Knelkoppelingen

Wat is een knelkoppeling?

Een knelkoppeling, ook bekend als knelfitting, is een type verbinding dat wordt gebruikt om buizen stevig, gas en waterdicht aan elkaar te koppelen zonder lassen of solderen. Het is een veelgebruikte methode in loodgieterswerk en wordt ook toegepast in campers.

Een knelkoppeling bestaat uit verschillende onderdelen: een wartelmoer, een knelring (ook wel knelbus genoemd) en een koppelstuk. Bij het monteren van een knelkoppeling wordt de wartelmoer over de buis geschoven, gevolgd door de knelring. Vervolgens wordt de buis in het koppelstuk gestoken. Bij het aandraaien van de wartelmoer wordt de knelring vervormd tussen de moer en het koppelstuk, waardoor deze op de buis wordt geklemd, wat resulteert in een stevige, water- en gasdichte verbinding.

Knelkoppeling

Het voordeel van knelkoppelingen is dat ze gemakkelijk te installeren zijn, zonder speciaal gereedschap. Ze bieden een sterke verbinding zonder het risico van lekkages (mits goed geïnstalleerd). Daarbij worden knelkoppelingen doorgaans gebruikt bij het installeren van waterleidingen, gasleidingen en remleidingen in campers en andere voertuigen, evenals in huishoudelijke loodgieterswerkprojecten.

Meer over het bouwen van een gassysteem in een camper, bekijk dan: Cursus Camper Bouwen Gas