Dubbellucht

Voordeel van dubbellucht

Je zal denken: dubbellucht? Ja daarmee wordt bedoeld dat een as dubbele wielen heeft. Dus geen twee wielen op een as maar vier.
Een normale bestelbus of camper onder de 3500 kilo hebben geen dubbellucht omdat dubbellucht in de categorie vrachtwagen valt. Toch kun je een bus of camper hebben met dubbellucht, omdat je deze van vrachtwagen terug kunt laten keuren tot de voertuigcategorie onder de 3500 kilo. Op voorwaarde de omgebouwde camper natuurlijk onder de 3500 kilo weegt.
Zo was de Mercedes 406 camper die we hadden, uitgerust met dubbellucht die was terug gekeurd zodat we er met een B-rijbewijs mee mochten rijden.

Maar wat is nu eigenlijk het voordeel van dubbellucht? Ondanks dat het voertuig zwaarder is en meer banden heeft om te slijten, zijn er ook grote voordelen:

  • De belangrijkste is toch wel grip. Buiten een 4×4 aangedreven voertuig geeft dubbellucht ook veel grip. Er zijn genoeg campers, meestal grote, die zodra ze op onverharde stukken komen snel vast staan. Zo konden we met de Mercedes 406 gemakkelijk door een modderpoel rijden waar menig camper zo vast in stond.
  • Met dubbellucht kun je meer gewicht meenemen. Buitenom dat ik je aanraad om je camper zo licht mogelijk te houden, kan dubbellucht meer gewicht aan. Zo zou je dus makkelijker met meerdere personen en of zware bagage op reis kunnen, zonder dat je achteras het bijna begeeft.
  • Klapt een van je dubbellucht banden, dan kun je in principe nog een stuk doorrijden omdat de band ernaast nog heel is. Zo bleek dus tijdens de terugreis, toen we de Mercedes 406 hadden aangeschaft, dat allebei de binnenste banden van de dubbellucht kapot waren. Toch konden we thuiskomen zonder een band gewisseld te hebben.
  • Door het groter contactoppervlak met de weg verdeel je niet alleen de druk over alle vier de wielen, je hebt ook meer stabiliteit.

Ben je dus van plan veel in de natuur te gaan kamperen dan kun je weleens overwegen om te kijken of dubbellucht wel iets voor je is. Kom je dus weinig tot niet op onverharde wegen zoals in de natuur dan zou dubbellucht weinig voor je kunnen betekenen.

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *