Renault Master camper

Zelfbouwcamper huren, hoe doe je dat en waar moet je op letten.

Om erachter te komen of het camperen in een zelfbouwcamper iets voor jou is, of het camperen in het algemeen, huur dan een camper. Hoe je dat aanpakt en waar je op moet letten lees je hieronder verder.

Want het is natuurlijk niet eenvoudig om erachter te komen wat je nu precies wil. Door het huren van een camper / zelfbouwcamper kun je het een en ander al uitproberen of het is wat je wil en wat je eventueel anders zou aanpakken. Zoek dan ook goed uit welke camper het beste bij jou past en niet meteen de eerste de beste. Lees hiervoor het artikel ‘’Eisen en wensen voor indeling camper‘’ om erachter te komen wat bij je past.

Buiten het uitproberen van een camper om, zijn er misschien wel andere redenen om een camper te huren. Bekijk hiervoor het artikel ‘’13 redenen om een camper te huren‘’.

Camper huren via een bedrijf

Er zijn vele bedrijven die campers verhuren, alleen het aanbod van zelf op maat gemaakte campers (zelfbouwcampers) die verhuurd worden is minder. Daarbij is meestal de verhuurperiode minstens één week en staan de ophaal- en terugbrengmomenten vast.

Camper huren via particulier

Mercedes sprinter camper

Het huren van een camper van een particulier kan ook, vaak goedkoper en het aanbod zelfbouwcampers is meestal ook groter.
Je kunt het huren van een particulier onder twee categorieën plaatsen: direct van de particulier of met tussenkomst van een platform zoals Goboony. Houdt daarbij rekening mee dat de inrichting, inventaris, voorwaarden, prijzen, minimale huurperiode en extra’s bij iedere camper anders zijn.

Voor het direct huren van een camper bij een particulier gaat dit doorgaans via bekenden of via bijvoorbeeld een advertentie op Marktplaats. Wil je het toch verzekerd aanpakken dan is het beter om dit via een platform als Goboony te doen. Hoe dit proces in zijn werk gaat is als volgt:

  1. Zoeken en Selecteren. Op het camperplatform blader je door de beschikbare campers en verfijn je je zoekopdracht op basis van criteria zoals het aantal personen, het type camper (bijvoorbeeld buscamper of integraal), de aanwezigheid van een douche en je budget. Er zijn zelfs zorgvuldig geselecteerde retrocampers en Volkswagen campers om uit te kiezen.
  2. Reserveren. Zodra je de ideale camper hebt gevonden, kun je meestal een reserveringsaanvraag indienen bij de eigenaar. Deze moet de aanvraag goedkeuren, waarna je reservering bevestigd is en je de camper kunt huren. Bij Goboony zijn er ook campers beschikbaar voor directe boeking zonder wachttijd.
  3. Betalen. Alle financiële transacties verlopen veilig via de websites, zowel voor jou als voor de eigenaar van de camper. In de meeste gevallen betaal je een aanbetaling van 30 tot 50% van het huurbedrag. Het resterende bedrag wordt meestal drie weken voor vertrek in rekening gebracht. Houd er rekening mee dat er meestal ook een borg van ongeveer €1000,- vereist is, die je na de huurperiode terugkrijgt.
  4. Camper Ophalen. Het ophalen van de camper vindt plaats op de locatie die je samen met de eigenaar afspreekt, meestal bij de eigenaar thuis of in een opslagfaciliteit. Tijdens deze ontmoeting zal de trotse eigenaar je een gedetailleerde uitleg geven over het gebruik van de camper en handige tips geven voor de reis. Nadat alles is doorgenomen, ontvang je de sleutels en kun je op pad gaan. Je eigen auto kun je meestal op dezelfde locatie achterlaten.
  5. Camper Terugbrengen. Vooraf spreek je met de eigenaar af wanneer en in welke staat je de camper weer zult terugbrengen. Over het algemeen wordt verwacht dat je de camper netjes achterlaat en veegschoon maakt. In sommige gevallen kan de eigenaar vragen om de camper door de wasstraat te halen, dit wordt dan vermeld in de advertentie.

Verzekeringen en Borgsommen

Bij verhuurders is een allriskverzekering doorgaans inbegrepen bij de camperhuur. Houdt daarbij wel rekening mee met een eigen risico van ongeveer 1.000 euro. In sommige gevallen is het niet mogelijk om dit eigen risico af te kopen, omdat verhuurders willen stimuleren dat er voorzichtig met hun campers wordt omgegaan. Bovendien vereisen de meeste verhuurders voor vertrek een borgsom, die kan oplopen tot 1.000 euro.

De uitrusting?

Bij elke campervermelding vind je een gedetailleerde beschrijving van de beschikbare kampeeruitrusting en keukengerei aan boord. In de meeste gevallen is de basisuitrusting standaard inbegrepen, maar dien je zelf alleen nog je slaapbenodigdheden mee te nemen.

Camper spullen

Huisdieren

In de meeste huurcampers geldt een strikt rookverbod en is het meenemen van huisdieren niet toegestaan. Toch zijn er ook campers te huur waar dit weer wel mag, alleen is het aanbod een stuk kleiner. Bij de beschrijving van de verhuurde camper is dan aangegeven of huisdieren of roken zijn toegestaan. Wel kan het meenemen van huisdieren in een camper meerkosten met zich meebrengen, dus let daarbij op.
Bovendien is het belangrijk om te beseffen dat als je van plan bent om met je hond de grens over te steken, er specifieke regelgeving en voorschriften van kracht kunnen zijn.

Extra kosten

De huurprijs van een huurcamper bestaat vaak uit een basisbedrag en extra te huren dingen. Let dus goed op wat er in het basisbedrag zit, want als er niet alles in zit wat je nodig hebt, maak je dus snel meer kosten.
Natuurlijk kun je zelf ook voor bepaalde dingen zorgen. Zoals eigen service meenemen als dat niet in het basispakket zit. Op die manier kun je alsnog voordelig uitkomen.

Oude camper

Mercedes 613 camper

Een oude camper is natuurlijk tof om in te rijden en heerlijk nostalgisch. Helaas zit er ook sneller een keerzijde aan dan nieuwere campers. Zo kunnen oude campers sneller pannen hebben en zijn ze minder snel (wat op vakantie niet erg mag zijn). Houdt hierbij dus rekening mee. Vraag aan de verhuurder van de oude camper wat te doen in geval van pannen.

Controleer de huurvoorwaarden

Per verhuurder verschillen de huurvoorwaarden. Zo kunnen bij de een onbeperkte kilometers worden gereden en bij de andere tot een maximaal waarna je extra moet betalen voor iedere kilometer die meer wordt gereden. Slim is dus van tevoren uitrekenen hoeveel kilometers je gaat rijden, zo kun je onverwachte kosten voorkomen.
Daarnaast vermelden de verhuurvoorwaarden de minimumleeftijd voor de bestuurder, die over het algemeen op 21 jaar ligt, maar soms hoger kan zijn. Personen tussen 21 en 24 jaar kunnen vaak een extra toeslag verwachten. Houd er rekening mee dat sommige camperverhuurders ook een maximale leeftijdsgrens hanteren, meestal vanaf 75 jaar.

Wees zuinig

Een camper is voor veel mensen een kostbaar bezit waar ze met zorg en genegenheid van genieten. Voordat je vertrekt, is het van groot belang om de huisregels van de camper te raadplegen en je eraan te houden. Ga met het voertuig om alsof het jouw eigen bezit is en respecteer de regels die de verhuurder heeft opgesteld. Natuurlijk kunnen er altijd onvoorziene situaties optreden waarbij iets kapot gaat. Wees in dergelijke gevallen eerlijk en meld het onmiddellijk aan de verhuurder, zodat eventuele schade tijdig kan worden aangepakt.

Controleer de camper voordat je ermee weggaat

Controleer samen met de verhuurder de camper voordat je ermee op pad gaat. Belangrijk om mee te nemen is als volgt:

  • Maak foto’s van de camper om later problemen te voorkomen dat jij iets gedaan hebt. Zo leg je de eventuele schades die er al zijn vast.
  • Controleer hoe vol de brandstoftank is en spreek af hoe je deze terugbrengt.
  • Hebben de banden genoeg profiel, zit er genoeg lucht in en zijn ze geschikt voor het weer waarin je wil rijden (denk aan winterbanden).
  • Laat weten wat je wil doen. Dit is niet alleen fijn voor de verhuurder om te weten wat er met zijn camper gaat gebeuren, de verhuurder kan ook tips geven om je reis gemakkelijker te maken. Zo kan de verhuurder je vertellen of je niet te snel met overgewicht op reis gaat.
  • Laat de verhuurder uitleg geven over de camper. Zoals:
    • Hoe zet je de luifel op
    • Hoe wissel je de gasfles als deze leeg is
    • Hoe bedien je de elektra
    • Enzovoort.
  • Heeft de verhuurder de maten van de camper, met name de hoogte, aangegeven ergens in het zicht van de bestuurder. Dit kan zijn op de binnenspiegel. Zo niet, noteer deze dan goed.
  • Heb je nog meer vragen, stel ze gerust.
  • Komen er toch dingen naar voren op je reis, laat de verhuurder het dan meteen weten zodat er eventueel al iets geregeld kan worden.

Wil je dus een camper huren, kijk dan zeker op Goboony. Daar vind je een uitgebreide keuze aan campers die te huur zijn, ook een bij jou in de buurt. Klik op de knop hieronder om naar Goboony te gaan:

Goboony stand Salon Düsseldorf
Goboony stand, Salon Düsseldorf

Zelf een camper verhuren, bekijk dan het artikel ‘’ ‘’

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *