douche camper buitenkraan set

Een douche in of buiten de camper

Een douche is een van de sanitair onderdelen die ook in een camper kunnen voorkomen. Niet verplicht voor de keuring van je camper, wel fijn om jezelf schoon te houden als er geen andere faciliteit in de buurt is.

Maar wat is er nu mogelijk voor de douche in een camper? Veel kan ik je aangeven, het is maar net waar jij de voorkeur naar geeft. Hieronder worden dan ook de mogelijkheden betreft de douche beschreven, plus de voor- en nadelen.

Een douche

De douche is dus niet alleen handig om alleen te douchen, maar zelf ook handig om je af te spoelen of je haren te wassen. Gelukkig hoef je niet meteen een hele douchecabine in je camper te plaatsen, want je kunt ook een buitendouche maken.
Of een douche een overbodige luxe is, daar zijn de meningen over verdeeld. Voor degene die veel op plekken staan waar geen mogelijkheid is om ergens te douchen, is een eigen douche wel een must have.
In kleine campers komen douches weinig voor. Als die er al in zitten dan is het altijd een buitendouche gezien een binnendouche te veel ruimte inneemt. Bij grotere campers komt het dus wel voor dat er een douche wordt geplaatst. Dit kan dan een binnen of buitendouche zijn.

Er zijn dus een aantal zaken waarbij je rekening moet houden bij een camperdouche. Voor een binnendouche is het goed om te overwegen of je je kostbare ruimte hiervoor wil gebruiken. Je kunt natuurlijk wel je binnendouche met toiletruimte combineren. Daarvoor is het handig om een hoge bus te hebben, want het wordt wel zo lastig bij een lage bus.
Naast dat je ruimte inlevert voor je douche, moet je waterinstallatie er ook voor geschikt zijn. Dit betekend een grote water en afvalwatertank, maar ook een boiler of geiser is wel zo fijn voor warmwater. Dit is voor een buitendouche ook nodig behalve de afvalwatertank, omdat het water opvangen dan wat lastiger is.

Binnendouche

Voor je binnendouche heb je een aparte afsluitbare ruimte nodig. Dit is niet zomaar even een ruimte die je met een paar planken aan elkaar schroeft. Het is nodig om de ruimte goed waterdicht te maken en hiervoor heb je dus ook waterbestendige materialen nodig.

Door de hoge vochtigheid is het verstandig om iets van ventilatie te plaatsen. Dit kan een rooster in de buitenwand zijn, maar meestal wordt er een dakluik geplaatst. Het bijkomend voordeel van het dakluik is dat je meteen daglicht binnen laat als deze transparant is.

Bij de keuze voor je kraan heeft deze invloed op de manier van bouwen. Wil je een thermostaatkraan zoals je thuis gewend bent waarbij de leidingen verwerkt zijn in de muur. Dan betekent dus dat je in een van je wanden leidingen moet verwerken en wordt deze wand dus dikker. Of je neemt een kraan die je op een van de wanden bevestigd waarbij je de leidingen ziet lopen, dit scheelt een dikke wand en dus ruimtebesparend.

Thermostaatkraan douche

Nu je dus wel begrijpt dat bij een douche in je camper veel komt kijken, is het verstandig vooraf alles goed uit te werken. Voornamelijk op het gebied van waterdicht maken, gebeurd dat niet, dan kan dit grote gevolgen hebben.

Voordelen:

  • Douche wanneer je wil, want je bent onafhankelijk van een plaatselijke douche
  • Kan worden gebruikt in combinatie met een gesloten toiletruimte waardoor je in principe geen extra ruimte verliest omdat je toch al een gesloten toiletruimte wil

Nadelen:

  • Ruimte moet volledig waterbestendig en waterdicht zijn anders kunnen er een hoop problemen uit voortkomen
  • Neemt veel ruimte in binnen je camper, plus extra grote watertanks en eventueel een boiler zijn nodig

Voor het maken van een waterdichte doucheruimte kun je denken aan de volgende twee manieren, plus welke materialen en producten zijn geschikt:

  • 1. Binnenzijden bekleden met kunststof platen
    • Een kunststof douchebak, waarbij de opstaande randen netjes aansluiten op de wanden
    • Kunststof wanden en plafond, door middel van kunststofplaten
    • Kunststof hoekstrip
    • Kunststof deur
  • 2. Binnenzijden lamineren met epoxy
    • Een kunststof douchebak, waarbij de opstaande randen netjes aansluiten op de wanden
    • Wanden en plafond lamineren met epoxy
    • Kunststof deur

1. Binnenzijde bekleden met kunststofplaten

Je douchcabine bekleden met kunststofplaten. Een groot voordeel hiervan is dat je verzekerd bent van een strakke en gladde wand, op voorwaarde dat je ondergrond ook vlak is. Daarbij kun je dus kunststofplaten nemen maar ook Formica HPL platen (High Pressure Laminate) met een eigen gekozen kleur en of motief. Hoe je dit doet en hoe dat er meer in detail eruit ziet, wordt hieronder verder beschreven.

HPL plaat
HPL / Formica plaat voor hout
constructie douchebak kunststofwandplaat

De kunststofwandplaat wordt tegen de douchebak bevestigd (constructie A) of in de douchebak (constructie B). Constructie B is beter omdat zo het water dat op de wand komt altijd in de douchebak loopt van bovenaf. Maar constructie B kan niet altijd worden toegepast, meestal omdat de douchebak aan de binnenkant schuin loopt. 

Dus constructie A zal vaker voorkomen, hierbij moet worden opgelet dat niet alleen de afdichtingskitrand zorgt voor een afdichting. De montagelijm waarmee de kunststofplaat tegen de douchebak wordt aangelijmd, moet volledig de twee contactoppervlakken opvullen, zodat deze ook als afdichting werkt. Dit is een tweede barrière voor als de afdichtingskit het begeeft.

Met dezelfde manier van afdichten bij de douchebak constructie A, worden de kunststofplaten die de wanden waterdicht maken onderling verbonden. Hiervoor worden kunststof hoek strips toegepast in de hoeken, waarop de kunststofplaten worden vastgelijmd. In de hoeken zal dan een kleine naad overblijven die met een afdichtingskit wordt afgedicht.

constructie verbonden kunststofwandplaten
constructie kunststofwandplaat aan kunststofplafondplaat

Wat betreft de afdichting tussen de kunststofwandplaat en de kunststofplafondplaat, deze is hetzelfde als de afdichting tussen de kunststofwandplaten onderling. In geval van een dakluik wordt deze met een rubber of waterbestendige foam afgedicht. Dit is beter omdat je zo het binnendeel van het dakluik nog kunt losmaken.

Dan heb je nog weleens te maken met gekke carrosserie delen. In de plaats van ruimte te verliezen door de wand meer naar binnen te halen, kun je het uitstekende deel ook waterdicht afwerken met een composiet zoals epoxy met glasweefsel (meer informatie hierover, zie: Binnenzijde lamineren met epoxy). Zo kun je daar de kunststofplaten op aan laten sluiten.

constructie kunststofwandplaat aansluiten oneffenheid
Formica kleurenwaaier

Deze basis is goed om jouw doucheruimte zowel waterdicht als waterbestendig te krijgen. Wil je wat meer kleur of structuur toepassen binnen je doucheruimte? Dan kun je niet alleen gekleurde kunststofplaten of Formica / HPL platen toepassen, je kunt over de kunststofplaten ook kunststof tegels of een folie plakken. Dit kan makkelijk gezien de basis al waterbestendig als waterdicht is.

Deze manier van een douchecabine maken in je camper is natuurlijk geheel op eigen risico. Al doe je nog zo je best, er kan toch wat fout gaan. Sajenn is hier niet verantwoordelijk voor.

2. Binnenzijde lamineren met epoxy

Een andere optie om je douchecabine waterdicht als waterbestendig te maken is het gebruik maken van epoxy versterkt met een glasweefselmat. Ook wel een composiet of lamineren genoemd. Het grote voordeel hierbij is dat het niet uit maakt of je ondergrond nu vlak is of niet, ook ben je onafhankelijk van een maximale plaatmaat. Je zou het kunnen vergelijken met verf, toch komt er meer bij kijken….

Epoxy hecht goed op ondergronden als metaal en hout. Zorg ervoor als dat niet is dat je dan een speciale primer gebruikt. In de meeste gevallen zal het voorkomen dat er gewoon houten platen worden gebruikt. Let hierbij op dat de platen onderling in de hoeken goed aan elkaar vast zitten, zodat als er epoxy op zit die niet kan gaan scheuren in de hoeken als de platen onderling van elkaar iets kunnen bewegen.

Constructie lamineerlaag epoxy
Gaten binnenframe

Kleine gaten, kieren en oneffenheden zijn goed dicht en glad te maken met een epoxyplamuur. Voor grote gaten is het beter om er eerst stukken hout in te lijmen. Bijvoorbeeld bij een deel van de metalen binnen constructie van je bus die uitsteekt, kan zo ook een (groot) gat in zitten. Dat gat kan eenvoudig worden dichtgemaakt door er een houten plaatje in te lijmen.

Voor het beginnen van het lamineren met epoxy en een glasweefselmat, is het aan te raden om eerste het hout met verdunde epoxy voor te behandelen. Zo kan de epoxy beter in het hout trekken en blijven de volgende lagen dus ook beter vastzitten.
Na deze laag kun je de glasweefselmatten op maat knippen. Ga nu niet moeilijk doen met een grote glasweefselmat die alle wanden in een keer kan bekleden. Beter is om een glasweefselmat per wand te maken want dat verwerkt zich gewoon stukken makkelijker. De glasweefselmatten kunnen elkaar dan in de hoeken overlappen of je brengt vooraf in de hoeken nog een extra strook glasweefselmat aan. Zorg dus dat de hoeken extra goed zijn gelamineerd, want hier kunnen de meeste waterlekkages optreden.

Epoxy en glasweefselmat

Het aanbrengen van de glasweefselmatten en epoxy gebeurd met de hand. Dit noemen ze ook wel handlamineren. De epoxy breng je dan aan met een wegwerpkwast. Zonde om een dure kwast aan te schaffen terwijl je die erna moet weggooien als de epoxy is uitgehard.
Een nadeel van handlamineren is dat er eventueel lucht in het laminaat komt, om die eruit te krijgen gebruik je een lamineerroller. Daarbij ontstaat er door het gebruik van de glasweefselmat een fijne structuur. Is die niet gewenst dan kun je na het uitharden van die laag nog een extra laagje epoxy aanbrengen die de kleine oneffenheden opvult. Zie je dan toch wat oneffenheden dan kun je die met de epoxyplamuur wegwerken.

Voordat je nu begint met lamineren meng je de epoxy zelf in de juiste verhouding zoals deze meestal staat aangegeven op de verpakking. Dit kun je doen met een weegschaal of maatbeker. Tijdens het mengen komt er ondanks dat je het goed wil doen toch lucht in de epoxy. Om deze lucht zo veel mogelijk eruit te laten, laat je na het mengen de epoxy enkele minuten stil staan zodat de lucht er vanzelf uit kan.

Wil je er toch zeker van zijn dat alle lucht eruit is, dan kun je gebruik maken van een vacuümpomp met vacuümkoepel/ketel. Toch hebben de meeste mensen geen vacuümpomp ter beschikking of vinden die te duur voor eenmalig gebruik. Het gewoon laten ontluchten is voor de toepassing om de douchecabine waterdicht en waterbestendig te maken dan ook voldoende.

Vacuümpomp vacuümketel

Nadat de epoxy is aangebracht heb je nog een laatste beschermlaag die je aanbrengt. Deze beschermlaag is voor deze toepassing een DD lak waarbij je ook meteen kleur aanbrengt als je dat wil. De DD lak bestaat ook uit twee componenten net zoals de epoxy, waarbij je die dus ook op dezelfde manier mengt en ontlucht. Het aanbrengen kan nu wel met een roller in de plaats van alleen de kwast, dat scheelt een hoop werk.

Betreft veiligheid en bescherming. Het is bij het verwerken van de epoxy verstandig om de ruimte waar je in werkt goed te ventileren. Eveneens zijn handschoenen die epoxy bestendig zijn geen overbodige luxe. Omdat je dus net als verven kunt knoeien, gebruik je niet alleen werkkleren die vies mogen worden, ook plak je alles af in de ruimte die niet onder de epoxy mogen komen.

Beschermingszalf

Om jezelf daarbij nog beter te beschermen, heb je een zalf die je beschermt tegen epoxy en polyesterharsen. Van mezelf weet ik dat ik een allergische reactie krijg wanneer ik met epoxy werk, zo werk ik dus uiterst voorzichtig en zorg voor een goede bescherming. Is epoxy volledig uitgehard dan is het geen probleem meer.
Nu denk je zeker, waarom raad je dan toch epoxy aan? Epoxy heeft gewoon betere eigenschappen waar andere harsen niet tegenop kunnen zoals polyester.

Als laatste is aan te raden om een stofmasker te gebruiken wanneer je de epoxy gaat schuren. Zorg er dan wel voor dat de epoxy volledig is uitgehard. De uithardingstijd evenals de minimale verwerkingstemperatuur staat meestal aangegeven op de verpakking.

Om te weten wat je nu nodig hebt aan materialen om je douchecabine te bekleden met een composiet is het onderstaande lijstje samengesteld. Dit lijstje is gebaseerd op een wand en plafond oppervlak van ongeveer 7 m2. Dat is een douchebak van 90*70cm en wanden van 2 meter hoog:

Wil je meer informatie over composieten, lamineren en wat er allemaal bij komt kijken, kijk dan op de website van Polyestershoppen.nl
Ze hebben ook een pagina die gaat over het repareren van een douchebak met epoxy. Een artikel dat veel raakvlakken heeft met het hoe je een douchecabine in je camper waterdicht en waterbestendig maakt met epoxy.

Daarom is deze basis als die met de kunststofplaten net zo goed om je doucheruimte zowel waterdicht als waterbestendig te krijgen. Wil je wat meer kleur of structuur toepassen binnen je doucheruimte dan alleen wit. Dan kun je niet alleen de gewenste kleurpigmentpasta gebruiken in je lamineerlaag, je kunt over de lamineerlaag ook kunststof tegels, een HPL (High Pressure Laminate) plaat of een folie plakken. Dit kan makkelijk gezien de basis al waterbestendig als waterdicht is.

Deze manier van een douchecabine maken in je camper is natuurlijk geheel op eigen risico. Al doe je nog zo je best, er kan toch wat fout gaan. Sajenn is hier niet verantwoordelijk voor.

Conclusie douchewanden en plafond bekleden met kunststofplaten of lamineren met epoxy

Beide bovenstaande manieren om je douchecabine waterdicht als waterbestendig te maken hebben zo hun voor- en nadelen. Bij de kunststofplaten kun je alleen met vlakke wanden werken terwijl bij het lamineren met epoxy het niet uit maakt hoe gekromd het oppervlak is. Zo hecht epoxy goed op hout en metaal, maar niet iedere kunststofplaat is geschikt om te lijmen. Formica / HPL platen voor op hout zijn daarbij een goede uitzondering die je makkelijk met contactlijm vastlijmt. Deze contactlijm heb je meestal toch al nodig om je wanden, plafond en vloer te bekleden van je camper.
Om erachter te komen welke manier het meest geschikt is voor jouw situatie, kun je de volgende vragen stellen:

  • Zijn je wanden en plafond vlak, dan kun je beide opties toepassen
  • Zijn je wanden en plafond niet vlak, dan kun je alleen het lamineren met epoxy toepassen
  • Wil je graag jouw eigen houten ondergrond terugzien, dan pas je het lamineren met epoxy toe zonder kleurpigment. Omdat epoxy met de glasweefselmat transparant is
  • Wil je graag een strakke en vlakke afwerking dan kun je dit alleen bereiken door kunststofplaten toe te passen

Wat betreft de kosten kan het lamineren met epoxy goedkoper uitkomen dan de kunststofplaten. Je zou denken dat kunststofplaten goedkoop zijn, maar helaas zijn niet alle kunststofsoorten geschikt om te lijmen als dat ze de juiste eigenschappen hebben voor een douchecabine. Een kunststofplaat kan al gauw meer dan €40 per m² kosten met als extra nadeel dat je vast zit aan een vaste plaatmaat. De vaste plaatmaat kan dus slecht uitkomen waarbij je per wand een nieuwe plaat nodig hebt, hierdoor verlies je veel vierkante meters waar je toch voor betaald hebt.
Uiteindelijk is het belangrijk om te weten wat je wilt en hoe het moet worden, van daaruit bepaal je welke methode voor je geschikt is.

Buitendouche

Wel een douche, maar toch eenvoudiger dan een binnendouche en dat je geen kostbare ruimte in je camper hoeft in te leveren. Dan is een buitendouche de uitkomst.
Deze kan op de buitenwand van je camper worden bevestigd of binnen net langs een deur. Het is maar wat je handig vindt.

Voor aan de buitenzijde van je camper heb je ‘speciale aansluitdozen’. Voor deze aansluitdozen maak je een gat in de buitenwand van je camper en bevestig je die erin. Deze aansluitdozen hebben een mengkraan voor zowel warm als koud water, je sluit er een doucheslang op aan of deze zit er al in.
Het grote voordeel van een buitenkraan in de buitenwand is dat je nooit een deur van je camper hoeft open te doen.

Buitenwand inbouw douche

Bevestig je een kraan voor buiten net binnen om de hoek bij een deur. Dan kun je niet alleen voor de ‘speciale aansluitdoos’ kiezen, maar ook een gewone mengkraan of zelfs een thermostaatkraan. Dit maakt het een stuk aangenamer betreft kraankeuze. Het nadeel is gewoon dat je altijd een deur open hebt staan wanneer je de douche wil gebruiken, hierdoor kan je camper binnentemperatuur zich gouw vermengen met de buitentemperatuur.

Wil je toch een eigen kraan aan de buitenkant van je camper kunnen bedienen. Dan kun je ervoor kiezen om een serviceluik in de buitenwand van je camper te maken, waarachter je dan je kraan naar keuze bevestigd.

Daarnaast heb je bij de meeste buitendouches een slang met een douchekop nodig die een ingebouwde kraan heeft om de douche aan en uit te zetten. Dit heb je nodig omdat je meestal de douchekop zelf moet vasthouden, tenzij je bijvoorbeeld een douchetent gebruikt waarin je de douchekop kunt ophangen.

douche kop met kraan

Voordelen:

  • Neemt weinig ruimte in beslag
  • Snel en makkelijk jezelf buiten afspoelen, bijvoorbeeld bij vieze schoenen
  • In combinatie met een douchetent heb je alsnog privacy

Nadelen:

  • Alleen te gebruiken bij goed weer, je gaat namelijk niet snel buiten douchen bij koude buitentemperaturen
  • Extra grote watertanks en eventueel een boiler zijn nodig

Douche conclusie

Welke douche nu het best bij jou past? Dat is afhankelijk van persoonlijke voorkeur, budget, plek en waar jij gaat kamperen.
Zo hebben de binnen- en buitendouches hun eigen voor- en nadelen. De binnendouche neemt veel plek in beslag en de buitendouche niet. Maar de buitendouche is niet zo fijn bij koud weer en is een binnendouche wel zo fijn.

Denk er dus goed over na wat je wil. Een buitendouche zal altijd nog geplaatst kunnen worden, maar een binnendouche niet meer.

En dan nog, wie zegt dat je echt een douche nodig hebt om te kunnen ‘douchen’. Tijdens mijn reis door India ben ik er wel achter gekomen dat je helemaal geen douche nodig hebt. In India gebruiken ze meestal een grote emmer met een kleine emmer (schenk mok) om zich te wassen. In de grote emmer wordt water op aangename temperatuur in gedaan waarna je met het kleine emmertje het water over je heen gooit.

India badkamer

Het water kun je zo op aangename temperatuur brengen door een liter gekookt water bij het koude te gooien. En eerlijk is eerlijk, het werkt goed.

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *