Het watersysteem in je camper is een van de dingen die je nodig hebt, maar wat komt er eigenlijk bij kijken?
Je denkt natuurlijk aan een wasbak met kraan, daarachter zit natuurlijk meer. Gelukkig hoef je niet zoals in een woonhuis met koperen leidingen aan de slag.
Het begint met wat je wil, het kan van simpel tot uitgebreid met warm water en douch.
Kijk ik zelf naar de meeste campers die ik voorbij heb zien komen, dan is het vaak simpel en effectief. Zo doende neem ik je mee in drie varianten, welke variant voor jou van toepassing zal zijn of een variatie ervan dat mag je zelf bepalen.
Inhoud:
Het meest eenvoudige watersysteem
De meeste campers die ik gezien heb maken gebruik van dit watersysteem. Waarom? Het is gewoon eenvoudig, effectief en goedkoop om te maken. Hiermee voldoe je al aan de richtlijnen die nodig zijn voor je watersysteem in je camper. Daarnaast is het makkelijk te onderhouden en te gebruiken, je kunt gewoon je handen wassen of je tandenpoetsen als je dat wil.
Het watersysteem bestaat uit een wasbak met een kraan met schakelaar die een klein dompelpompje aan en uit zet die in een draagbaar watertankje zit. Het water dat in de wasbak terecht komt gaat via een afvalwaterslang door de bodem van de camper naar buiten, waar je zelf een emmer onder zet om het op te vangen of via een slang in een put laat lopen. Voordeel van het draagbaar tankje is dat je eenvoudig water kunt tanken bij een lokale tap zonder de hele camper mee te hoeven nemen. Dit geld overigens ook voor het afvalwater dat je zo eenvoudig weg kunt brengen.
Watersysteem met drukpomp
Wil je toch een kraan naar keuze hebben en meer water kunnen mee nemen, dan is een drukpomp de uitkomst. Je neemt dan een grote vaste watertank die je in of onder je camper plaatst. De pomp kan dan op een centrale plek binnen worden geplaatst waarna het water naar de desbetreffende kraan toe gaat. Dit watersysteem heeft als voordeel dat je elk type kraan kunt gebruiken, gezien de pomp zich aan en uit zet door de druk verschillen in de leidingen.
Het watersysteem bestaat uit een wasbak met kraan naar keuze. De waterslang van de kraan komt van de drukpomp die op een vaste plek is geplaatst waar je makkelijk bij kan. Van de drukpomp uit loopt er een waterslang naar de watertank die er onderaan is aangesloten om het water uit de tank te kunnen pompen. De drukpomp kan zelf het water uit de tank omhoog pompen, en hoeft dus niet naast de watertank te zitten. Het water dat in je wasbak terecht komt kan via een afvalwaterslang naar buiten zoals bij Het meest eenvoudige watersysteem, of in een vuilwatertank.
Het watersysteem met drukpomp zat ook in onze Mercedes 406 camper, erg handig want je kunt een grote volume water meenemen. Daarnaast is het eenvoudig uit te breiden naar een groter systeem. Het afvalwater kwam in ons geval in een metalen jerrycan terecht, omdat we dat handiger vonden.
Watersysteem met warm water en douch plus vuilwatertank
Zou je graag meer dan alleen koud water willen en zelfs kunnen douchen, dan heb je al snel een uitgebreid watersysteem nodig. Je kunt dit zien als een upgrade aan het Watersysteem met drukpomp.
- Neem een watertank met waterniveau meter zodat je kunt zien hoeveel water je nog hebt
- Water vulling vanaf buitenaf met een afsluitbare vuldop
- Het water wordt verpompt door een drukpomp
- Na het pompen komt het water in een accumulator terecht voor het juiste druk niveau in de waterslangen. Voornamelijk raadzaam voor lange waterslangen
- Het water wordt verwarmd door een compacte geiser of boiler die op gas en of stroom werkt
- Het koude en warme water wordt door waterslangen vervoerd naar de desbetreffende kraan of kranen
- Jouw afvalwater wordt na het wegspoelen opgevangen in een vuilwatertank, die makkelijk te lozen is met een schuifklep.
Met dit watersysteem ben je verzekerd van een luxe zoals je thuis wel gewend bent. Dit is voornamelijk raadzaam als je op plekken terecht komt die geen watervoorzieningen hebben. Kom je vaak op een camping, dan is het toiletgebouw in mijn beleving fijner om te gebruiken.
Meer weten
Wil je weten hoe deze watersystemen precies werken en fouten voorkomt, bekijk dan de Cursus Camper Bouwen met de subcategorie Water. Hierin wordt je meegenomen in de drie systemen zoals hierboven beschreven, waar moet je op letten, welke materialen je gebruikt en een schema hoe je het systeem opzet. Bovendien laat een donatie achter.
Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.
Geef een reactie