India Camperbouwer Zuid-Oost New Delhi
Een veelzijdige camperbouwer in Oost New Delhi die veel meer doet dan alleen campers ombouwen. Wat begon met het bouwen van een eigen camper een aantal jaar geleden, is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf dat ook ambulances en andere voertuigen voorziet van carrosserie en interieurmaatwerk. Zo is deze camperbouwer begonnen in een werkplaats meer naar het zouden van India en heeft dit later uitgebreid met een extra locatie in New Delhi.
De locatie in New Delhi is vrij basic: het heeft een open terrein met een deel overkapt zonder wanden. Dat werkt prima bij droog weer, maar wanneer het regent, wordt het een uitdaging en kan er sneller roest ontstaan op metalen onderdelen.
Zo bouwen ze niet alleen Force Travellers om, maar ook op grotere campers op een buschassis of kleinere busjes met hefdaken. Bekijk onderstaande video voor een impressie met de volgende campers en andere aspecten:
- Suzuki Eeco camperbus
- Nissan Evalia camperbus
- Isuzu (D-Max) pick-up camper
- Force Traveller camperbus
- Force Traveller ambulances
- Grote camperbussen met eigen gebouwde carrosserieën op Tata- of andere buschassis
- Grote vrachtwagens van Eicher of Bharat Benz (Mercedes India) met eigen gebouwde opbouw
- Op maat gemaakte containerruimtes
Werkwijze en Materialen
Net als bij de andere bezochte camperbouwers lijkt ook deze camperbouwer in staat om alles te bouwen. Echter, zoals te lezen is op de pagina “Regels en Wetgeving India“, is dat toch niet zo eenvoudig.
Bovendien zijn veel materialen en producten voor campers lastig verkrijgbaar in India. Vaak moeten deze geïmporteerd worden of zelf worden geproduceerd.
Een goed voorbeeld hiervan is de manier waarop ze het binnenklimaat in campers regelen tijdens warme dagen. In plaats van speciale camper-airco’s gebruiken ze standaard huis-airconditioningsystemen. Deze zijn blijkbaar makkelijker verkrijgbaar en goedkoper dan camper-specifieke units. Het nadeel van deze oplossing is echter dat huisairco’s vrij groot zijn en een 230V aansluiting vereisen. Hierdoor is een omvormer nodig om de 12V stroom van de camper om te zetten naar de vereiste spanning voor de airco, wat extra ruimte en installatiecomplexiteit met zich meebrengt.
Zelfvoorzienend Zijn
India heeft nog niet de infrastructuur die we in veel andere landen zien voor campers en campings. Meer daarover lees je op de pagina “Camperen in India“. Dit betekent dat je als camperaar zelfvoorzienend moet zijn. Deze camperbouwer biedt dan ook oplossingen zoals het installeren van een generator.
Zonnepanelen die zijn niet gezien, of ze er überhaupt iets mee doen blijft even de vraag. Maar het zou een ruimtebesparende optie zijn vergeleken met een generator.
Daarnaast maken ze zelf grote watertanks, zodat de campers langere tijd kunnen beschikken over een eigen watervoorraad. Deze tanks zijn van metaal, waarbij de lasnaden nog extra worden afgedicht met kit om lekken te voorkomen.
Carrosserie wijzigingen
Als er een extra deur, klep of raam in de zijwand van een camperbus nodig is, maken ze dat gewoon. Dit roept echter wel vragen op over de mogelijke gevolgen van ingrijpende wijzigingen aan de carrosserie. Daarbij worden vaak spotlassen gebruikt in de plaats van een doorlopende las, een discussiepunt over de kwaliteit. Desondanks wordt het gewenste resultaat in de carrosserie bereikt, en is de functionaliteit zoals bedoeld.
Metalen binnen frames
Hout blijkt duurder dan metaal zo blijkt uit een eerder bezochte camperbouwer. Of dat bij deze camperbouwer ook zo is, is even de vraag, maar het lijkt er wel op. Zo maken ze hele metalen frames voor het interieur. Dit roept de vraag op of de camper hierdoor niet te zwaar wordt, en of het niet wat overdreven is. De carrosserie van een bus zou toch immers sterk genoeg moeten zijn voor een lichtere inbouw?
Een binnen frame voor het interieur zou bijvoorbeeld ook van hout gemaakt kunnen worden, wat flink in gewicht zou schelen. Als daarbij ook gebruik gemaakt wordt van afvalhout van eerdere (camper) projecten, kunnen de kosten bovendien laag blijven.
Voor de afwerking van de wanden wordt vaak gebruik gemaakt van aluminium composietpanelen: kunststof (composiet) platen die aan beide zijden zijn voorzien van een laag aluminium.
Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.