Motor vervangen, nieuw, Mercedes L406D camper

Motor vervangen van de Mercedes 406 T2

Na een toffe vakantie in Spanje met de camper hadden we helaas wel wat problemen met de motor van de Mercedes 406. Het kwam geregeld voor dat de motor te snel warm werd, plus dat deze weinig vermogen had om goed een berg op te komen.

Het kwam er dus op neer dat er iets moest gebeuren. Onze missie startte daarom om de motor te reviseren en terug te plaatsen. Helaas verliep dat wat anders …

Motor uit de camper halen

Om te beginnen moest de motor uit de camper worden gehaald. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik daar nog weinig ervaring mee had, goed al doende leert men.

Via via hebben we uiteindelijk een motorkraan kunnen regelen om de motor uit de camper te takelen. Dit ging niet zonder slag of stoot. Het bleek dat je de voorste chassisbalk eruit moest halen en we moesten de bus op oprijbokken zetten om er niet alleen onder te kunnen kruipen, de motor takel paste anders ook niet in het motorruim. Met drie man sterk zijn we een middag bezig geweest.

mercedes L406D camper motortakel

Motor reviseren of toch niet?

Toen de motor eruit was gehaald, hebben we deze binnen in de leefruimte van de camper geplaatst om eraan te kunnen sleutelen. De fan eraf, de dynamo eraf, de kop eraf, etc. Hoe we die weer in elkaar zouden zetten was een later probleem.

mercedes L406D camper demonteren motor

Nu konden we zien wat er eventueel gereviseerd of vernieuwd moest worden. De krukaslagers, de zuigerveren, de pakkingen, de kop vlakken, krukas slijpen, etc.

Het lijstje werd toch erg groot en de kostenpost dus ook. Wat zouden we doen? Gaan we voor reviseren dan was het nog de vraag of het zou gaan lukken. De conclusie was hard maar ook een logischere stap:

Nieuwe motor

Wat als we nu een nieuwe of goede tweedehandse motor nemen? Ik zocht het uit.

De type motor in de Mercedes 406 heet OM615, al bleek er ook een OM616 in te kunnen. De OM615 had een vermogen van 55PK en zou ik een nieuwere versie OM616 nemen dan zou het een vermogen van 71pk hebben. Een optie waar we dus niet lang over hoefden na te denken. O wat zouden we toch sneller de berg op kunnen.

mercedes L406D camper om616 motor

Na een zoektocht kwamen we bij JWC-Cars in Schijndel uit, zij hielpen ons goed door een juiste tweedehands motor en onderdelen te leveren. Het was natuurlijk wel even een diepe investering. Goed, uiteindelijk hebben we wel een echte OM616 met 71pk in onze camper kunnen leggen!

Nieuwe motor bevestigen in camper

Nu we een goede tweedehands motor hadden moest deze natuurlijk wel in de camper geplaatst worden. Voordat dat gebeurden hebben we de hele motorruimte en het dashboard aangepakt en opgeknapt. Dat oogde toch echt wel wat zwarter en mooier. Daarna konden we vrij gemakkelijk de motor plaatsen en was dat klusje zo geklaard!

Motor vervangen, nieuw, Mercedes L406D camper

Leerpunten

Natuurlijk hebben we er veel van geleerd, het hele motor gebied is immers voorbijgekomen.

Kom je voor een vergelijkbare uitdaging te staan, dan zou ik je toch adviseren om eens te kijken naar een goede tweedehands motor. Dit kan je een hoop werk en geld schelen. Daarnaast is een goede voorbereiding wel zo fijn om alles zo goed mogelijk te laten verlopen.

Een hulpje of nog beter gezegd, iemand met motoren kennis die je kan helpen is altijd handig. Voornamelijk met het er in- en eruit halen van de motor.

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *