Subcategorie waterslangen, kranen en watertanks

Blauwe waterslang

De subcategorie “Waterslangen, kranen en watertanks” valt onder de categorie “Water” van de Cursus Camper Bouwen. Meer achtergrondinformatie is te zien in de categorie “Water“.

Bovendien is het belangrijk om te benadrukken dat wanneer er zelf wordt begonnen met het bouwen van een camper, dit geheel op eigen risico is. Ondanks alle inspanningen bestaat de mogelijkheid dat er fouten optreden. Hiervoor kan geen enkele aanspraak of recht worden ontleend of geclaimd bij Sajenn.

Sajenn heeft deze cursus voor een groot deel gratis aangeboden om zijn expertise met jullie te delen. Desondanks vragen we vriendelijk om een donatie te overwegen. De creatie van deze cursus heeft aanzienlijke kosten met zich meegebracht, die niet uit het niets verschijnen. Daarnaast stellen donaties ons in staat om de cursus in de toekomst te onderhouden en te updaten.

Waterslangen

Waterslangen zijn de leidingen in een camper die het water vervoeren. De vaste rechte leidingen zoals in huizen komen weinig tot niet voor in een camper door de vele bochten en de trillingen van het voertuig. De waterslangen zijn daarbij ook makkelijk aansluitbaar op bijvoorbeeld de kranen, pompen en andere water producten in een camper. Voor het koud water is er de blauwe waterslang en voor warm water is er de rode waterslang. Bovendien als er een dompelpomp wordt gebruikt kan de gewone waterslang worden toegepast maar als er een drukpomp wordt gebruikt dient een gewapende waterslang toegepast te worden. Om het afvalwater van bijvoorbeeld de wasbak af te voeren is er de ribbelslang.

Blauwe waterslang
Gewone blauwe waterslang
Rode waterslang
Gewone rode waterslang
Ribbelslangen
Ribbelslang verschillende diameters
Blauwe waterslang gewapend
Gewapende blauwe waterslang
Rode waterslang gewapend
Gewapende rode waterslang

Alle slangen kunnen met koppelstukken verbonden worden of met koppelstukken gesplitst worden. Hiervoor zijn er rechte koppelstukken, y-koppelstukken, t-koppelstukken, 90 graden koppelstukken en kruiskoppelstukken.

Kunststof verlengstuk recht
Kunststof verlengstuk T
Kunststof verlengstuk Y

Om de waterslangen aan te sluiten en vast te kunnen zetten. Zijn er doorgaans weerhaakribbels aangebracht op de aansluitingen waar een waterslang op aan kan worden gesloten, ondanks dat worden er altijd slangklemmen of tyraps toegepast om de waterslangen echt vast te zetten. De gewone slangklem wordt voor de gladde waterslangen gebruikt, de draadslangklem is gebruikelijk voor de ribbelslang en de tyraps worden gebruikt als bijvoorbeeld een waterslang in een tank moet worden aangesloten en vastgemaakt.

Slangenklemmen
Gewone slangklem
Draad slangenklemmen
Draadslangklem
Tyraps
Tyraps

In onderstaande video is goed te zien hoe twee slangen worden gekoppeld, dus ook aangesloten en vastgezet, met een koppelstuk:

Kraan plaatsen

Voor het plaatsen en aansluiten van kranen, zijn de verschillende kranen in twee categorieën te verdelen, de schakelaarkraan en de gewone kraan. De schakelaarkraan is voor de dompelpomp om die in te kunnen schakelen zodra de kraan opengaat. De gewone kraan wordt alleen gebruikt in combinatie met een drukpomp.
Toch is het plaatsen van een kraan voor beide categorieën hetzelfde, het verschil zit in de aansluiting van de kranen. Op beide kranen zijn er één of twee aansluitingen voor koud en of warm, bij de schakelaarkraan komen er alleen nog twee aansluitdraden uit om de dompelpomp mee te kunnen bedienen.

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe een schakelaarkraan wordt aangesloten op een dompelpomp die in een uitneembare watertank komt:

Uitneembare watertank
Dompelpomp

Sommige kranen hebben daarbij het probleem dat de schroefdraad voor het vastzetten van de kraan te kort is. In onderstaande video kun je goed zien hoe dit wordt opgelost door de plaat waar de kraan op wordt gemonteerd aan de onderzijde te verdunnen:

In de meeste campers is er alleen koud water beschikbaar. Echter, het kan zijn dat de kraan die wordt gebruikt twee aansluitpunten heeft voor warm als koud water. Om toch de kraan alleen voor koud water te kunnen gebruiken zijn er twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is om aan één van de aansluitingen één waterslang met een stop erin aan te brengen, de tweede mogelijkheid is aan beide aansluitingen een korte waterslang aan te brengen die met een y-koppeling naar één waterslang toe gaat.
In onderstaande video wordt een kraan geplaatst met twee aansluitingen waarbij de ene aansluiting een waterslang met een stop erin krijgt. Ook wordt in deze video meteen de dompelpomp aangesloten en is goed te zien hoe een kraan en toevoer van water geplaatst wordt:

Voor de drukpomp maakt het niet uit of er een schakelaarkraan wordt toegepast of niet. Dat komt omdat bij de schakelaarkraan de schakelaar draden dan gewoon kunnen worden genegeerd. Daarbij gaat het plaatsten en aansluiten van een kraan voor een drukpomp hetzelfde als bij de schakelaarkraan voor de dompelpomp.

Uitneembare watertanks

De simpelste watertank is wel de uitneembare watertank. Dit zijn meestal jerrycans die gebruikt worden als watertank. Het voordeel van een uitneembare watertank is dat deze niet alleen makkelijk te plaatsen zijn, ook zijn ze gemakkelijk te vullen zonder dat de gehele camper verplaatst moet worden.
Het plaatsen en aansluiten van een dompelpomp in de jerrycan is goed te zien in de video’s van hoe een kraan wordt geplaatst. Hiervoor wordt een speciale jerrycan deksel gebruikt. Dit om te zorgen dat de aansluitingen niet meedraaien met het vastdraaien van de deksel.

Bij de jerrycan die gebruikt wordt als vuilwatertank wordt ook de speciale deksel gebruikt, waar een tankaansluiting op wordt gemonteerd waarna op de tankaansluiting de afvoerslang komt met een draadslangklem. Hoe een tankaansluiting wordt geplaatst is te zien in de video’s van de vaste watertank.
Voor het vastzetten van de jerrycan zelf wordt meestal een rand van houten planken om de jerrycan gemaakt zodat deze niet meer verschuift. Als extra kan er nog een spanband over de jerrycan worden geplaatst.

Jerrycan
Afvoer op jerrycan deksel
Deksel met afvoerslang
Schoonwater en vuilwater jerrycans
uitneembare watertank
Schoonwater jerrycan

Vaste watertank plaatsen en aansluiten

De meest gebruikelijke vaste watertank is de kunststofwatertank. Deze zijn in verschillende maten en vormen verkrijgbaar. Het is maar net waar te tank geplaatst moet worden en hoeveel liters water erin moet gaan. Combineren van watertanks is ook mogelijk. Zo kan het zijn dat er aan beide kanten van de camper een watertank wordt geplaatst voor een betere balans van de camper. Het is dan ook belangrijk waar de watertank geplaatst wordt, een kleine tank moet geen probleem zijn. Voor een grote watertank is het goed te overwegen of dit niet voor te veel onbalans in je camper zorgt. De oplossing is dan twee losse tanks aan beide kanten of een grote tank in het midden.

Watertank

Waar een watertank uiteindelijk in, op of onder wordt geplaatst maakt niet zo veel uit. Doorgaans wordt een watertank onder het bed of de banken geplaatst waar de meeste ruimte is. Zo worden watertanks ook vaker binnenin de camper geplaatst om het bevriezen van het water te voorkomen. Een tank onder de camper plaatsen wordt behandeld bij de vuilwatertank.
De watertank zelf weegt doorgaans niet veel, echter met water erin loopt het gewicht aardig op. Om te zorgen dat de watertank niet kan verschuiven wordt deze goed vastgezet. Dit vastzetten kan met stukken hout of een combinatie met een spanband over de tank.

Op de watertank zelf zijn geen aansluitingen voor de waterslangen. Wel een grote dop om in de tank te kunnen. Zelf wordt hier dan ook bepaald waar de aansluitingen op de tank komen. Het beste is om de aansluitingen zoveel mogelijk bovenop de tank te plaatsen, hierdoor is de kans op lekkages minder. Om dan water onderuit de tank te kunnen pompen wordt er aan de aansluiting in de tank een stuk waterslang gemonteerd.

De aansluitingen voor op een watertank zijn er in verschillende soorten en maten. De meest voorkomende zijn de aansluitingen voor het vullen van de watertank en aansluitingen voor het water uit de tank te kunnen pompen. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe verschillende aansluitingen op een watertank geplaatst worden, inclusief een stop om de watertank leeg te kunnen laten lopen:

Hoe een watertank geplaatst kan worden met de nodige aansluitingen en dompelpompen erin, zie je in onderstaande video. In deze video wordt er een spanband over de tank geplaatst als voorbeeld om deze vast te zetten, omdat later de tank volledig wordt ingebouwd met het bed dat eroverheen komt. Is dat niet zo, dan worden er minimaal 3 spanbanden overeen geplaatst. Waarom? Omdat een voertuig met G-krachten te maken krijgt. Dit is later te lezen bij het stuk hoe een tank onder de camper wordt geplaatst. Nu eerst de video:

Aftapplug, aftapkraan of leegpompen

Om ervoor te zorgen dat de tank niet kapot kan vriezen, kan er zo laag mogelijk op de tank een aftapplug of aftapkraan worden geplaatst of de tank wordt leeggepompt door de waterpomp. In de situatie van de aftapplug is het goed opletten waar deze geplaatst wordt omdat je de camper niet met water wil laten vollopen. Bij de aftapkraan wordt er een kraan direct op de tank geplaatst of de kraan wordt verder weggeplaats via een waterslang en tankaansluiting. Na de aftapkraan kan er een slang op die door de bodem van de camper naar buiten gaat om zo het water weg te laten lopen.

Kunststof kogelkraan
Kunststof kogelkraan tank

Vuilwatertank plaatsen en aansluiten

Een vuilwatertank is in principe hetzelfde als een schoonwatertank, alleen komen er doorgaans andere aansluitingen op. Ook kan ervoor worden gekozen om de vuilwatertank onder de camper te plaatsen om ruimte in de camper te besparen en omdat de leegloopklep meteen op de tank kan worden geplaatst.
De leegloopklep kan een handmatige schuifklep met een hendel eraan zijn, zodat als de tank leeg moet worden gemaakt de klep wordt opengezet. Of er wordt gebruik gemaakt van een elektrische kogelkraan waarbij met een druk op de knop de kogelkraan opengaat en de vuilwatertank leegloopt. Om spattend water uit de leegloopklep te verminderen kan er een stuk ribbelslang op worden gezet als dat mogelijk is.

Elektrische kogelkraan
Schuifklep watertank
Elektrische klep geïnstalleerd
Schuifklep geïnstalleerd

Het aansluiten van de kogelkraan gaat op een iets andere manier dan de tankaansluitingen. Op de kogelkraan zit namelijk een schroefdraadaansluiting, om er een pvc-buis of slang op te kunnen monteren wordt er een koppelstuk, voornamelijk van kunststof, op de schroefdraadaansluiting geplaatst. Op dit koppelstuk kan dan een pvc-buis of waterslang op worden gemonteerd.
Het aansturen van de kogelkraan gebeurd met een schakelaar, zodra de kogelkraan 12 Volt krijgt dan gaat deze open staan en gaat de 12 Volt ervan af dan gaat de kogelkraan vanzelf weer dicht. Let hierbij op het type kogelkraan, want de aansturing kan natuurlijk verschillend zijn. Zie onderstaand het aansluitschema voor de elektrische kogelkraan:

aansluitschema elektrische kogelkraan
Kleine schakelaar

Als de afvalwatertank in de camper wordt geplaatst dan geldt dezelfde manier van inbouwen als een schoonwatertank. Op één punt na dat er altijd voor wordt gezorgd het afvalwater zo in de tank loopt. Wordt er een vaste douche in de camper geplaatst dan kan het bijna niet anders dat de vuilwatertank onder de camper wordt bevestigd.
Voor het bevestigen van een tank onder de camper is het goed opletten waar deze geplaatst kan worden en wat de maximale afmetingen zijn aangezien de ruimte beperkt is. Zo moet er ook voldoende bodemvrijheid zijn tot het wegdek. Alleen wettelijk gezien is er geen eis of standaard, wel wordt er vanuit de fabrikant bepaalde waardes aangehouden. Bij off-road voertuigen zijn er wel eisen waar een voertuig aan moet voldoen. Dit zijn de oploophoeken vanaf waar de wielen de grond raken bij een maximaal geladen voertuig. Dit is te zien in onderstaande afbeelding:

Ground clearance off-road

Nu zijn de meeste bus campers geen off-road voertuigen, dus wordt hier niet verder op ingegaan. Wel is het verstandig om te zorgen dat
de watertank nooit buiten deze hoeken komt ongeacht de bodemvrijheid hoogte. Daarbij is het ook goed om niet lager te komen dan de wielassen en helemaal is het goed om niet lager te komen dan de body panelen (vanuit de fabrikant de minimale bodemvrijheid).
De ruimte vanaf de onderkant bodypanelen tot de vloer is doorgaans al flink, met name tussen de verstevigingsbalken in. Aan te raden is dan ook de tank tussen de verstevigingsbalken te plaatsen. Is het volume van de tank dan niet voldoende, dan is het beter om een tweede tank tussen andere verstevigingsbalken te plaatsen dan een grote tank onder de verstevigingsbalken. Hoe lager het voertuig al is, hoe meer wordt opgelet dat de tank niet onder de body panelen uitkomt, of ook wel het laagste deel van de voertuig body.

Voor het vastzetten van de tank onder de camper zijn er speciale metalen banden met een kunststofbeschermlaag erop. Deze banden kunnen eenvoudig op maat worden geknipt en makkelijk worden vastgezet met de bijgeleverde bevestigingsmaterialen aan de onderkant van de camper. Let op, dat er nooit in het chassis wordt geboord of geschroefd.
De tank wordt onder de camper geplaatst wanneer er nog geen vloer in de camper ligt omdat de bevestiging in principe door de vloer gaat en aan de binnenzijde wordt vastgezet. Is dit niet meer mogelijk dan kan ervoor worden gekozen om de bevestiging aan de zijkant van de vloerbalken vast te maken. Dit met minimaal een M8-bout die door de gehele balk gaat en aan de andere zijde met een ovale borgmoer (knijpmoer) wordt vastgezet.

Tussenligger ophaning
Ovale borgmoer
Ovale borgmoer
Bodemplaat ophanging

Doorgaans wordt er nog aangegeven op de verpakking wat het maximale gewicht van de vuilwatertank mag zijn inclusief het afvalwater erin. Toch is het goed, als het mogelijk is, om voor de zekerheid een band meer te plaatsen dan nodig is.
Op onderstaande foto’s is een watertank met de speciale banden strak tegen de onderkant van de camper bevestigd. Hierbij zit de tank ook nog eens in de rijrichting tussen twee vloerbalken in waardoor de tank nog minder kans maakt om te verschuiven en los te komen bij bijvoorbeeld een noodrem. Wordt er een watertank geplaatst waarbij er in de rijrichting geen vloerbalk of bevestigingsband zit die de tank kan tegen houden bij een eventuele noodstop. Dan wordt er minimaal een bevestigingsband meer geplaatst om de tank stevig tegen de onderkant van de camper aan te drukken. Daarnaast kan er een kunststofblok of aluminium hoekpofiel tegen de onderkant van de camper worden vastgeschroefd die de tank kan tegenhouden bij bijvoorbeeld een noodstop.

Watertank bevestigingsband
Watertank bevestiging
Watertank onder camper
Watertank bevestiging

Omdat een voertuig beweegt door het rijden en impacts krijgt van waar het voertuig over rijd, treden er G-krachten op. Uit de ambulance bouw (NEN-EN 1789) is de regel dat alles moet blijven vastzitten bij een 10 G-kracht. In de vrachtwagenwereld komen er zelfs 20 G-krachten voor, nu is dat plaats afhankelijk en is de 10 G-kracht een goede waarde om rekening mee te houden. Deze G-krachten treden voornamelijk op in verticale richting als bijvoorbeeld één wiel op een stoeprand butst.
Dit betekent dat bij 10 G een volle 50 liter watertank 500 kg gaat wegen. Daarom moet een tank goed worden vastgezet om te voorkomen dat deze los breekt. Een extra ophangband om de watertank is dan ook geen overbodige luxe.
Als de tank is bevestigd onder de camper, dan kan de ophanging van een Tectyl laag of beschermingsverf worden voorzien. Dit is geen must, wel zorgt het ervoor dat de ophanging minder snel corrodeert.

De afvoerslang moet als de vuilwatertank onder de camper hangt door de bodem naar de tank toe. Hiervoor wordt een gat door de bodem geboord. De plaats van het gat moet daarbij zo dicht mogelijk bij de vuilwatertank zitten om de afwatering te kunnen garanderen. Dat komt omdat de ruimte onder de camper niet alleen krap is, ook zijn er vele constructiebalken die in de weg kunnen zitten.

afvoer door bodem
afvoer door bodem 2

In de video van een wasbak plaatsten die wordt vastgelijmd op het keukenblad, wordt ook aangegeven hoe een afvoerslang door de bodem van de camper naar buiten wordt gebracht. Zie deze video later in de categorie water voorbijkomen.

Om ervoor te zorgen dat het water bijvoorbeeld uit de wasbak goed wegstroomt, wordt er op de vuilwatertank een ontluchting geplaatst. Komt de tank in de camper dan wordt de ontluchting bovenop de tank geplaatst en met een waterslang door de bodem van de camper naar buiten gebracht. Hangt de tank onder de camper dan wordt er alleen een losse aansluiting op de tank geplaatst. In beide gevallen kan er water uit de tank lopen als deze vol is, dit is doorgaans minimaal en dus ook niet erg, maar kan beter voorkomen worden door tijdig de vuilwatertank te legen..

ontluchtings aansluiting
Verplaatste leegloopklep

Voor het leeg laten lopen van de vuilwatertank kan er direct op de tank een leegloopklep geplaatst worden. Zit de tank te ver weg onder de camper, dan kan er gekozen worden om vanuit de tank, met pvc-buizen of een verstevigde waterslang, de leegloopklep verder van de tank te plaatsen. Let hierbij op de afwatering zodat de vuilwatertank goed leegloopt.

Buiten vulaansluiting plaatsen

Bij een vaste watertank is een buiten vulaansluiting wel zo gebruikelijk. Deze buitenaansluiting wordt zo dicht mogelijk in de buurt van de watertank geplaatst om voor een goede afwatering te zorgen naar de tank toe. De buiten vulaansluiting wordt hiervoor in de wand van de camper geplaatst op een plek waar de binnen-constructie van de bus niet in de weg zit en op een vlak deel van de buitenwand.

Buiten vulaansluiting los
Buiten vulaansluiting los
Buiten vulaansluiting

Hoe een buiten vulaansluiting geplaatst wordt, zie je in onderstaande video:

In de video van het plaatsen van een buiten vulaansluiting worden de metalen randen van een multiprimer voorzien. De multiprimer is ervoor om het blanke metaal te beschermen tegen roestvorming. De balkwast ook wel applicatiekwast genoemd, is een specifiek kwastje dat wordt gebruikt om de metalen randen van een multiprimer te voorzien. Het aanbrengen van de multiprimer wordt in de categorie water nog verder toegepast zoals bij het gat door de bodem voor de afvoerslang.

Berner multiprimer
3M multiprimer
Applicatiekwast

Watertank niveaumeter

Er kan voor gekozen worden om een tankmeter in de vaste watertank te plaatsen om te zien hoe vol die nog is. Hiervoor zijn tankmeters op de markt met een bepaalde lengte die zelf op maat kunnen worden gemaakt naar de diepte van de tank. Let daarbij op dat de tankmeter minimaal aan de onderzijde 10 tot 20 mm vrij ruimte heeft. Op de tankmeter is ook een potentiometer te vinden om de diepte van de tank in te stellen voor een juiste meeting. De tankmeter zelf is doorgaans op dezelfde manier te plaatsen als de aansluitingen op de watertank.

Watertankmeter
Watertankmeter

Er zijn ook tankmeters die anders werken. Deze hebben doorgaans meerdere pinnen, elke pin staat tot een bepaalde tankdiepte. Het mindere van deze tankmeters is dat deze alleen erg grote stappen kunnen meten, hoe vol de tank precies is kan dan niet worden bepaald.

Uit de tankmeter komt een elektriciteitskabel die doorgaans verlengt moet worden om te worden aangesloten op de tankweergavemeter. Er zijn verschillende tankmeters en tankweergavemeters op de markt, deze geven allemaal de weergaven iets anders aan. De ene weergaven laat maar vier stappen zien en de andere meerdere stappen. Bekijk zelf wat je handig vindt. Let wel op dat de tankmeter ook met de tankweergavenmeter kan werken, het is goed om beide van hetzelfde merk te kopen.

Votronic bedieningspaneel
Votronic bedieningspaneel met weergavemeter
CBE bedieningspaneel
CBE bedieningspaneel met weergavenmeter

Hoe een tankmeter wordt aangesloten op het bedieningspaneel, is te zien in de Subcategorie Aansluitingen van de Categorie Elektriciteit.

Deze pagina bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *