camper cassetteluifel uitgeklapt

Camper Luifel opties

Lekker voor je camper zitten in de schaduw of droog voor de regen. Ik weet wel dat dat fijn is en jullie vast ook wel. Maar welke optie heb je daarvoor en hoe maak je die? Ik neem je mee op vier varianten, de cassetteluifel, de peesluifel, de bustent en het zonnescherm met zuignappen. Met ieder zijn voor- en nadelen kun je hierna jouw beste keuze maken.

De cassetteluifel

camper cassetteluifel

De cassetteluifels voor de camper werken net zoals een normale huis luifel, bediend door een slinger of elektrische motor. Ze beschermen tegen zowel zonlicht als regen en zijn meestal waterdicht tegen de wand van je camper bevestigt waardoor er geen water tussen je camper en de luifel kan komen. Ze zijn goed bevestigt aan je camper waardoor deze niet zomaar te verwijderen zijn. Dit is ook niet nodig gezien ze ingeklapt aan je camper mogen blijven zitten. Het gewicht ligt tussen de 6 en 30 kilo en de prijs varieert tussen de €350 (etuiluifel) en €1300 (gemonteerde luifel).

camper cassetteluifel uitgeklapt
Vaste cassetteluifel
Losse luifel in peesprofiel
Losse luifel in peesprofiel

Voordelen:

 • Ze hangen vast aan je camper zodat het geen kostbare ruimte inneemt in je camper.
 • Zijn ook te gebruiken tijdens de regen, zelfs bij een juiste montage komt er geen water tussen je camper en de luifel door.
 • Eenvoudig in gebruik en dus snel op te zetten
 • De etuiluifel / peesluifel kan achteraf nog gemonteerd worden, want deze wordt bevestigd via een pees profiel die aan de zijkant van de camper wordt gemonteerd. Om te zorgen dat de etuiluifel op zijn plek blijft zitten worden er stoppers in het peesprofiel bevestigd. De etuiluifel is hierdoor eenvoudig te verwijderen als dat gewenst is.

Nadelen:

 • Voor een grote en vaste luifel betaal je snel rond de €700
 • De vaste luifel wordt bevestigd aan je camper met speciale beugels. Deze beugels kunnen ook aan de binnenkant van je camper komen. Dus wil je een vaste luifel dan raad ik je aan om minimaal voor het dichttimmeren van je camper interieur de beugels voor de luifel te plaatsen als dat nodig is. Zo kun je altijd nog later beslissen of je wel of niet een luifel wilt zonder je binnenwanden te moeten uitbreken.
cassetteluifel beugels
Cassetteluifel beugels
Cassetteluifel beugels

De peesluifel

De peesluifel is een los luifeldoek dat je door middel van een pees aan je camper bevestigd. Hiervoor wordt er dus een peesprofiel op je camper zijwand gemonteerd. Dit peesprofiel zie je ook vaak bij een caravan voortent.

Deze peesluifels zijn goedkoop vanaf €60 in aanschaf, licht in gewicht plus vrij eenvoudig en snel op te zetten.

Luifel tent peesprofiel

Voordelen:

 • Goedkoop in aanschaf en na het bouwen van je camper nog te monteren.
 • Door de montage aan de zijwand van je camper kan er geen water tussen je camper en de luifel komen
 • Beschermend tegen zonlicht en vaak ook tegen regen

Nadelen:

 • Neemt een beetje ruimte in beslag binnen in je camper
 • Peesprofiel op de wand van je camper monteren
Peesprofiel op camper
peesprofiel op camper

De bustent

De bustent is zoals het eigenlijk al zegt meer een tent dan een luifel. Ook wel een voortent voor je camper. Het is vooral bedoeld om extra leefruimte te creëren, want deze kun je volledig dicht maken om er bijvoorbeeld ’s nachts in te kunnen slapen.

Deze voortenten zijn meestal bedoeld voor degene die langer op een plek blijven. De tijd van opzetten is veel langer dan een gewone luifel, wel het voordeel dat deze vaak volledig afsluitbaar is ook al ben je met de camper op pad. Zo hoef je dus niet alle kampeerspullen telkens in je camper terug te plaatsen. Kosten van een voortent liggen tussen de €200 en €700

Wij hadden bij de Mercedes 406 camper een oude voortent, deze hebben we een keer gebruikt zonder zijstukken, gezien we zelf te lui waren om die opnieuw te gebruiken.

voortent camper

Voordelen:

 • Het creëert extra leefruimte, je kunt er zelfs in overnachten
 • Rijd je met je camper weg dan kun je makkelijk je spullen erin achter laten zonder het weer terug in de camper te moeten leggen.

Nadelen:

 • Het opzetten ervan duurt gewoon langer dan een luifel en is dan ook niet echt ideaal als je ergens kort blijft staan.
 • Opgevouwen en wel neemt het toch veel plek in beslag in je camper.

Zonnescherm met zuignappen

Dan last but not least heb je het zonnescherm met zuignappen, dit is eigenlijk een soort variant op de peesluifel. In de plaats van een pees gebruik je zuignappen om de luifel aan je camper te bevestigen.

Zuignap
shade sail

Hierdoor hoef je niets aan je camper te bevestigen zoals profielen of beugels, de zuignappen zijn daarbij eenvoudig te verwijderen. Een zonnescherm kost rond de €80

Voordelen:

 • Goedkoop in aanschaf
 • Neemt weinig ruimte in beslag in je camper
 • Op iedere camper te monteren
 • Vrij snel en eenvoudig op te zetten

Nadelen:

 • Meestal niet waterdicht en er kan water tussen de camper en de luifel komen
 • Niet zo stabiel als een vaste cassetteluifel

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *