Subcategorie verwarmingen

Webasto diesel standkachel

De subcategorie “Verwarmingen” valt onder de categorie “Gas en verwarming” van de Cursus Camper Bouwen. Meer achtergrondinformatie is te zien in de categorie “Gas en verwarming“.

Bovendien is het belangrijk om te benadrukken dat wanneer er zelf wordt begonnen met het bouwen van een camper, dit geheel op eigen risico is. Ondanks alle inspanningen bestaat de mogelijkheid dat er fouten optreden. Hiervoor kan geen enkele aanspraak of recht worden ontleend of geclaimd bij Sajenn.

Sajenn heeft deze cursus voor een groot deel gratis aangeboden om zijn expertise met jullie te delen. Desondanks vragen we vriendelijk om een donatie te overwegen. De creatie van deze cursus heeft aanzienlijke kosten met zich meegebracht, die niet uit het niets verschijnen. Daarnaast stellen donaties ons in staat om de cursus in de toekomst te onderhouden en te updaten.

Verwarmingen

De meest voorkomende verwarmingen in een camper zijn op gas of diesel. Elektrische verwarmingen komen weinig voor en dat zijn ook vaak losse verwarming die zo ergens neergezet kunnen worden. Daarom wordt hier alleen in gegaan op de gas en dieselverwarmingen.
Meer achtergrondinformatie over verwarmingen weten, kijk dan op: Welke verwarming voor je camper

Diesel standkachel plaatsen

Een diesel standkachel is zoals de naam al zegt, deze verwarmt door diesel te verbranden. Het grote voordeel van deze diesel standkachels is dat deze compact zijn en toch veel warmte kunnen leveren. Daarbij rijdt de camper doorgaans al op diesel en diesel is overal verkrijgbaar.

De diesel standkachel verbrand daarbij diesel in een afgesloten ruimte. Om dit veilig te doen, moet er van buitenaf lucht naar binnen gaan en daarna de uitlaatgassen weer naar buiten. Om de verbrandingsruimte heen wordt dan de koude ingaande camper lucht verwarmt die erna weer terug de camper wordt in geblazen.

Webasto diesel standkachels
Diesel standkachel doorsnede

In de afbeelding hiernaast is een open diesel standkachel te zien. Hierbij is de verbrandingskamer rood gemaakt en het blauwe deel is waar de camper lucht doorheen gaat. Wordt er goed gekeken, dan is aan de linker kant de aanzuig fan te zien die de koude camper lucht aanzuigt. Verder zit er natuurlijk nog wat elektronica in de standkachel om deze te kunnen regelen.

Om een diesel standkachel te kunnen plaatsen dient er aan een aantal voorwaarden te worden voldaan:

  • De diesel standkachel wordt doorgaans binnen geplaatst, buiten kan maar dan mag er geen water op of in kunnen komen.
  • De diesel standkachel heeft een in- en uitlaat voor de verbranding aan de onderzijde die naar buiten moeten.
  • De diesel standkachel moet recht staan met de in- en uitlaat voor de verbranding naar beneden, tenzij het is aangegeven dat dit ook anders kan.
  • Aan de inlaat voor de verbranding wordt een verlengde inlaat gemonteerd.
  • Beide verlengde in- en uitlaat worden dezelfde kant opgericht, maar een daarvan mag wel verder weg worden geplaatst (zodat de inlaat geen uitlaatgassen kan aanzuigen).
  • De brandstof wordt uit een aparte dieseltank of de vaste dieseltank van de camper gehaald en aangesloten aan de onderzijde van de diesel standkachel.
  • De luchtinlaat voor de camper lucht moet voldoende ruimte hebben om lucht aan te kunnen zuigen.
  • De verwarmde luchtuitlaat moet voldoende vrij zijn om er een luchtverwarmingsbuis op vast te kunnen maken.
  • Verder moet de standkachel nog van 12 Volt worden voorzien en de thermostaat / bedieningspaneel wordt op een plek in de camper geplaatst.
diesel standkachel ingebouwd

Doorgaans wordt in verband met de in- en uitlaat van de verbranding, de standkachel op de vloer van de camper geplaatst waardoor de in- en uitlaat zo door de vloer naar buiten kunnen. Hierdoor is het opletten waar de diesel standkachel kan komen. Dit omdat aan de onderzijde verstevigingsbalken lopen en andere elementen die niet voor een diesel standkachel worden aangepast of verplaatst.

Mallen diesel standkachel

Makkelijk is om een mal te gebruiken, die van bijvoorbeeld karton is gemaakt, om de positie van de diesel standkachel te kunnen bepalen. Deze mal heeft ongeveer de vorm van de diesel standkachel met daarbij de gaten erin die in de bodem van de camper moeten komen.
De geschiktste plekken voor een diesel standkachel zijn ergens in de gehele originele laadvloer van de bus of onder de bijrijdersstoel.

Bij de laadvloer wordt dan gekeken of de diesel standkachel bijvoorbeeld onder een bank, bed of vloerverhoging kan worden geplaatst. Makkelijk is daarbij nog dat de diesel standkachel wordt geplaatst voordat de omgeving ervan wordt dichtbebouwd met bijvoorbeeld een bank.
Hoe een diesel standkachel geplaatst kan worden is te zien in onderstaande video:

Een thermostaat / bedieningspaneel moet ook nog ergens worden geplaatst in de camper. Omdat de kabel van het bedieningspaneel niet al te lang is, wordt deze dicht in de buurt van de diesel standkachel geplaatst. In onderstaande video is te zien hoe een thermostaat / bedieningspaneel van de diesel standkachel wordt geplaatst, bovendien wordt getoond hoe de bedrading is weggewerkt achter de B-stijl cover:

Display diesel standkachel

Als laatste, lees altijd goed de handleiding van de betreffende diesel standkachel door. Niet alleen omdat er goed wordt uitgelegd wat wel en niet kan bij het plaatsen van een standkachel, ook is het zo dat ieder merk standkachel net iets andere eisen heeft.

Diesel standkachel in doos

Gas standkachel plaatsen

In de plaats van een diesel standkachel is er ook een gas standkachel. Deze gas standkachel heeft geen in- en uitlaat aan de onderzijde, maar aan de zijkant. Hierdoor wordt dan ook de in- en uitlaat doorgaans door de zijwand van de camper naar buiten toe gebracht. Dit heeft dus als voordeel dat bij de gas standkachel het niet nodig is om deze op de vloer te plaatsen. Wel is het grote nadeel van een gas standkachel dat deze ongeveer twee keer zo groot is. Hierdoor is de kans groot dat deze niet meer past onder de bijrijdersstoel.

De werking zelf lijkt veel op die van de diesel standkachel. Ook bij de gas standkachel wordt het gas in een afgesloten ruimte verbrand en wordt de koude camper lucht over de verbrandingsruimte heen geblazen. Er is daarbij nog een optie om een elektrische verwarmer aan de gas standkachel te koppelen. Hierdoor kan er ook op elektriciteit worden verwarmd of een combinatie van elektriciteit en gas.

Gas standkachel
Vario verwarming gas en elektriciteit
Vario verwarming: op gas en elektriciteit
Gas standkachel aansluitingen

Om een gas standkachel te kunnen plaatsen dient er aan een aantal voorwaarden te worden voldaan:

  • De gas standkachel heeft een in- en uitlaat voor de verbranding aan de zijkant die naar buiten moeten.
  • De gas standkachel moet recht staan met de in- en uitlaat voor de verbranding naar de zijkant.
  • De in- en uitlaat lopen door elkaar heen, hierdoor wordt deze verlengd met twee buizen waarvan van de ene buis door de andere loopt.
  • Daarbij wordt de verlengde in- en uitlaat door de buitenwand van de camper naar buiten gebracht.
  • Het gas wordt met een gasleiding op een zijde van de gas standkachel aangesloten.
  • Verder moet de standkachel nog van 12 Volt worden voorzien en de thermostaat / bedieningspaneel wordt op een plek in de camper geplaatst.

Vanwege de in- en uitlaat, wordt de standkachel in de buurt van de buitenwand geplaatst zodat vrij direct de in- en uitlaat naar buiten gebracht kunnen worden.

Bovendien moet de in- en uitlaat door de buitenwand gevoerd worden. Deze aansluiting lijkt veel op die van de water vulaansluiting; ze zijn beide rond. Ze worden dan ook op een vergelijkbare manier in de buitenwand geplaatst. Bekijk daarom dan ook onderstaande video van de water buiten vulaansluiting:

Als de in- en uitlaat in de buitenwand met de juiste richting naar boven is geplaatst, dan kunnen de flexibele in- en uitlaat buizen eropaan worden gesloten met de bijgeleverde slangklemmen.

In en uitlaat buizen
In en uitlaat gietstuk
in en uitlaat kunststofkap
in en uitlaat kunststofkap
in en uitlaat zijwand camper

Let op dat eerst de binnenste buis wordt vastgemaakt en daarna de buitenste omdat de ene buis door de andere loopt. Daarna worden de buizen op de gas standkachel aangesloten met de overige bijgeleverde slangklemmen.

aansluiting in en uitlaat
in en uitlaat buizen gemonteerd

Als de gas standkachel vast staat en de in- en uitlaat is geplaatst en aangesloten, dan worden vrij eenvoudig de verwarmingsbuizen, gasleiding en elektriciteit aangesloten. De gasleiding wordt met een slangklem of knelkoppeling vastgezet en de 12 Volt wordt op de zekeringenkast aangesloten en eventueel ook de 230 Volt. Het is verstandig om hierbij de 12 Volt op een aparte zekering aan te sluiten.

Bij de gas standkachel wordt tevens een bedieningspaneel meegeleverd. Door de lange TIN-bus kabel (soort internetkabel) kan het bedieningspaneel op bijna elke gewenste plek geplaatst worden. Het bedieningspaneel vraagt ook om 12 Volt stroom, dus wordt deze ook aangesloten met minimaal een één ampère zekering ertussen.

Truma boiler display ingebouwd
Truma boiler display
Truma boiler display
Truma boiler display

Als laatste, lees altijd goed de handleiding van de betreffende gas standkachel door. Niet alleen omdat er goed wordt uitgelegd wat wel en niet kan bij het plaatsen van een standkachel, ook is het zo dat ieder merk standkachel net iets andere eisen heeft.

Combi kachel en boiler plaatsen

De kachel boiler combinatie is handig als er een verwarming en boiler nodig is want deze combineert lucht- en waterverwarning in één. Alleen omdat deze combi kachel en boiler betreft aansluitingen veel lijkt op die van de gas standkachel en dat deze in de Subcategorie overige wateraansluitingen al wordt uitgelegd, wordt hier verder niet op ingegaan. Kijk dan ook voor de combi kachel en boiler bij de gas standkachel en de Subcategorie overige wateraansluitingen.

boiler kachel combinatie

Gas kachel / radiator plaatsen

Een andere verwarming die meer in fabriekscampers voorkomen als in oude campers, is de gas kachel / radiator. Deze heeft het grote voordeel dat er geen elektriciteit nodig is om de kachel te laten werken. Het grote nadeel is weer dat deze kachel een gehele kast aan ruimte in beslag neemt.

Bij het plaatsen van de kachel moet een deel van de kachel door de vloer naar buiten. Aan het deel wat naar buiten steekt zitten de gasaansluiting en de luchtinlaat voor de verbranding van het gas. Hierdoor is het opletten aan de onderzijde van de camper dat er geen constructie balken of andere onderdelen in de weg zitten. De uitlaat zit aan de zijkant waarop een uitlaatbuis wordt aangesloten die doorgaans helemaal naar het dak toe wordt gebracht.

Gas kachel radiator
Gas kachel radiator inlaat
Gas kachel radiator uitlaat

Op het dak wordt dan een schoorsteen geplaatst waar de uitlaatbuis op aan wordt gesloten.

Schoorsteen dak
Schoorsteen dak
Gas kachel radiator achterzijde

Op de gaskachel radiator kan nog een gesloten ventilator op de achterzijden worden gemonteerd. Aan deze ventilator worden dan verwarmingsbuizen aan gesloten die door de gehele camper kunnen worden gelegd. Hierdoor wordt de camper sneller en gelijkmatig verwarmt.

Als laatste, lees altijd goed de handleiding van de betreffende gas kachel / radiator door. Niet alleen omdat er goed wordt uitgelegd wat wel en niet kan bij het plaatsen van een kachel / radiator, ook is het zo dat ieder merk gas kachel / radiator net iets andere eisen heeft.

Ringverwarming / hetelucht verwarmingsbuis aanleggen

Op de diesel en gas standkachel als zowel de gas kachel / radiator met blower kunnen hetelucht verwarmingsbuizen op worden aangesloten om de verwarmde lucht naar een bepaalde plek te transporteren. Deze verwarmingsbuizen zijn een soort kartonnen ribbelbuizen die eenvoudig te buigen zijn. Daarbij zijn deze ribbelbuizen in verschillende lengtes en diameters verkrijgbaar, wel kunnen ze heel eenvoudig op lengte worden gemaakt met een scherp mes.

Verwarmingsbuis
Hetelucht verwarmingsbuis

Omdat er soms scherpe bochten moeten worden gemaakt of er moet een splitsing worden gemaakt, zijn hiervoor kunststof koppelstuk voor. De meest voorkomende koppelstukken zijn de 90 graden bocht, y-splitter en de t-splitter. De verwarmingsbuis wordt dan in het koppelstuk vastgedraaid / geduwd en eventueel geborgd met een schroefje, of het koppelstuk gaat in de verwarmingsbuis en de verwarmingsbuis wordt met twee schroefjes vastgezet of een grote slangklem.

90 graden koppelstuk verwarmingsbuis
Y-koppelstuk verwarmingsbuis
T-koppelstuk verwarmingsbuis

De verwarmingsbuis zelf wordt eenvoudig vastgezet met kunststof klemmen. Waarbij de kunststof klem eerst op de juiste plaats wordt vastgeschroefd.

Verwarmingsbuis klem
Verwarmingsbuis met klem

Voor de uitlaat van de verwarmde lucht uit de verwarmingsbuis zijn er speciale kunststof uitlaat stukken. Deze uitlaten kunnen een inwendige klep bevatten om de luchtstroom te regelen en of een verdraaibare kop om de luchtstroom een bepaalde kant op te kunnen richten.

Uitlaatstuk verwarmingsbuis
Uitlaatstuk verwarmingsbuis
Uitlaatstuk verwarmingsbuis
Uitlaatstuk verwarmingsbuis
Uitlaatstuk verwarmingsbuis
Uitlaatstuk verwarmingsbuis

In onderstaande video wordt als voorbeeld een verwarmingsbuis aangesloten op een koppelstuk en een uitlaatstuk. Daarnaast wordt voorgedaan hoe een gat wordt gemaakt voor het uitlaatstuk:

In onderstaand linkse afbeelding is te zien hoe een verwarmingsbuis is vastgezet met kunststof klemmen en hoe een verwarmingsbuis is aangesloten op een koppelstuk. Bij de rechter foto is de vloer van de wc-ruimte verhoogt om er onder de verwarmingsbuizen te kunnen leggen.

Ringverwarming
Ringverwarming ruimte

Deze pagina bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *