India Camperbouwer Noord-Oost New Delhi

India Camperbouwer Noord-Oost New Delhi

Een carrosseriebouwer in Noord-Oost New Delhi die zich met name de laatste jaren steeds meer richt op het bouwen van campers, aangezien deze steeds populairder worden in India. Met hun volledig overdekte hal hebben ze bij deze camperbouwer geen last van weersinvloeden die bijvoorbeeld roest kunnen veroorzaken op de te bouwen campers.
Zo bouwen ze niet alleen Force Travellers om, maar ook grote campers op een buschassis of grote caravantrailers. Bekijk voor een impressie de video hieronder met de volgende campers en andere aspecten:

  • De Force Traveller campervan
  • Grote camperbussen met eigen gebouwde carrosserieën. Gebruikte chassis van Tata-bussen of andere merken
  • Grote caravantrailers met eigen gebouwde carrosserieën. Gebruikte York Transport-uitrusting
  • Werkplaatsruimtes
  • Mobiele toiletwagen

Werkwijze en Materialen

Wat waarschijnlijk opvalt in de video van de camperbouwer, is dat het lijkt alsof ze van alles kunnen bouwen. Maar, zoals te zien is op de pagina “Regels en wetgeving India” kan dat toch niet zomaar. Bovendien zijn veel materialen en producten voor campers niet gemakkelijk verkrijgbaar in India. Deze moeten vaak geïmporteerd worden of ze maken zelf iets.

230 Volt waterpomp in camper

Voor de waterpomp gebruiken ze bijvoorbeeld een 230 volt pomp die in India beschikbaar is. Deze is weliswaar iets groter, maar goed voor de douche die vaak in de campers aanwezig is. Een omvormer zorgt dan voor de benodigde 230 Volt.

Zelfvoorzienend Zijn

Zoals te lezen is op “Camperen in India” zijn er nog niet veel campings of andere infrastructuren voor campers beschikbaar. Dat betekent dat je zelfvoorzienend moet zijn. Deze camperbouwer voorziet hierin met een grote generator aan boord. Hoewel je je kunt afvragen waarom niet voor goede accu’s en zonnepanelen wordt gekozen, lijkt een generator voor hen een meer voor de hand liggende oplossing. Een zwaardere dynamo op de motor zou ook een optie kunnen zijn om de accu’s op te laden als de zonnepanelen niet voldoende energie leveren, wat veel ruimte zou besparen.

Grote generator in camper

Toiletten en Airconditioning

Het is opvallend dat de camperbouwer vaak gewone inbouwtoiletten gebruikt in plaats van chemische of composttoiletten. Dit lijkt een voorkeur van de klanten te zijn. Als ze een echte porseleinen pot willen in plaats van een plastic toilet, wordt dat ook geïnstalleerd. Hoewel dit meer ruimte en gewicht kost, biedt het een luxe die vergelijkbaar is met thuis.

Inbouw wc in camper
Airco plafondunit in camper

Omdat camperproducten niet altijd beschikbaar zijn in India, geldt dat ook voor extra airco’s. In plaats daarvan gebruiken ze vaak een gewone huis-airco. De koelunit wordt dan achterop het voertuig geplaatst of in de zijwand van de camper verstopt met ventilatieroosters naar buiten toe. Deze airco’s vereisen 230 Volt, waardoor een omvormer of de generator nodig is. Maar met de grote generator aan boord zou dit geen probleem moeten zijn.

Carrosseriewijzigingen

Niet alle bussen hebben van origine een schuifdeur aan de zijkant. In India maken ze dan gewoon een deur in de zijwand op de gewenste plek. Dit roept wel vragen op over mogelijke problemen door zulke grote wijzigingen aan de carrosserie. Spotlassen in plaats van een doorlopende las is ook een discussiepunt over de kwaliteit, maar uiteindelijk zit er een deur in voor toegang tot het campergedeelte.

gat voor extra deur in carrosserie

Gebruik van Hout en Plaatmateriaal

Hout blijkt duurder te zijn dan metaal, hoewel dit ter discussie staat. Metaal wordt in ieder geval veel gebruikt, net als bij de andere camperbouwers in India. Ze gebruiken metaal voor een frame in de camper waaraan de interieurdelen worden bevestigd. Dit zou ook van hout kunnen zijn, vooral van het afvalhout van het maken van kasten, dat scheelt ook veel in gewicht. De binnenwandpanelen worden meestal net als bij de ander camperbouwers van composiet gemaakt, waarschijnlijk vanwege de vele rondingen.

Metalen binnen frame voor interieur camper
Plaatmaterialen voor interieur camper

Voor plaatmateriaal maakt deze camperbouwer veelal gebruik van HDHMR-platen, een soort MDF. Met name vanwege de waterbestendigheid en waarschijnlijk ook voor het gemak van bewerking en afwerking. Het gewicht van dit soort plaatmateriaal is wel minder gunstig voor campers, omdat het vaak zwaar is, maar blijkbaar maakt gewicht niet zoveel uit. Het materiaal wordt geverfd of voorzien van een HPL-afwerkplaat.

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *