Losse toilet in kast

Welke toilet voor in een camper

Het toilet is een van de sanitair onderdelen die ook in een camper kunnen voorkomen. Niet verplicht voor de keuring van je camper, wel handig om in ieder geval een toilet voor onderweg of in de nacht te hebben. Een toilet is daarbij onmisbaar als je op plekken staat waar geen toilet in de buurt is.

Maar wat is er nu mogelijk voor de toilet in een camper? Veel kan ik je aangeven, het is maar net waar jij de voorkeur naar geeft. Hieronder worden dan ook de mogelijkheden betreft de toilet beschreven, plus de voor- en nadelen.

Het toilet

Voor in een camper heb je een keuze uit de volgende toiletten: een losse chemische toilet, een inbouw chemische toilet, een toiletemmer en een milieuvriendelijk composttoilet. De losse toilet kun je sneller overal kwijt en de inbouw toilet lijkt meer op zoals je thuis gewend bent. Zo hebben vaak kleine campers een los toilet die gemakkelijk in een kast kan, zodat je bijvoorbeeld in de nacht niet uit je camper hoeft.

Losse chemische toilet

Het losse of vrijstaande chemische toilet is een compact toilet die gemakkelijk opgeborgen kan worden in bijvoorbeeld een kast. Deze toiletten hebben alles wat je nodig hebt om je behoefte erin achter te laten behalve het toiletpapier. Ook wel genoemd de Porta-Potti. Een toilet dat meestal de naam chemische toilet heeft, maar dat is meer afhankelijk van wat jij er aan chemicaliën in doet.

camper toilet lade

Waarom de naam chemische toilet? De chemische vloeistoffen die ook biologisch/milieuvriendelijk kunnen zijn, worden toegevoegd aan het spoelwater zodat deze uiteindelijk in de afvaltank terecht komen. Die vloeistoffen zorgen er dan voor dat de stoffen zoals ontlasting en toiletpapier worden afgebroken om makkelijker de afvaltank te legen, alswel om de geur en de gassen die in de afvaltank ontstaan zo veel mogelijk te verminderen.

Porta-Potti

Het legen van een chemisch toilet dient op speciale plekken te worden gedaan. Die zijn bedoeld om spetteren tegen te gaan en om beter de tank te kunnen schoonmaken. De speciale loos-plekken zijn doorgaans net zoals de gewone toilet op de riolering aangesloten. Toch is het af te raden om de afvaltank te legen in een toilet, het spettert gewoon te veel en het stinkt behoorlijk. Lozen in de natuur is niet de bedoeling, eveneens kan je dat een dikke bekeuring opleveren.

Zoals eerder aangegeven kun je biologisch/milieuvriendelijke vloeistoffen gebruiken voor de afbraak van stoffen en verminderen van geur. Een voorbeeld van deze vloeistoffen zijn: Solbio Original, Thetford Aqua Kem Green, Stimex Toiletvloeistof

Terug naar de losse chemische toiletten. Deze hebben een eigen ingebouwde spoelwaterreservoir voor het doorspoelen van het toilet, waarbij je dus eventueel vloeistoffen toevoegt voor de afbraak en de niet zo plezante geur in de opvang reservoir te verdoezelen. Het toilet kun je dus eigenlijk opdelen in twee gedeeltes, het boven deel waar je je behoefte in doet en waar het waterreservoir in zit en het onderste deel dat het opvang reservoir is. Het opvangreservoir kun je dan eenvoudig loskoppelen om die te legen.

Porta-Potti twee delen

Voordelen:

  • Compacte toilet
  • Goedkoop in aanschaf
  • Eenvoudig op te bergen in een kast
  • Heeft alle ingebouwde gemakken behalve toiletpapier
  • Afvaltank eenvoudig te demonteren en te legen
  • In verschillende groottes verkrijgbaar
  • Makkelijk voor kleine campers, voor onderweg en in de nacht

Nadelen:

  • Zelf water bijvullen
  • Afhankelijk van loos-plekken
  • Bij geen gebruik van biologische afbreekbare vloeistoffen, is het toilet schadelijk voor milieu
  • Zelf afvalreservoir legen, nu is dat natuurlijk met iedere toilet dat je in je camper meeneemt
Porta-Potti in doos

De Porta-Potti (losse chemische toilet) van Thetford heb je in verschillende maten, eentje voor de nood zoals ik het noem en grotere voor meer gebruik.

Deze zijn dan nog op te delen in de gewone Porta-Potti en de luxe Porta-Potti. Deze luxe variant heeft als voordeel dat deze comfortabeler zit vanwege de vorm en hoogte verder heeft het een elektrisch spoelsysteem (op batterijen) en een niveau-indicator voor het spoelwaterreservoir en het afvalreservoir. Zo weet je precies wanneer je de reservoirs moet legen of bijvullen.

Inbouw chemische toilet

Wil je meer het gevoel hebben zoals je met je thuis toilet gewend bent, dan is een vaste inbouw toilet in je camper wel iets voor jou. Door de inbouw is het toilet ook meer een geheel met je interieur dat ook als voordeel geeft dat deze niet zomaar verschuift tijdens rijden.
De inbouw toiletten worden dan ook veel gebruikt als je in je camper een vaste toiletruimte hebt. Met als bijkomend voordeel kan dit in combinatie met een binnendouche.

Deze inbouwtoiletten zijn ook chemische toiletten, waardoor ze in de basis hetzelfde werken als de losse chemische toilet. Wil je dan ook weten waarom het een chemisch toilet wordt genoemd, lees dan het deel van de losse chemische toilet hierboven.

vaste WC ruimte binnen
serviceluik
toilet cassette

De inbouwtoiletten hebben een eigen waterreservoir of een aansluiting voor water uit de watertank van je camper. Het toilet heeft daarbij een aparte afvaltank, ook wel cassette genoemd of het afval wordt geloosd in je vaste afvaltank van je camper. Zo’n cassette die neem je in en uit via een serviceluik in de buitenwand of scheidingswand van je camper. Het voordeel van een cassette is dat je toilet afval gescheiden blijft van het andere afval. Zo kun je de cassette eenvoudig los meenemen in de plaats van dat je je hele camper moet verplaatsten om de afvaltank te legen.

Voordelen:

  • Een toilet zoals je thuis gewent bent
  • Een geheel met je interieur
  • Verschuift niet tijdens rijden, het toilet staat vast
  • Bij de cassette variant is de cassette eenvoudig eruit te halen via een serviceluik
  • In verschillende varianten verkrijgbaar

Nadelen:

  • Sommige varianten zelf water bijvullen
  • Neemt een vaste ruimte in, je moet er dus plek voor hebben
  • Hogere aanschafprijs dan de losse chemische toilet
  • Afhankelijk van loos-plekken
  • Bij geen gebruik van biologische afbreekbare vloeistoffen, is het toilet schadelijk voor milieu
  • Zelf afvalreservoir legen, nu is dat natuurlijk met iedere toilet die je in je camper meeneemt

Het inbouw chemische toilet heb je in verschillende varianten, waarvan je modellen hebt met cassette en zonder cassette. De meest voorkomende in zelfbouwcampers zijn die met cassette, dit zijn vaak de Thetford C402-X en de Thetford C224-CW.
Een voorbeeld van een inbouwtoilet zonder cassette is de Thetford Aqua Magic V

Chemische inbouw toilet

Toiletemmer

De toiletemmer is niets anders dan een emmer met een deksel waar je gewoon je behoefte in achter laat. Dit maakt het dus ook super eenvoudig in gebruik. Mijn ervaring is wel dat een toiletemmer meer bedoeld is voor in de nacht als je niet naar een toilet kan. Omdat je je behoefte niet in een goed afgesloten ruimte doet blijf het natuurlijk geur afgeven en moet je deze iedere dag legen. Verder wil je geen emmer met je behoefte erin onder het rijden hebben, stel je voor dat deze omvalt…
Toch is een toiletemmer voor zijn prijscategorie zeer geschikt omdat deze goedkoop in aanschaf zijn.
Ik weet nog toen ik vroeger klein was en met mijn ouders op vakantie ging met de vouwwagen dat we een toiletemmer bijhadden voor het geval we in de nacht naar het toilet moesten.

Voordelen:

  • Lagere aanschafprijs dan losse chemische toilet
  • Erg eenvoudig, waardoor ook eenvoudig in gebruik
  • Compact
  • Eenvoudig schoon te maken

Nadelen:

  • Iedere dag legen, gezien het geen goed afgesloten emmer is
  • Emmer legen voordat je aanrijd

Voor de toiletemmer kun je kiezen uit een eenvoudige toiletemmer en een luxe toiletemmer met toiletbril:

toiletemmer
Eenvoudige toiletemmer
luxe toiletemmer
Luxe toiletemmer

Milieuvriendelijke composttoilet

Voor het toilet in je camper kun je ook een milieuvriendelijk composttoilet nemen. Deze toiletten worden ook wel een droogtoilet genoemd. Dat komt omdat het toilet geen chemicaliën of water verbruikt. Het composttoilet dankt zijn naam omdat de ontlasting in een bak wordt opgevangen en kan composteren.

De composttoiletten voor in je camper hebben doorgaans twee opvangbakken, een opvangbak voor de ontlasting en een voor de urine. Het scheiden gebeurd dan met een urinescheider die aan de voorkant van de toilet zit. Dat betekent dat je altijd op het toilet moet gaan zitten. Na ieder toiletbezoek bij de grote ontlasting dien je dan wat zaagsel of houtsnippers in de opvangbak te doen zodat deze het vocht opnemen. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting sneller droogt en minder geur afgeeft.

composttoilet, droogtoilet

Doordat het composttoilet urine scheidt van de ontlasting, droogt de ontlasting sneller op en komt er geen ammoniak dat in de urine zit bij de ontlasting. Dat zorgt ervoor dat de geur vele malen minder is dan dat beide in één bak terecht komen. Toch zijn er wel composiet toiletten waar beide in één bak terecht komen. Maar die worden meestal buiten in een apart hok geplaatst omdat deze meer stinken. Ook op zo’n toilet moet je dan naar ieder toiletbezoek zaagsel of houtsnippers in het toilet gooien voor de vochtopname.

Legen composttoilet
Voor het legen van het composttoilet, kan de gescheiden urine in iedere toilet worden geleegd. De ontlasting mag je gewoon weggooien bij het restafval of het groenafval als je biologische afbreekbare zakken gebruikt. Bij de biologische afbreekbare zakken heb je nog eens een bijkomend voordeel dat je toilet vrijwel reukloos is.
Hoe vaak je het toilet moet legen is afhankelijk van grote van je opvangbakken en hoeveel personen er gebruik van maken. De urinebak zal doorgaans sneller geleegd moeten worden dan de ontlastingsbak. Voor de ontlastingsbak is dit bij de meeste composttoiletten bij twee personen ongeveer 3 á 4 weken.

Of een composttoilet echt niet stinkt, daarvoor moet ik andere op hun woord geloven. Zelf heb ik nog nooit op een composttoilet gezeten. Ook komen deze nog weinig voor in campers. Dat wil natuurlijk niets zeggen dat ze niet goed zijn.

Voordelen:

  • Geen gebruik van water of chemicaliën
  • Niet afhankelijke van speciale loosplekken
  • Bijna geurloos
  • Milieuvriendelijk
  • Compost kan worden gebruikt voor bemesting

Nadelen:

  • Hoge aanschafprijs
  • Extra opbergruimte voor zaagsel of houtsnippers nodig
  • Zelf afvalreservoir legen, nu is dat natuurlijk met iedere toilet die je in je camper meeneemt

Het composttoilet heb je ook in verschillende varianten. Maar welke zijn geschikt voor je camper. De Separett Tiny is een geschikt en een compact droogtoilet voor je camper die eruitziet als een gewone toilet. Deze heeft een hoog comfort, eenvoudig te legen en is vrijwel geurloos. De installatie is daarbij net zo eenvoudig als een chemische inbouw toilet. Ook de afmetingen doen niet onder voor die van een chemische toilet, 49,7 x 39,8 x 47 cm.

Zoek je naar een goedkopere variant, dan is de TROBOLO® TeraBlœm een goede optie. Dit droogtoilet scheidt net als de Separett Tiny de urine en ontlasting. Daarbij is de ombouw van hout die je als een zelfbouwpakket in elkaar zet.
Wil je toch liever jou composttoilet zelf maken. Dat kan door een zelfbouwpakket zoals de Separett Privy 501. Je hoeft dan alleen nog de ombouw te maken.

Toilet conclusie

Welke campertoilet nu het best bij jou past? Dat is afhankelijk van persoonlijke voorkeur, budget, plek en waar jij gaat kamperen. Vind je daarnaast belangrijk dat je toilet milieuvriendelijk is. Dan kun je zowel een composttoilet als een chemische toilet nemen. Mits je bij het chemische toilet wel milieuvriendelijk/biologische vloeistoffen gebruikt.

Kampeerplekken hebben daarbij dus ook invloed op je campertoilet. Ga je namelijk alleen in de natuur kamperen, dan is een composttoilet mogelijk de beste keus. Je bent dan niet afhankelijk van loos-plekken en water.

Bij de meeste kleine campers wordt gekozen voor een compacte Porta-Potti vanwege budget en plek. De Porta-Potti heeft als bijkomend voordeel dat je die in een toilettent kunt plaatsen wanneer je voor langere tijd op een plek staat.
Grotere campers doen het vaak met een inbouw toilet, waarbij deze meestal bestaan uit een chemisch toilet en waarbij het composttoilet aan opmars bezig is. Het inbouwtoilet kan daarbij in combinatie met een binnendouche.

Meer weten

Wil je weten hoe je een toilet plaatst en fouten voorkomt, bekijk dan de Cursus Camper Bouwen met de subcategorie Water en/of Interieur. Hierin wordt je meegenomen in de bovenstaande meest voorkomende situaties, waar moet je op letten en hoe je het inbouwt. Bovendien laat een donatie achter.

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Eén reactie op “Welke toilet voor in een camper”

  1. Hallo Ron Jansen,

    Bedankt voor je inzichtelijke artikel over de verschillende toilet opties voor in een camper. Als ervaringsdeskundige in het leven op de weg en duurzame oplossingen, zie ik veel waarde in jouw uiteenzetting van de voors en tegens van elk toilettype. Ik ben het eens met je punten over het belang van het kiezen van een toilet dat past bij de persoonlijke voorkeuren, het budget, en de milieuvriendelijkheid. Ik wil graag toevoegen dat, vanuit mijn perspectief, het composttoilet een geweldige keuze is voor diegenen die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen.

    Nogmaals bedankt voor het delen van je inzichten. Ik kijk uit naar meer van je posts!

    Vriendelijke groeten,
    Wouter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *