Accumulator

Wat is een accumulator?

Een accumulator, ook wel bekend als een accumulatorvat of expansievat, is een essentieel onderdeel van het watersysteem in een camper als er gebruik wordt gemaakt van een drukpomp. Het is een reservoir dat is ontworpen om de druk in het watersysteem te reguleren en schommelingen in waterdruk op te vangen. In eenvoudige bewoordingen is het een tank die een hoeveelheid water en lucht of een gas bevat, gescheiden door een membraan.

Zo is het watersysteem in campers doorgaans van een gesloten systeem waarin water onder druk staat dankzij een drukpomp. Wanneer een kraan wordt geopend, stroomt het water met druk uit de leidingen. Echter, door lange leidingen en niet volledig geopende kranen kan de drukpomp gaan stotteren vanwege snelle schommelingen in de waterdruk.

Om deze schommelingen op te vangen en een gelijkmatige druk te handhaven, wordt direct na de drukpomp meestal een accumulator geplaatst. Deze zorgt voor een meer geleidelijke druk en voorkomt dat de pomp constant draait / stottert. Dit zorgt niet alleen voor vermindert slijtage aan de pomp, maar maakt het watersysteem ook efficiënter.

Accumulator na drukpomp

Kortom, een accumulator zorgt voor een constante waterdruk in het camperwatersysteem en verhoogt de levensduur van de waterpomp.

Meer over een watersysteem van een camper , bekijk dan: Watersysteem In Een Camper
Meer over het bouwen van een watersysteem in een camper, bekijk dan: Cursus Camper Bouwen Elektriciteit