Camper strippen, werkbus inbouw

Hoe strip je een (tweedehands)bus voor de ombouw naar een camper

Na de aanschaf van je (tweedehands)bus, begint het bij het strippen ervan. Het kan al een lege bus zijn, maar ook een bus waar van alles in zit, zoals de werkbus van een timmerman. Heb je weinig aan die spullen die erin zitten, dan is het makkelijk, begin met het eruit slopen. Zorg natuurlijk wel dat wat je eruit gaat slopen niet je bus beschadigd.

Werkbus inbouw
Werkbus inhoud
Werkbus inbouw
Werkbus inhoud

Meestal gaat het als volgt:

Je hebt je bus en daarin zitten houten platen/panelen, de vloer, de wanden en deuren. Je begint dan ook met het verwijderen van de houten platen die tegen de wanden aan zitten. Vervolgens kun je de houten panelen van de deuren verwijderen. Let wel op dat deze platen/panelen van pas kunnen komen als mal voor de nieuwe platen/panelen. Vooral de panelen van de deuren, deze kunnen van slechte kwaliteit of beschadigd door gebruik zijn, maar goed om als mal te gebruiken voor nieuwe panelen.

houten beplating bus

Doorgaans zitten de deurpanelen vast met een soort van kunststof doppen. Deze doppen verschillen uit eendelige of tweedelige doppen. 

De tweedelige doppen zijn eenvoudig te verwijderen omdat het een soort plug met schroef is. Om de eendelige doppen netjes te verwijderen zodat je ze kunt hergebruiken heb je een speciale clip-tang nodig. De speciale tang schuif je onder de doppen en die trek je er dan zo eruit. Gaan de doppen toch kapot dan kun je deze altijd nieuw bestellen.

Clip tang interieur panelen bus
Clip tang
bus beplatings bevestiging
Kunststof dop in paneel
Kunststof bevestigings doppen
Kunststof doppen
Metalen tussenschot

Dan heb je het metalen cabine schot. Deze zit met enkele bouten aan de bus bevestigd. Heb je die bouten er eenmaal uit dan kun je het paneel eenvoudig verwijderen. Let daarbij wel op dat deze erg zwaar kan zijn, een tweede persoon kan daarom van pas komen.

Nu de wanden, panelen op de deur en de metalen tussenwand verwijderd zijn kan de vloerplaat eruit gehaald worden. Deze kan natuurlijk wel vast zitten, met lijm of schroeven. Vaak zie je dit langs de randen maar ook in het midden van de plaat. Zit de plaat in het midden vast geplakt met bijvoorbeeld silicone kit, dan kun je de plaat proberen omhoog te halen zodat de siliconekit het begeeft en de vloerplaat los komt te liggen. Heb je de vloerplaat eenmaal los, dan kan deze eruit worden getild. Let hierbij op dat deze ook zwaar kan zijn en een extra persoon handig is.

De vloerplaat zelf is meestal nog goed om weer hergebruikt te worden, zorg ervoor dat je deze dan ook heel houdt.

Eenmaal de bus gestript dan kun je de bus schoonmaken. Heb je alles schoon en zie je toch roest plekken? Dan behandel je deze door de plek zelf eerst zoveel mogelijk van roest te ontdoen met bijvoorbeeld een staalborstel en schuurpapier, waarna je de plek verder behandelt met Noverox roestomvormer (die ook beschermt tegen verdere roestvorming).

Hierna kun je met de inbouw van je camper beginnen. Het strippen zelf duurt echt niet langer dan een dag.

gestripte bus
Een gestripte bus

Video; verwijderen tussenschot en laadruimte inrichting

In onderstaande video is goed te zien hoe een laadruimte inrichting verwijdert wordt en daarna het tussenschot:

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Eén reactie op “Hoe strip je een (tweedehands)bus voor de ombouw naar een camper”

  1. Albert

    Ja bij mijn vorige zelfbouw camper zat er een hele werkplaats inrichting in. Deze toch mooi netjes verwijdert en verkocht voor een mooi prijsje, waarna van het geld een goede omvormer is gekocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *