een gat in tenzij het niet anders kan. De 230 Volt elektriciteitskabels worden bovendien door flexibele elektrabuizen getrokken ter bescherming, voor de 12 Volt elektriciteitskabels is dit niet nodig maar kan wel. Hoe dit precies gaat zie je in onderstaande video. Hierin wordt alleen gewerkt met 12 Volt kabels, maar de manier is hetzelfde als 230 Volt kabels:

Belangrijk is nog dat de kabels worden vastgelegd en niet in de buurt komen van scherpe randen. Dit heeft te maken met het feit dat een voertuig beweegt en trilt, hierdoor kunnen de elektriciteitskabels beschadigen. Om dit dus te voorkomen worden de elektriciteitskabels vastgelegd met tyraps, een goede tape of een dot kit (voor degene die dat makkelijk vinden). Het vastzetten gebeurd daarbij minimaal om de 30 centimeter. Betreft scherpe randen, een radius kleiner dan 2mm,  wordt uit de buurt gebleven. Is dat niet mogelijk dan wordt de elektriciteitskabel beschermd met een stuk ribbelbuis, gevlochten kous of beschermingstape.

Tesa PET-textiel tape
Tesa PET-textiel beschermingstape
Elektrabuis
PVC bouwmarkt ribbelbuis
PA zwarte ribbelbuis
PA zwarte ribbelbuis

Voor de ribbelbuizen zijn deze in alle soorten en maten verkrijgbaar. In bovenstaande video is de gewone PVC ribbelbuis van de bouwmarkt toegepast. Nog beter is om de ribbelbuizen voor in de automotive te gebruiken. Deze zijn meestal zwart en in verschillende materialen en ribbelvarianten verkrijgbaar. In principe is de ribbelbuis met de gewone ribbeling meer dan prima, de andere ribbelvariante hebben bijvoorbeeld betere eigenschappen om krachten op te vangen of scherper de bocht om te kunnen gaan. Betreft de materialen zijn PP, PE of PA voldoende, deze kunnen ook al een hogere temperatuur aan dan PVC. Zie onderstaande ribbelbuis materialen tabel waarin de maximale temperaturen zijn aangegeven. Let erbij op dat deze tabel kan afwijken van wat voor handen is.

Eigenschappen ribbelbuis materialen

Gebruikelijke tapes voor elektriciteitsdraden

In veel filmpjes van de categorie elektriciteit is te zien dat er tape wordt toegepast bij elektriciteitsdraden. De twee toepassingen zijn om een stuk isolatie om een open elektriciteitskabel aan te brengen en om elektriciteitskabels te beschermen/ aan elkaar vast te maken. Voor de isolatie wordt een vulkaniserende tape gebruikt en om de elektriciteitskabels te beschermen evenals ze aan elkaar te maken worden een van de volgende tapes gebruikt:

  • PVC-tape, een vrij algemene elektriciteitsdradentape.
  • PET-textiel tape. Veel toegepast in de automotive voor bijvoorbeeld kabelbomen. PET heeft ook een dempende werking. Verkrijgbaar onder andere bij Tesa als HPX
Vulkaniserende tape
Vulkaniserende tape
PVC-tape
PVC-tape
HPX PET-textiel tape
HPX PET-textiel tape
Tesa PET-textiel tape
Tesa PET-textiel tape

Elektriciteitskabel trekken door kastjes

Niet alle elektriciteitskabels kunnen door de wanden worden getrokken. Er zijn ook situaties waarbij de elektriciteitskabels lopen door bijvoorbeeld de kastjes. Om te zorgen dat de kabels niet los komen te liggen zijn er twee opties; de eerste met schroefbare kabelclips en tyraps en de tweede is met kabelgoten. De clips en tyraps worden toegepast als de kabels achteraf moeilijk zichtbaar zijn en als er niets tegenaan kan komen. De kabels in een kabelgoot zijn voor de kabels die in het zicht kunnen komen en als er iets tegenaan kan komen.

Kabel vast met kabelclips
kabelclips
kabel in kabelgoot

Elektriciteitskabels benamen

Bij het aanleggen van de elektriciteitskabels is het goed om beide uiteinde een benaming te geven waarvoor ze dienen. Dit is nodig om later tussen de vele elektriciteitsdraden makkelijk uit te zoeken welke draad voor welke afnemer dient. Zo wordt er bijvoorbeeld een elektriciteitsdraad aangelegd voor de koelkast, bij de aansluiting van de koelkast kan de benaming aan die zijde in principe verwijdert worden, maar aan de andere zijde is het goed om die te laten zitten ondanks dat deze dan al is aangesloten op een zekering. Zodoende kan later bij een eventuele wijziging bij de zekeringen nog snel en makkelijk worden ondervonden welke elektriciteitsdraad voor wat dient.

Door de elektriciteitsdraden te benamen worden dus ook minder fouten gemaakt en kan bij de aanleg van bijvoorbeeld de zekeringen deze sneller worden aangesloten.
Voor het benamen zelf kan eenvoudig een stukje tape om de elektriciteitsdraad worden gedaan waarop de betreffende naam wordt gezet. Gebruik te maken van een labelprinter kan ook, alleen hebben de meesten niet zo een apparaat voor handen.

elektriciteitsdraden met benaming

Losse elektriciteitskabels van voertuig wegwerken

Bij lampen, sensoren of bedieningspanelen die van het voertuig ontkoppeld worden omdat die niet meer nodig zijn is het oppassen. Lampen zijn over het algemeen niet erg, maar sensoren of bedieningspanelen kunnen ervoor zorgen dat je camper niet meer start. Als je dus een sensor of bedieningspaneel losmaakt, controleer dan of de camper nog wil starten zonder storingen. Het kan zomaar zijn dat je een sensor moet hacken door deze gewoon door te lussen. Daarom knip je nooit zomaar voertuigkabels door, ook al is het voor een lampje. Dit komt omdat soms in de aansluitstekkertjes een aantal draden zijn doorverbonden. Worden de doorverbonden draden onderbroken, dan is de kans groot dat het voertuig een storing krijgt en niet meer start. Vaak is het handig om de camper even te starten als er een voertuigkabel wordt losgehaald om te kijken of er geen storingen zijn. In onderstaande video zie je hoe een losgehaalde voertuigkabel wordt ingetapet tegen het eventueel lekken van stroom en daarna ergens achter wordt weggewerkt:

Er is ook nog een andere kant van het verhaal en dat is dat als je soms sensoren even moet ontkoppelen omdat je tijdelijk iets moet verwijderen het beter is om het voertuig niet te starten. Waarom? Bijvoorbeeld bij het verwijderen van Mercedes Sprinter stoelen waarbij de gordelsensor tijdelijk wordt ontkoppeld. Hierbij is het niet verstandig om de Mercedes Sprinter te starten, aangezien er dan meteen een storing optreedt.

Deze storing kun je niet zomaar oplossen en meestal is een bezoek aan de Mercedes-garage nodig. Niet fijn dus.
Zoek daarom van tevoren goed uit als je met name een sensor of bedieningspaneel wilt ontkoppelen of dat ook wel mogelijk is en hoe je die eventueel kunt omzeilen.

Mercedes Sprinter zekeringenkast

Deze pagina bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *