Gasdrukregelaar

Wat is een (gas)drukregelaar?

Een drukregelaar is een essentieel apparaat dat wordt gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder campers. Het is ontworpen om de druk van een vloeistof of gas te verminderen tot een veilig en bruikbaar niveau. In het specifieke geval van campers, wordt er een gasdrukregelaar gebruikt om de hoge druk van gas in een gasfles te verminderen tot een niveau dat geschikt is voor de gasapparaten in de camper. Hierdoor kunnen kampeerders veilig en efficiënt gebruikmaken van de gasapparaten in hun camper, zoals kooktoestellen en koelkasten.

In het hart van de gasdrukregelaar bevindt zich een membraan dat gemaakt is van een elastisch materiaal. Dit membraan is gekoppeld aan een veermechanisme en een afsluitklep.

Wanneer de gasfles wordt geopend, stroomt het gas met hoge druk het regelaarhuis binnen. Het membraan in de regelaar wordt hierdoor beïnvloed en buigt iets naar buiten, tegen de veerdruk in. Deze beweging opent de afsluitklep en laat een gecontroleerde hoeveelheid gas toe in de uitlaatzijde van de regelaar.

Drukregelaar campinggaz

Zodra de uitgaande druk, die constant wordt bewaakt, de gewenste waarde bereikt, wordt het membraan weer in evenwicht gebracht door de veerkracht van de interne veer. Hierdoor sluit de afsluitklep en wordt verdere gasstroom voorkomen totdat er meer vraag naar gas is van de gasapparatuur in het gassysteem.

Meer over het bouwen van een gassysteem in een camper, bekijk dan: Cursus Camper Bouwen Gas