Goedkoop 500 euro camper interieur, bouw Mercedes L406D

Een €500 camper interieur

Een camper interieur voor €500, nooit gedacht dat het mij zou lukken. Daarbij kan ik je ook meteen vertellen dat het waarschijnlijk weinig voor gaat komen. Maar daar gaat het niet om, beter is het volgende te bedenken:

Hoe kan ik met mijn creativiteit een zo goedkoop mogelijke camper interieur bouwen.

In deze blog neem ik je mee in mijn ervaring hoe je zo goed koop mogelijk een camperinterieur kunt maken.

Tweedehands spullen

Heb je echt die nieuwe koelkast nodig? Of kun je een goede tweedehands kopen? In mijn geval hebben we veel kunnen hergebruiken van het oude interieur dat in de bus zat. Dit zou dus ook een oude caravan kunnen zijn.
Oké er zaten wel wat roestplekken en krassen op, maar die heb ik grondig onder handen genomen zodat ze er als nieuw uit kwamen te zien. De koelkast, de afzuigkap, porta-potti (wc), gasfornuis/aanrecht etc.

mercedes L406D camper nieuwe keuken
Nieuwe keuken
mercedes L406D camper oude keuken
Oude keuken

Let natuurlijk wel op als je tweedehands spullen koopt dat het ook wel geschikt is voor een camper. Met andere woorden:

  • Een gasfornuis en een wasbak is vaak eenvoudig, wel is het mooi als je deze kunt inbouwen.
  • Bij een koelkast komt er toch wat meer bij kijken, je hebt immers vaak alleen 12 Volt in je camper. Zoek dus ook een koelkast die minimaal op 12 Volt werkt en zuinig is. Daarnaast heb je varianten die ook op 230 Volt kunnen en zelfs op gas.

Kijk rond in je eigen opslag of bij je vrienden en familie

Het zou zomaar kunnen zijn dat je aan gratis spullen kunt komen via je eigen opslag, familie of vrienden. Voor mij pakte dat goed uit, de hele elektrische bedrading, stopcontacten en schakelaars hadden we zo bij elkaar. Zelfs de handgrepen en ladegeleiders kwamen van oude gebruikte keukens.

Dit geld natuurlijk niet alleen voor de inbouw. Die ene koekenpan die je al over had kun je nu voor je eigen camper gebruiken.

Vraag rond op je werk

Denk je dat je niets van je werk mag hebben? Dan heb je het echt mis. Vertel eens over je project waarmee je bezig bent, of kijk eens goed rond. Zo liep ik stage bij een camperbouw (oké dat is natuurlijk makkelijk), waardoor ik het volgende kon meenemen:

  • Oude triplex platen, die ik voor de wanden heb toegepast.
  • Dekplaten/ verpakkingsplaten die de goede platen beschermde. Deze zijn op verborgen plaatsen toegepast, zoals schap planken in een kast.
  • Wandbekleding afval, allemaal kleine stukken vilt waarmee ik met wat puzzelen stukken wanden heb bekleed.
mercedes L406D camper bekleden cabine

Verder werkte ik bij de Gamma bouwmarkt waar ik 12 volt spotjes kon regelen en lijm en schroeven via een ander oud stageadres.

Al met al, vraag en kijk rond op je werk!

< Cabine bekleden met stukken afval vilt.

Hout en je betimmering

Soms zie ik campers waarvan het interieur bestaat uit dikke platen hout geschroefd op een dik houten frame. Ik kan je vast vertellen dat dat echt niet nodig is. De gebruikelijke populieren multiplex platen voor in campers zijn meer dan sterk genoeg om je meubels van te maken. Dit bespaart je niet alleen tijd, maar ook geld aan onnodige houten balken.

mercedes L406D camper keuken lange kast

De meest gebruikelijke dikte plaatmateriaal in campers is 15 mm. Deze platen zijn meer dan stevig genoeg en makkelijk aan elkaar te schroeven.

Wij kozen zelfs voor 12 mm dikke platen. Hier kwam wel bij kijken dat ik alles aan elkaar lijmde gezien dat het schroeven niet zo eenvoudig ging van binnenuit.

Waar ik altijd trots op ben is hoe ik alle kastdeurtjes heb gemaakt. Om zo veel mogelijk je hout te benutten, zijn de gaten die gezaagd moesten worden voor de kasten, zo gezaagd dat je meteen je deurtje hebt. Dit bespaart niet alleen, het oogt ook mooi, gezien de houtnerven mooi door lopen.

< Kastjes met doorlopend nerf

Elektriciteit

Je wilt natuurlijk ‘s nacht wel een lampje aan kunnen doen. Het is dan ook belangrijk dat je je elektriciteit goed aanlegt. In mijn geval kon ik bedrading gebruiken die we al hadden liggen. Dit scheelt natuurlijk een hoop, maar let natuurlijk wel op de kleuren. Ga geen verschillende kleuren draad door elkaar gebruiken, dit geeft alleen verwarring en kan zelfs tot kortsluiting leiden.

De standaard voltage in je camper is 12 Volt dus houdt rekening dat je apparatuur op 12 Volt werkt. Een extra huishoudaccu heb je dan ook wel nodig, plus natuurlijk een oplader. Normaal gezien heb je geen omvormer nodig, ik raad je dan wel aan om 230 Volt aan te leggen met wat stopcontacten. Hiermee heb je toch 230 Volt als je bijvoorbeeld op een camping op het net bent aangesloten. Wil je dan uiteindelijk toch nog een omvormer aansluiten dan is dat zo gedaan.

Let wel bij de aanschaf van een accu, acculader en omvormer dat deze van goede kwaliteit zijn. Je kunt ze tweedehands aanschaffen, maar let dus wel op of ze dan in goede staat verkeren.

Zo had ik uiteindelijk een grootte vrachtwagenaccu via mijn stage bij de Daf goedkoop kunnen regelen.

Ramen

Het is wel zo mooi om naar buiten te kunnen kijken. De tegenwoordige alles in een camperramen die open kunnen en zelfs een hor en verduistering hebben, zijn wel prijzig. Maar wil je natuurlijk gewoon naar buiten kunnen kijken of voor licht zorgen, dan zijn er ook andere oplossingen. Soms heb je al het geluk dat er een raam in de bus zit, zo niet dan zou je deze eenvoudig kunnen maken met een glazen plaat en raamrubbers.

Je kunt dit dan combineren met een dakluik voor de ventilatie.

mercedes L406D camper rubberraam
Ramen met raamrubber
Raamrubber
Raamrubber

In mijn geval hadden we geluk dat we de overige meters aan raamrubbers konden gebruiken die over waren van boot raampjes.

Verwarming

Verwarming is geen overbodige luxe, het kan weleens echt koud worden. Gelukkig heb je in principe al twee verwarmingen. Ja je raad het misschien nooit, maar wat dacht je van de auto verwarming en het gaspitje dat je kunt aanzetten. Wil je toch iets beters dan kun je overwegen een losse verwarming of vaste verwarming aan te schaffen. Bij een vaste verwarming moet je wel rekening houden met de inbouw ervan.

Zo kon ik de oude gasverwarming van het oude interieur weer gewoon gebruiken. Deze nam wel een hele kast in beslag, maar met de ring-verwarming eraan werkte die perfect. >

mercedes L406D camper verwarming

Conclusie

Met je creativiteit en speurtocht naar goedkopere of gratis spullen kun je het ver brengen om de kosten van je camper interieur laag te houden. Er zijn natuurlijke altijd meerdere mogelijkheden, het is maar net wat je tegenkomt, als wat je belangrijk vindt.

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *