Sprinter camper

Veiligheidsvoordelen van een buscamper

Ten opzichte van een half integraal- en volledig integraalcampers hebben buscampers een paar goede veiligheidsvoordelen. Ondanks dat een integraalcamper voor sommige een fijnere indeling hebben dan een buscamper, zijn buscampers beter bestand tegen bliksem, ongelukken en brand. Dit heeft met name te maken omdat een buscamper een metalen opbouw heeft en een integraalcamper weer meestal niet.

Op deze drie voordelen wordt hieronder verder op ingegaan.

Bliksem

Bliksem kan in principe overal inslaan, dus ook in een camper. Gelukkig kan bliksem daarentegen wel worden omgeleid door een metaaldeel. Dat betekent dat de rest eerder wordt bespaard.

Bliksem

Helaas is een integraalcamper doorgaans gemaakt van hout en/of kunststof met een aluminiumhuid op de zijwanden. Als een opbouw van alleen hout en/of kunststof is en het aluminium te dun en niet verbonden met het chassis, dan is de kans groter dat de bliksem echt in de camper inslaat. Heeft een integraalcamper een metalen frame en/of metalen huid die zijn verbonden aan het chassis, dan kan de bliksem gemakkelijker worden omgeleid.
Een buscamper is daarentegen bijna altijd van metaal, dat betekent dat bliksem veel gemakkelijker en sneller kan worden omgeleid naar de grond toe. Bij een buscamper met een hefdak is het weer minder gemakkelijk omdat deze doorgaans van kunststof zijn gemaakt. De scharnieren en de gasveren zijn dan weer wel van metaal en kunnen dienen als een bliksemafleider.
Ondanks of het nu een integraalcamper of buscamper is, beide hebben doorgaans na een inslag schade. Voorbeelden van schade kunnen zijn: lakschade, elektronicaschade en een klapband. Controleer dus ook nadat een onweersbui voorbij is wat de eventuele schade is.

Zie ook het volgende artikelen van het AD over ‘Waarom blikseminslag bij campers en caravans gevaarlijker is dan je denkt

Ongelukken

Een ongeluk ligt altijd in een klein hoekje, we wensen het natuurlijk niet maar een buscamper is er meestal beter tegen bestand dan een integraalcamper.
Dit heeft te maken omdat een metalen opbouw eerder verbuigt dan breekt. Een houten en/of kunststof opbouw breekt weer eerder dan het verbuigt. Daarnaast zijn de wanden en dak van een integraalcamper doorgaans gemaakt uit grote delen die als een kaartenhuis uit elkaar kunnen breken bij een ongeluk. Dit is dan ook vaak te zien bij ongelukken met een integraalcamper, daarvan is de opbouw volledig ontwricht of licht deze volledig uit elkaar (net als bij een caravan).
Een buscamper heeft daar veel minder last van omdat bij een ongeluk de metalen opbouw eerder vervormd. Zo blijft een buscamper beter bij elkaar zitten en valt de schade niet alleen eerder mee, de inzittende kunnen er ook beter vanaf komen.
Om hierbij een goed voorbeeld van te krijgen zijn er crashtesten geweest met campers. Zie hieronder enkele video’s daarvan:

Half integraalcamper vergeleken met een volledig integraalcamper.

Oude Fiat Ducato half integraalcamper en caravan.

Buscamper botst tegen auto.

Zoals de vraag misschien al naar voren is gekomen, is dat bij de video met de buscamper misschien wel een lager snelheid is gebruikt dan bij de andere video’s. Toch kan er goed een verschil worden gezien met de video van een half integraalcamper en een volledig integraalcamper waarbij eenzelfde snelheid is toegepast. De half integraalcamper waarbij de cabine nog van metaal is, komt er beter vanaf dan de volledig integraalcamper, ondanks dat beide wel total loss verklaard kunnen worden. Je kunt je dus wel voorstellen dat een buscamper er beter vanaf komt, al zou die ook total loss verklaard worden.
Buiten de frontale botsingen om zijn er ook de botsingen achterop. Zoals in de video van de ‘Oude Fiat Ducato half integraalcamper en caravan’ te zien is, rijd een auto zo achterin een caravan. Met de vooronderstelling dat een integraalcamper doorgaans eenzelfde achterzijde heeft als een caravan, kan je dus wel voorstellen dat hierbij een auto ook zo naar binnen rijdt. Bij een buscamper is dit weer wat lastiger omdat de achterzijde van metaal is.

Brand

Een brand vanbinnen of buitenaf een camper is ook nooit fijn om te krijgen. Zo is het bij de meeste branden van binnenuit een brand funest, ook voor buscampers. Dat komt omdat het interieur doorgaans van hout is en laat dat een goede brandstof voor vuur zijn. Alleen kan een binnenbrand bij een buscamper mindersnel naar buiten gaan dan bij een integraalcamper. Dit heeft te maken dat een buscamper een metalen opbouw heeft en een integraalcamper meestal bestaat uit een houten en/of kunststof opbouw met een aluminiumhuid. Een buscamper brand hierdoor ook eerder uit alleen aan de binnenzijde, terwijl een integraalcamper geheel kan afbranden tot aan het chassis.
Bij een brand van buitenaf is het wat lastiger om te zeggen omdat integraalcampers doorgaans een aluminium buitenhuid hebben (dak en bodem kunnen weer van kunststof zijn). Dat betekent dat net zoals een buscamper een brand van buitenaf niet zomaar door het aluminium naar binnen kan. Alleen als een brand van buitenaf bij een integraalcamper door de aluminiumhuid komt, dan kan het sneller gebeurd zijn dan een buscamper. Dat komt door de houten en/of kunststof opbouw waaruit de meeste integraalcampers uit bestaan.

Veilig rijden

Buiten dat de ene camper weer beter bestand is tegen iets dan de ander, is het altijd goed om veilig te rijden en goed op te letten. Dit kan vele ongelukken voorkomen en daarmee behoudt je zolang mogelijk het plezier van een camper, jezelf en andere inzittende.

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *