verwarmingen, atributen, verwarmingsbuis

Welke verwarming voor een camper

Een verwarming in je camper is wel zo fijn bij lagere temperaturen. Het is geen must, maar wil je in de winter erop uit met de camper dan kun je niet zonder.
Maar welke soorten verwarmingen heb je nu eigenlijk en wat is voor jou het meest van toepassing? Gelukkig heb je in principe al twee verwarmingen. Ja je raad het misschien nooit, maar wat dacht je van de auto verwarming en het gaspitje dat je kunt aanzetten. Beide zorgen voor warmte. Wil je toch iets beters dan kun je overwegen een losse verwarming of standkachel aan te schaffen. Lees daarom verder.

De losse verwarming, op elektriciteit of gas

De meeste bus campers die ik voorbij heb zie komen hadden geen vaste verwarming. Dit heeft vaak te maken dat de camper meestal in de zomer gebruikt wordt. Bovendien is een standkachel vrij prijzig vergeleken met een losse verwarming. Daarom nemen campereigenaren eerder een losse verwarming als dat nodig is. Deze losse verwarmingen zijn dan op elektriciteit of gas.

losse elektrische verwarming
losse elektrische verwarming

De elektrische verwarming heeft als voordeel dat deze veiliger zijn dan een gasverwarming, je hoeft daarbij niet een extra raam open te zetten voor de zuurstof. Helaas hebben ze als nadeel dat je ze alleen kunt gebruiken als je elektriciteit van buitenaf hebt, gezien je het op een accu niet lang zult uithouden.

De verwarming op gas heeft als voordeel dat je die altijd kunt gebruiken zolang je een gevulde gasfles hebt. Het nadeel is dat je in principe met vuur speelt, en bij een losse verwarming is dat goed opletten. Daarnaast verbruikt de losse gasverwarming de zuurstof in je camper, zorg dus voor goede ventilatie om zuurstof naar binnen te laten en de koolstofdioxide naar buiten. Het is ook raadzaam om een koolmonoxide melder te plaatsen als je in een gesloten ruimte op gas of andere brandstof stookt.

Losse gas verwarming

Overweeg dus wat voor jou van toepassing is, natuurlijk kun je de gas en elektrische variant beide nemen. Dan kun je altijd op het moment kiezen welke je gebruikt. Ik heb daarbij ook vaak gezien dat zelfs campers met een standkachel ook een losse verwarming bij hebben voor het geval de standkachel uitvalt. Of als je toch elektriciteit van buitenaf hebt en je kunt er een verwarming op aan sluiten, waarom zou je dan je gas of diesel verbruiken als je de elektriciteit kunt nemen waar je meestal toch al voor betaald hebt.

De standkachel op gas

Kies je voor een standkachel dan kun je er een op gas nemen. Deze zijn eenvoudig aan te sluiten op de gasfles die je meestal toch al mee hebt voor je gasfornuis. Je hebt ze in een variant die totaal is in te bouwen en een variant waarbij je een soort radiator effect hebt (deze zat in de Mercedes 406 camper)

gas standkachel radiator
Radiator gasverwarming
Gas standkachel
Totale inbouw gasverwarming

Beide gasverwarmingen hebben natuurlijk een in- en uitlaat nodig die naar buiten gaan. De inlaat komt meestal van onder en de uitlaat gaat naar de zijkant of het dak van je camper.

In het geval van de Mercedes 406 stond er een kleine schoorsteen op het dak.

schoorsteen

Voordelen:

 • Het grote voordeel vergeleken met een dieselverwarming, is dat een gasverwarming vaak goedkoper is in aanschaf
 • Snel en comfortabele temperatuur
 • Uitbreiding met instelbare thermostaat en ringverwarming
 • Eenvoudig aan te sluiten op de bestaande gasinstallatie
 • Zijn vrij stil, voornamelijk de radiator versie heeft geen fan nodig om lucht te circuleren
 • Inbouw achteraf mogelijk voor de inbouwvariant
 • Laag in elektrisch verbruik

Nadelen:

 • Een gasverwarming neemt meer ruimte in beslag dan een dieselkachel
 • Ondanks dat ze steeds efficiënter worden, is het gasverbruik van een gaskachel hoog waardoor snel je gasflessen leeg zullen zijn. Dat betekent dat je een voorraad moet hebben als er in de buurt geen gas verkrijgbaar is
 • Inbouw achteraf lastiger voor de radiator variant

De standkachel op diesel

Wil je graag een compacte standkachel, die ook nog eens zuinig is. Dan is een standkachel op diesel de oplossing. Ondanks de compactheid, geven ze veel warmte af.

Je kunt de standkachel onder de cabinestoel plaatsen of ergens in een kast van je interieur. Het voordeel bij deze kachels is dat je deze dus bijvoorbeeld onder de cabinestoel kunt plaatsen zonder er extra lucht buizen aan toe te voegen.

Deze kachels heb ik dan ook het vaakst in campers gezien. Ondanks dat ze vaak prijziger zijn dan een standkachel op gas.

Daarbij hebben ze nog een voordeel dat ze warmwater kunnen opwarmen door de warme lucht door een boiler te blazen.

diesel standkachel onder voorstoel
diesel standkachel

Voordelen:

 • Compacte unit
 • Snel en comfortabele temperatuur
 • Uitbreiding met instelbare thermostaat, ringverwarming en bediening vanaf telefoon voor voorverwarming
 • Zuinig in gebruik, kan op de bestaande dieseltank of losse dieseltank worden aangesloten
 • Flexibele installatie, in tegenstelling tot de gas standkachel kunnen de in en uitlaat beide door de vloer naar buiten
 • Inbouw achteraf mogelijk
 • Water opwarmen door warme lucht door boiler te blazen

Nadelen:

 • Aanschaf is vaak duurder dan een gas standkachel
 • Moet zo nu en dan even aan om in topconditie te blijven
 • Gebruikt 5 maal zo veel elektrische energie dan een gasverwarming, zorg dus voor voldoende elektrische energie

Op de markt zijn verschillende soorten merken diesel standkachels verkrijgbaar. Maar allemaal werken ze in principe hetzelfde. Er wordt diesel uit een tank (meestal de bestaande dieseltank) gepompt waarna deze in de verbrandingskamer van de standkachel wordt verbrand. Om de verbranding gescheiden te houden van de op te warmen lucht gebeurd de verbranding in een metalen behuizing. Daarom heb je twee pijpjes aan de onderkant van de standkachel zitten, een voor de inlaat en de ander voor de uitlaat. De op te warme lucht wordt via een ventilator aangezogen en over de metalen behuizing geblazen om aan de andere zijde van de standkachel verwarmt eruit te komen.
De volgende merken zijn er op de markt:

Webasto

Webasto is specialist en marktleider in de verwarming en koeltechniek van de autobranche. Zij hebben dan ook kwalitatief goede en betrouwbare standkachels, echte Duitse kwaliteit. Daarbij leveren ze een betrouwbare service.
Hierdoor is het de nummer één diesel standkachel voor in je camper. Het enige nadeel is dat ze prijzig zijn.

Webasto diesel standkachel

Eberspächer

Eberspächer is ook een echte specialist als het om verwarmingen en koeltechniek in de autobranche gaat. Eigenlijk wel de concurrent van Webasto (ook een Duits bedrijf). Ze zijn daarbij net zoals Webasto wereldwijd bekend, met als voordeel dat ze iets goedkoper zijn dan Webasto.

Planar/Autoterm air

Ook een populaire standkachel is de Planar/Autoterm. Dit komt door de goede prijs-kwaliteit verhouding. Een betrouwbaar merk maar is relatief in prijs lager dan Webasto. Daarom zie je deze diesel standkachels ook veel terug in campers.

Autoterm diesel standkachel

Brano Group

Brano Group is een groep die veel voor de auto-industrie verzorgt, maar niet alleen op gebied van verwarmen ook vele andere auto-onderdelen zoals koppelingscilinders, luchthoorns en schokdempers. De onder hun uitgebrachte diesel standkachels de Ateso, Breeze en Wind zijn ook betrouwbare diesel standkachels. Het merk is minder bekend, maar hebben net als de Planar/Autoterm een goede prijs/kwaliteitsverhouding.

De gecombineerde verwarming en boiler

Heb je behoefte aan warm water en verwarming, dan zou een gecombineerde verwarming en boiler wel iets voor je kunnen zijn. Deze kunnen beide op gas of diesel zijn en hebben vaak een reservoir rond de 10 liter. Vergeleken met de diesel standkachel zijn het flinke units, waardoor deze eerder een kast aan ruimte in beslag nemen. Goed, een boiler neemt natuurlijk de nodige ruimte in.

Ze zijn daarentegen ook een stuk prijziger dan een diesel standkachel, het is dan ook even afwegen wat voor jou het beste is, een losse verwarming en boiler of een gecombineerde verwarming en boiler.

Voordelen:

 • Twee functies in een
 • Snel en comfortabele temperatuur
 • Uitbreiding met instelbare thermostaat en ringverwarming
 • Eenvoudig op bestaande gas of diesel installatie aan te sluiten
truma, verwarming boiler in een

Nadelen:

 • Een goede plek vinden is lastiger, gezien je zo optimaal mogelijk je boiler wil plaatsen en natuurlijk ook je verwarming
 • Bij uitval heb je geen verwarming en warm water, bij twee losstaande systemen komt dat niet snel voor

Naar mijn mening zou ik hier minder snel voor kiezen. Waarom? Bij een losse verwarming en boiler, kun je kiezen of je de boiler ook op elektriciteit neemt. Dat heeft als voordeel dat je de stroom van buitenaf kunt gebruiken als die beschikbaar is. Daarbij kun je de losse boiler en verwarming op geschiktere plekken installeren. Plus als de verwarming uitvalt heeft dat geen effect op de boiler, zowel visa versa.

