Subcategorie gasfornuis en koelkast

Gasfornuis

De subcategorie “Gasfornuis en koelkast” valt onder de categorie “Gas en verwarming” van de Cursus Camper Bouwen. Meer achtergrondinformatie is te zien in de categorie “Gas en verwarming“.

Bovendien is het belangrijk om te benadrukken dat wanneer er zelf wordt begonnen met het bouwen van een camper, dit geheel op eigen risico is. Ondanks alle inspanningen bestaat de mogelijkheid dat er fouten optreden. Hiervoor kan geen enkele aanspraak of recht worden ontleend of geclaimd bij Sajenn.

Sajenn heeft deze cursus voor een groot deel gratis aangeboden om zijn expertise met jullie te delen. Desondanks vragen we vriendelijk om een donatie te overwegen. De creatie van deze cursus heeft aanzienlijke kosten met zich meegebracht, die niet uit het niets verschijnen. Daarnaast stellen donaties ons in staat om de cursus in de toekomst te onderhouden en te updaten.

Gasfornuis plaatsen en aansluiten

De meest voorkomende manieren van koken in een camper is op een ingebouwd gasfornuis. Voor het plaatsen van een inbouw gasfornuis moet er dus een gat in het keukenblad worden gemaakt. Hiervoor wordt bij de ene een mal meegeleverd en de andere weer niet. Bij een kleine camper wordt er doorgaans een één pits gasfornuis ingebouwd en een grote camper een drie pits gasfornuis.

Zodoende is het opletten waar het gasfornuis wordt geplaatst in het keukenblad. Want het gasfornuis heeft een bepaalde breedte en diepte, de hoogte is vaak minder van belang. Hierdoor wordt het keukenblad afgestemd op het gasfornuis zodat deze er minimaal inpast. Een minimale ruimte rondom het gasfornuis is al snel 5 centimeter.

Gasfornuis

Bovendien is op iedere gasfornuis een aansluitpijpje voor de gastoevoer. Dit pijpje heeft doorgaans ook een buitendiameter van 6 mm en kan dus zo met een knelkoppeling aan de 8 mm koperen toevoerleiding worden gekoppeld.

Sommige gasfornuizen hebben daarbij een opzichzelfstaand ontstekingsmechanisme en andere hebben een toevoer van stroom nodig. Op de camper gasfornuizen die extern stroom nodig hebben wordt dan een elektriciteitskabel van 12 Volt aangesloten.

De koperen gas toevoerleiding wordt voordat het keukenblad wordt geïnstalleerd aangelegd. Hierbij moet al rekening worden gehouden waar en hoe het gasfornuis ongeveer wordt geplaatst. Dit omdat de aansluiting van het gasfornuis altijd op een bepaalde plek uitkomt.

Gasaansluiting Gasfornuis
Gasleiding keuken
Gasfornuis aangesloten

Zie in onderstaande video hoe een gastoevoerleiding in een keukenblok wordt aangelegd:

Omdat er meerdere verschillende gasfornuizen zijn, zijn er dus ook verschillende montage manieren. hieronder de meest voorkomende:

  • Een gasfornuis die met een lijm/ afdichtingskit wordt geplaatst.
  • Een gasfornuis die met een rubberen band en klemmen wordt geplaatst.
  • En een gasfornuis die met een rubberen band en schroeven wordt geplaatst.

Bij het gasfornuis die met lijm/ afdichtingskit wordt geplaatst, is in onderstaande video te zien hoe ook de gastoevoer wordt aangesloten. Bovendien is er geen aftekenmal voor het gasfornuis aanwezig en wordt het gasfornuis opgemeten voor bepaling hoe groot het gat moet worden.

De andere twee manieren van hoe een gasfornuis wordt geplaatst is te zien in de categorie Water. Hierin worden drie video’s weergeven die alle drie de manieren laten zien. De manier van hoe een wasbak wordt geplaatst is dan ook vergelijkbaar met hoe een gasfornuis wordt geplaatst.

Gasfornuis lade

Koelkast op gas aansluiten

De meest voorkomende koelkasten zijn compressorkoelkasten op alleen 12 Volt, maar er zijn ook koelkasten die op 12 Volt, 230 Volt en gas kunnen. Dat betekent dat er een gasslang op de koelkast wordt aangesloten. Dit gebeurt meestal met een flexibele gasslang omdat de koelkast na aansluiten van de gasslang nog op zijn plaats moet worden geschoven.

Koelkast gas en elektrisch aansluiten
Koelkast gas en elektrisch

Zie in de afbeelding hiernaast waar de 12 Volt, 230 Volt en gas moet worden aangesloten.
Bij gebruik van de koelkast kan dan eenvoudig met de bediening worden geschakeld tussen de verschillende energie toevoeren.

Bij de koelkast op gas komt alleen nog meer bij kijken betreft het installeren. Voornamelijk door de verbranding van gas heeft de koelkast ook een uitlaat die naar buiten moet. Achter op de koelkast bevindt zich een brede pijp waar aan de bovenkant een smal pijpje uitsteekt, dit is de uitlaat die naar buiten moet.
De koelkast wordt dan ook zo geplaatst dat de uitlaat bijna direct naar buiten kan zonder dat er constructiebalken van de metalen wanden in de weg zitten.

Uitlaat koelkast
Uitlaat koelkast wanddoorvoer

Voor de uitlaat in de buitenwand van de camper wordt een losse uitlaat geplaatst of een uitlaat in combinatie met een ventilatierooster.
In onderstaande afbeelding is een losse (vierkante) uitlaat langs een ventilatierooster geplaatst.

koelakst uitlaat en rooster buitenwand
Uitlaat koelkast buitenwand

Het ventilatierooster is nodig om de warme lucht van de koelkast radiator af te kunnen voeren. Zodoende wordt deze bovenaan de koelkast in de buitenwand geplaatst. Ook kan er een ventilatierooster onderaan de koelkast in de buitenwand worden geplaatst voor toevoer van koude lucht. Omdat er dus ventilatieroosters worden geplaatst, kan het bovenste rooster in combinatie met een uitlaat zijn.

Luchtrooster met uitlaat
Ventilatierooster

Voor meer informatie over hoe een koelkast wordt geplaatst, bekijk dan de Subcategorie Keuken in de Categorie Interieur. Hierin wordt verder ingegaan hoe een compressorkoelkast op alleen 12 Volt wordt geplaatst.

Deze pagina bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *