Maxi steekzekeringen

Wat is een zekering?

Een zekering is in principe een meld / smeltdraad om een elektrische stroomkring te beschermen tegen overbelasting en kortsluiting. Het is een cruciaal onderdeel van elektrische systemen, waardoor deze ook in campers en andere voertuigen voorkomen.

De zekering bestaat uit een dunne geleidende draad, meestal gemaakt van een materiaal met een lage smelttemperatuur, zoals koper of zilver. Deze draad is ingesloten in een hittebestendig en niet-geleidend omhulsel. Wanneer de stroom in een circuit hoger wordt dan de nominale stroom die de zekering kan verdragen, smelt de dunne draad door de hitte veroorzaakt door de overbelasting. Hierdoor wordt de elektrische stroom onderbroken, waardoor schade aan de bedrading en apparatuur wordt voorkomen.

Zekeringen zijn beschikbaar in verschillende stroomwaarden en vormen om diverse elektrische componenten en circuits te beschermen, zoals verlichting en andere elektrische apparatuur in campers. Het type zekeringen dat je in campers aantreft oor 12 Volt, verschilt van die in huizen. In campers kom je meestal de volgende typen zekeringen tegen:

Steekzekeringen

Steekzekering

Maxi steekzekeringen

Maxi zekering (grote steekzekering)

Mega zekeringen

Mega zekering (voor nog grotere stromen)

Deze zekeringen worden doorgaans geplaatst in zekeringhouders, die eenvoudig toegankelijk zijn voor inspectie en vervanging bij een storing in het elektrische systeem.

In plaats van zekeringen met een smeltdraad, zijn er ook resetbare zekeringen beschikbaar. Deze kunnen na het uitschakelen eenvoudig weer worden ingeschakeld. Op de afbeelding hiernaast zie je twee voorbeelden van resetbare steekzekeringen.

Automatische steekzekeringen
Oude torpedo voertuig zekeringen

In oudere voertuigen en campers kom je vaak torpedo-zekeringen tegen in plaats van de meer moderne steekzekeringen. Torpedo-zekeringen zijn langwerpige, ronde zekeringen die dezelfde functie vervullen als ieder andere zekering. Het verschil is dat deze zekeringen open zijn, waardoor je in aanraking kunt komen met geleidende delen. Steekzekeringen zijn daarentegen gesloten en veiliger in gebruik.

In campers wordt voor de 230 Volt elektriciteit zelden nog gebruikgemaakt van smeltzekeringen; in plaats daarvan worden zogenaamde zekeringautomaten gebruikt. Deze automaten fungeren als resetbare zekeringen en worden geplaatst in een speciale kast. Hierdoor is het gemakkelijk om toegang te krijgen tot de automaat en deze aan of uit te schakelen zonder in contact te komen met de geleidbare delen. Het voordeel van zekeringautomaten is dat ze ook dienst kunnen doen als schakelaar om de elektriciteit uit te schakelen wanneer dat nodig is.

230 Volt zekeringenkast open

Meer over een elektrasysteem van een camper , bekijk dan: Elektra In Een Camper
Meer over het bouwen van een elektrasysteem in een camper, bekijk dan: Cursus Camper Bouwen Elektriciteit