Waterverwarming

Dan heb je nog de waterverwarming, je kunt dit vergelijken met de centrale verwarming in huizen. Je hebt een unit die water verwarmt en rondpompt naar de desbetreffende radiators.

Water radiator

Deze waterverwarmer voor campers zijn op diesel en worden vaak in combinatie gebruikt om de motor voor te verwarmen. Deze zijn dan ook meestal in de motorruimte geïnstalleerd op de koelleidingen van de motor. Je kunt dan je autoverwarming gebruiken als verwarming zonder dat je de motor laat lopen.

Deze combinatie komt eerder voor als je koude gebieden in trekt waarbij het beter is om de motor voor te verwarmen. Ik ben dit zelf dan ook weinig tegen gekomen in campers.

Vrachtwagens maken hier tegenwoordig wel veel gebruik van. De waterverwarmers zijn dan aangesloten op de bestaande verwarming en met automatische kleppen wordt geregeld of de verwarming warmte krijgt van de motor of de waterverwarming. Nog een groot voordeel bij de vrachtwagen is dat de motor na het uitzetten nog warm genoeg is om de cabine nog een uur van warmte te voorzien en dus brandstof bespaard. Dat heeft voor een vrachtwagen veel voordelen omdat die iedere dag rijden, een camper meestal niet.

waterverwarmer diesel
Diesel waterverwarming (normaal zonder vrachtwagen schaalmodel)

Voordelen:

 • Aparte ruimtes makkelijk verwarmen met een radiator zoals je thuis gewent bent
 • Motor voorverwarming
 • Aan te sluiten op boiler

Nadelen:

 • De waterverwamringsunit is bijna even groot als een diesel standkachel, maar je hebt losse radiators nodig om de warmte af te geven
 • Installatie is complexer dan een luchtverwarmer

Ringverwarming

Een ringverwarming is niets anders dan een vaste verwarming die warme lucht blaast door een buis die door de hele camper ligt en op verschillende plekken warme lucht in de camper blaast. Je kunt hiervoor de standkachel op gas of diesel nemen. Beide kunnen warme lucht door een buis blazen. Dit kan comfortabel zijn omdat je zo de warme luchtstroom in je camper beter kun regelen. Dit betekent dus wel dat er een buis door het interieur van je camper loopt, houd er dan ook rekening mee als je een ringverwarming wil inbouwen.

kachel buis
kachel buis t-koppeling
kachel buis rooster
Verwarmingsbuis eindkap

Overige verwarmingen

Er zijn natuurlijk meerder manieren om je camper te verwarmen. De bovenstaande zijn dan wel het meest geschikt, je zou kunnen overwegen om de volgende verwarmingen te nemen:

 • Elektrische vloerverwarmingsmatten. Deze zijn op laag voltage te verkrijgen als op netstroom. Voordeel van warme voeten. Nadeel dat je standaardafmetingen hebt die niet altijd passen, plus is dit meer voor erbij dan als hoofdverwarming
 • Een houtkachel, leuk en authentiek. Helaas is de veiligheid een stuk minder. Zowel neemt het veel ruimte in, niet alleen de kachel, maar ook het hout dat je nodig hebt
 • De Petroleumkachel, nostalgisch, romantisch en authentiek. Zijn goedkoop en verwarmen goed. Als nadeel heb je aparte brandstof nodig en hebben ze geen eigen afvoer waardoor je goed moet ventileren om zuurstof naar binnen te laten en de koolstofdioxide naar buiten
Petroleumkachel

Een Chinese verwarming

Ik zelf vind een diesel standkachel ook vrij prijzig en denk je al snel om een goedkopere variant te zoeken. Zo zijn er genoeg Chinese verwarmingen en imitaties te vinden die stukken goedkoper zijn. Ik raad je dan ook aan deze niet aan te schaffen. Waarom? Ze kunnen goed werken. Maar de kwaliteit en veiligheid van die verwarmingen zijn gewoon stukken minder. Bijvoorbeeld een Webasto standkachel is gekeurd volgens de Europese normen en een Chinese variant meestal niet waardoor ze vaak andere materialen hebben toegepast.

Daarbij speel je met vuur en je wilt toch niet dat je mooie camper afbrandt door een goedkope verwarming. Dit geld overigens anders voor een afstandsbediening voor je tv, waarbij het niet zo veel uit maakt of die goedkoop of duur is.

Keuze maken

Om je op weg te helpen om een keuze te maken wat voor jou de beste verwarming is heb ik onderstaande vragen voor je op een rijtje gezet:

 • Ga je tijdens koude buitentemperaturen op pad en hoe vaak denk je dat te doen
 • Welke temperatuur wil je ervaren in je camper
 • Hoe groot is je camper
 • Wat is de ruimte voor installatie
 • Heb je al diesel of gas geïnstalleerd. Zou dat ook voldoende zijn voor je verwarming
 • Wat is je budget

Meer weten

Wil je weten hoe je een diesel standkachel inbouwt, waar je op moet letten en fouten voorkomt, bekijk dan de Cursus Camper Bouwen met de subcategorie Gas en Verwarming. Bovendien laat een donatie achter.

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *