Verschillende kabelschoentjes

Wat zijn kabelschoentjes?

Kabelschoentjes, ook bekend als draad- of kabelschoenen, zijn elektrische connectors die worden gebruikt om elektrische draden stevig aan te sluiten op apparaten, schakelaars, zekeringen of andere elektrische componenten. Ze hebben een opening waarin een draad wordt gestoken en worden vervolgens vastgezet door middel van een krimptang. Kabelschoentjes zorgen niet alleen voor een veilige en betrouwbare elektrische verbinding, maar ze maken ook het loskoppelen van draden eenvoudiger dan wanneer de draden permanent gesoldeerd zouden zijn aan de betreffende apparaten. Hierdoor kunnen elektrische componenten gemakkelijk worden vervangen of gerepareerd zonder dat er solderen aan te pas komt. Kortom, kabelschoentjes bieden zowel flexibiliteit als stabiliteit in elektrische installaties, waaronder in campers.

Daarbij zijn er in verschillende soorten en maten kabelschoentjes, hieronder enkele veelvoorkomende soorten kabelschoentjes:

Steekkabelschoen

Steekkabelschoenen,
deze hebben een soort ‘bek’ die schuift over een platte metalen tegenconnector. Een veel voorkomende kabelschoen.

Steekkabelschoen rond

Steekkabelschoen rond,
deze hebben een soort ronde ‘bek’ die schuift over een ronde metalen tegenconnector.

Platte kabelschoen

Platte kabelschoenen,
deze hebben een platte uiteinde die in een steekkabelschoen past. Ze worden vaak gebruikt om twee kabels een elkaar te verbinden.

Ringkabelschoen

Ringkabelschoenen,
deze hebben een ringvormig uiteinde dat rond een schroef wordt geplaatst. Ze bieden een stevige bevestiging en worden vaak gebruikt voor aansluitingen op schroefklemmen.

Vorkkabelschoen

Vorkkabelschoenen,
Ze hebben een vorkvormig uiteinde dat onder een schroefkop kan worden geschoven. Ze worden vaak gebruikt op aansluitingen waar de schroefkop niet volledig kan worden verwijderd.

Zware kabelschoen

Zware kabelschoenen,
Deze zijn robuuster en ontworpen voor dikke draden die hogere stromen dragen. Ze worden vaak gebruikt in industriële toepassingen en in voertuigen waar zware bedrading nodig is.


Bij het kiezen van het juiste type kabelschoen is het belangrijk om rekening te houden met de draaddiameter, het type aansluiting waarop ze worden geplaatst, en de stroomsterkte die de draad moet dragen. Het gebruik van de verkeerde maat of soort kabelschoen kan leiden tot slechte elektrische verbindingen, wat storingen en veiligheidsproblemen kan veroorzaken. De gekleurde kabelschoenen geven visueel aan voor welke draaddiameter ze geschikt zijn.

Meer over een elektrasysteem van een camper , bekijk dan: Elektra In Een Camper
Meer over het bouwen van een elektrasysteem in een camper, bekijk dan: Cursus Camper Bouwen Elektriciteit