India Camperbouwer West New Delhi

India Camperbouwer West New Delhi

De eerste bezochte camperbouwer in India, bleek lastig te vinden, aangezien het adres op Google ongeveer vijftig kilometer verderop lag. Maar na aankomst was alle ontevredenheid snel verdwenen. Deze camperbouwer richt zich volledig op caravans, campers, foodtrucks, showtrucks en meer. Verschillende projecten waren in volle gang, en door het open terrein is het gemakkelijk om door alle projecten heen te lopen. Een nadeel is wel dat er geen afgesloten hal is, waardoor weersinvloeden zoals regen voor roest kunnen zorgen op onbehandelde metalen delen.

Bekijk de video hieronder voor een indruk van de camperbouwer met de volgende campers en andere aspecten:

Werkwijze en Materialen

In de video lijkt het alsof deze camperbouwer alles kan bouwen. Echter, zoals te zien is op de pagina “Regels en wetgeving India“, is dat toch niet zomaar mogelijk. Bovendien zijn veel materialen en producten voor campers moeilijk verkrijgbaar in India en moeten deze vaak geïmporteerd worden of zelf worden gemaakt.

Kleine gasgeiser

Voor warm water gebruiken ze bijvoorbeeld een gasgeiser, die waarschijnlijk in India makkelijk verkrijgbaar is. Zo zijn er ook compacte gasgeisers voor in huis die ook geschikt zijn voor campers. Het nadeel van een geiser is dat ze wel een afvoer vereisen voor de verbrandingsgassen.

Zelfvoorzienend Zijn

In India zijn er nog niet veel campings of andere infrastructuren voor campers beschikbaar. Lees hier meer over op “Camperen in India“. Dit betekent dat je zelfvoorzienend moet zijn. Deze camperbouwer voorziet campers van een generator aan boord, maar soms ook van zonnepanelen op het dak. Beide zorgen voor stroom, maar een generator neemt toch meer ruimte in beslag. Bovendien in de plaats van een generator kan een zwaardere dynamo op de motor ook de accu’s opladen als de zonnepanelen niet voldoende stroom opwekken.

camper generator ruimte

Carrosseriewijzigingen

Van origine hebben niet alle bussen een schuifdeur of deur in de zijwand bij de laadruimte. In India plaatsen ze dan gewoon een deur in de zijwand op de plek waar het uitkomt. Dit zijn alleen grote wijzigingen in de carrosserie wat vragen oproept voor mogelijke problemen. Niet alleen kan de carrosserie verzwakt worden, maar de spotlassen in plaats van doorlopende lassen zijn ook een discussiepunt. Naast extra deuren plaatsen ze ook compleet nieuwe daken of uitschuifdelen die grote wijzigingen aan het voertuig brengen. Het eindresultaat kan dan wel mooi zijn, de kwaliteit erachter is dan even de vraag hoe dat zit.

Force Traveller met extra deur

Isolatie

Bij deze camperbouwer was het gebruik van isolatie sneller duidelijk dan bij de andere bezochte camperbouwers waar het niet direct zichtbaar was. Bij navraag blijken ze wel allemaal gebruik te maken van piepschuim of glaswol voor isolatie. Piepschuim wordt vooral toegepast voor de vlakke delen, terwijl glaswol waarschijnlijk gebruikt wordt voor de meer gekromde delen. Deze materialen zijn met name gekozen vanwege hun lage kosten. Echter, ze zijn niet ideaal voor campers omdat ze vocht kunnen vasthouden, wat weer kan leiden tot roestvorming.

Piepschuim isolatie in grote camperbus
Soort armaflex isolatie camper

Deze camperbouwer had echter ook een soort Armaflex-achtige isolatie. Het is niet precies duidelijk welk materiaal dit is, maar het lijkt een kwalitatief betere optie. Het enige nadeel is dat deze isolatie geen plaklaag heeft en zonder toevoeging van lijm wordt aangebracht in de wanden en het plafond. Dit betekent dat de isolatie los ligt en er nog steeds condensvorming aan de binnenzijde van de metalen buitenwand kan optreden.

Interieur Zijwandbetimmering

Bij het betimmeren van de zijwanden van het interieur zou je normaal gesproken aan hout denken. Blijkbaar heeft composiet echter de voorkeur. Zo maken ze zelf composieten panelen voor de zijwanden, natuurlijk wel met alle benodigde krommingen erin. Na het plaatsen worden de panelen nog glad geplamuurd en voorzien van een gespoten verflaag, waardoor een strak en afgewerkte zijwand ontstaat.

Composiet panelen werkplaats

Gebruik van Hout en Plaatmateriaal

Deze camperbouwer kiest voornamelijk voor multiplexplaten voor het interieur. Bijna alles wordt wel gebouwd van multiplex en afgewerkt met verf of HPL-platen. Hoewel het de vraag is of dit lichtgewicht plaatmateriaal is, gebruiken ze het waarschijnlijk omdat het een makkelijk verkrijgbaar plaatmateriaal is. Voor bepaalde krommingen gebruiken ze zelfs buigbaar triplex/multiplex, wat aangeeft dat dit ook in India te verkrijgen is.

Kasten van multiplex camper

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *