HPL plaat

Wat is HPL?

HPL staat voor High-Pressure Laminate (ook wel laminaat, kunststofplaat of Formica (fabrikant HPL) genoemd), wat een type laminaat is dat wordt gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder in de bouw van campers. HPL bestaat uit papier dat doordrenkt is met fenolhars, bedekt met een harde toplaag van melaminehars en samengeperst onder hoge druk en temperatuur. Dit proces creëert een zeer stevig en duurzaam materiaal dat bestand is tegen slijtage, krassen en chemische stoffen.

In de context van camperbouw wordt HPL vaak gebruikt voor oppervlakken zoals keukenbladen, tafels, en wandbekleding vanwege de duurzaamheid en het gemak in onderhoud. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren, patronen en texturen, waardoor het een populaire keuze is voor interieurafwerking in campers.

Voordelen van HPL zijn:

  • Weerbestendig: Bestand tegen water en zonlicht.
  • Diversiteit in Ontwerp: Verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen.
  • Hygiënisch: Trekt geen vuil aan, gemakkelijk schoon te maken.
  • Duurzaam: Krasbestendig en onderhoudsarm.
  • Kleurvast: Behoudt zijn kleur langdurig.
  • Geschikt voor Intensief Gebruik: Ideaal voor meubels die veel worden gebruikt, zoals in campers.

Zo zijn er verschillende fabrikanten die HPL-platen aanbieden met speciale afwerklagen en in diverse kleuren, speciaal ontworpen voor interieurtoepassingen. Zie hiernaast een waaier van Formica met verschillende kleuren en structuren.

Formica HPL kleurenwaaier

Speciaal voor fabriekscampers worden er ieder jaar nieuwe designs, structuren en kleuren op de markt gebracht. Bekijk op onderstaande afbeelding de nieuwe trends voor 2024 van het bedrijf Sortego:

Surteco HPL trend voor campers 2024 grijs
Surteco HPL trend voor campers 2024 houtstructuur
Surteco HPL trend voor campers 2024 groen

Meer over een camper interieur, bekijk dan: Interieur Bouwen Camper
Meer over het bouwen van een camper interieur, bekijk dan: Cursus Camper Bouwen Interieur
Meer over het bekleden van een vloer, wand of plafond, bekijk dan: Beste Manier Vloer, Wanden En Plafond Bekleden Camper