keuren RDW keuringsstation

Het keuren van een (zelfbouw)camper

Het laten keuren van je camper is noodzakelijk om met je camper rond te mogen rijden en het gunstige belastingtarief te kunnen krijgen. Ook wel het camper kenteken genoemd.
Het laten keuren kan daarbij een spannend moment zijn. Je wilt namelijk dat de keuring verloopt zonder tegenslagen. Bereid je dan ook goed voor, dan komt het goed.
Maar hoe bereid je je voor en waar moet je op letten? Dat lees je hieronder verder.

Voorbereiden

Om je zo goed mogelijk voor te breiden op de keuring zorg je ervoor dat je aan het volgende voldoet:

RDW website keuren camper
Bron: RDW.nl
  • Zijn er wijzigingen in zitplaatsen of zijn er zitplaatsen bijgekomen die je wil laten goed keuren. Reken er dan op dat er een extra keuring voor nodig is. Dit krijg je pas te horen bij de RDW keuring
  • Heb een geldige APK
  • Zorg dat je de BPM vooraf betaald, dat scheelt in tijd om je kenteken vrij te geven
    • Kampeerauto’s hebben dezelfde tijd van BPM als personenauto’s en dus niet die van bedrijfswagens, houdt daar dus rekening mee
    • Je betaalt geen BPM meer als die ooit al betaald is
    • Je moet wel altijd een BPM aangifte doen, ook als is die €0,-
    • Meer informatie over de BPM en aanvraag formulier vind je op de website van de belastingdienst
  • Meld je op tijd aan voor de keuring zodat je zelf niet lang hoeft te wachten
  • Je registreert je online voor een keuring via de RDW site
    • De kosten voor keuren liggen rond de 60 euro

Tips en weetjes

Voor het keuren van je camper zijn er ook tips en weetjes die je gaan helpen. Dit kan je niet alleen een hoop geld schelen, maar ook voordelen geven betreft zitplaatsen. De tips zijn als volgt:

  • Weeg je bus van tevoren bij bijvoorbeeld een oud ijzerhandel die een weegbrug hebben als je denkt dat je camper te zwaar is. Een camper boven de 3500 kilo komt in de categorie vrachtwagen en dan betekend het dat je een vrachtwagen rijbewijs nodig hebt en meer wegenbelasting betaald.
  • Draaiplateaus om de bestuurdersstoel en bijrijdersstoel draaibaar te maken kunnen op twee manieren zijn getest. De eerste manier is niet in een voertuig maar op een plaat en de tweede manier is in een voertuig. De RDW keurt alleen draaiplateaus goed die zijn gekeurd in het voertuig waar deze zijn geplaatst met de bijbehorende papieren. Helaas komt het maar weinig voor dat de papieren aanwezig zijn, daarom is het verstandig om pas na de RDW keuring de draaiplateaus in te bouwen. Dit is prima, omdat verzekeringstechnisch de draaiplateaus gewoon zijn goedgekeurd.
  • Je kan je camper al laten keuren ook al is die nog niet af. Als je zorgt dat je camper aan de inbouweisen voldoet is dat geen probleem. Je kunt daar wel vragen over krijgen, maar als jij aantoont dat het voldoet aan de eisen dan kunnen ze daar niet omheen. Dit geeft als voordeel dat je je camper eerder kunt laten keuren en je dus al eerder profijt hebt van de belastingvoordeel en jouw camper is dan ook lichter in gewicht waardoor je sneller in een lagere gewichtsklasse komt.
  • Let op dat bij de keuring de kussens op stoelen / banken en matras aanwezig moeten zijn. Dit mogen ook nog de schuimdelen zijn zonder de hoes eromheen. Zijn er nog geen kussens voor de stoelen / banken, dan zouden ook tuinkussens die passen gebruikt kunnen worden. Dit heeft te maken dat de kussens en matras een aanzienlijk gewicht hebben die bij de keuring moeten worden meegerekend.
  • Bij de keuring zelf mag je er soms bij staan en kun je dus extra informatie geven als nodig is. Bijvoorbeeld als je campergewicht net in een hogere wegenbelasting schaal komt, zou je dit kunnen bespreken om er een kilootje vanaf te halen zodat je alsnog een schaal lager komt. Natuurlijk kun je dan niet met een onafgemaakte camper aankomen, want dan weten zij ook wel dat er nog wat kilootjes bijkomen
  • Of je brandstoftank nu vol is of niet, dit maakt niet uit gezien ze deze verrekenen met het gewicht.
  • Zorg wel dat je watertank leeg is, en de volgende dingen kun je eruit laten:
    • Losse Porta Potti
    • Gasfles
    • Accu
  • Een tafel moet aanwezig zijn, maar deze kan ook los opgeborgen zijn.
  • Alle bussen met een bouwjaar voor 2012 kunnen voor meerdere inzittenden worden goedgekeurd. Dit heeft te maken met een bank die je over de lengte van je camper hebt gebouwd, deze worden gewoon als officiële zitplaatsen goedgekeurd. Zo zijn er dus vele campers gekeurd met de maximale aantal zitplaatsen van 9 personen.

Het keuren

Nu je voorbereid bent voor de keuring zorg je ervoor dat je op tijd bij de keuring bent. Je moet je namelijk eerst nog aanmelden voordat je geholpen wordt.
Neem voor de keuring ook het oude kentekenbewijs mee, je krijgt dan een tijdelijk papieren kentekenbewijs mee terug. Plus je aanmeldingsformulieren voor de keuring en je legitimatiebewijs. Betalen kan via pin of contant.
Na de aanmelding is het even wachten totdat je aan de beurt bent. Ben je aan de beurt dan zet je je camper op de weegplaat en stap je uit. Is de camper gewogen dan kun je deze naar binnen rijden zodat de camper verder gekeurd kan worden. Afhankelijk van het keurstation mag je erbij blijven of moet je buiten wachten.
Het keuren zelf duurt niet lang, ze nemen gewoon een checklist door. Nadat deze doorlopen is mag je weer naar binnen en krijg je te horen of de keuring goed is verlopen. Zijn er nog vragen dan kunnen die gesteld worden. Daarna is de keuring klaar.
Komt het toch voor dat je camper is afgekeurd, de kans is klein maar aanwezig, dan vraag je wat er dan nog moet gebeuren om je camper wel goed te keuren. Soms kan het zijn dat je bijvoorbeeld een afkeur hebt als je geen binnenspiegel hebt, maar wel achterramen. Dan kun je met de keurmeester een gesprek aangaan. Als je dan kunt aantonen dat je al wel een binnenspiegel hebt maar vergeten bent te monteren dan kan het zijn dat je camper alsnog wordt goedgekeurd. Zorg gewoon wel dat je goed bent voorbereid, dit scheelt een hoop sores.

Keuring camper

Na de keuring

Nadat je camper is goedgekeurd worden de gegevens door de RDW verstuurd naar de belastingdienst om te vragen of de BPM betaald is. Is de BPM nog niet betaald dan zorg je dat dit zo snel mogelijk gebeurd. Heeft de belastingdienst de BPM binnen dan geven zij dat weer door aan de RDW, zodat de RDW jouw kenteken kan vrijgeven.
Nu je kenteken vrijgeven is, moet je zelf bij de belastingdienst het speciaal tarief aanvragen dit kan via het formulier van de belastingdienst. Hiervoor moet je ook aan de eisen voldoen van de Belastingdienst, deze zijn iets anders en meer gespecificeerd dan die van de RDW. Op de website van de belastingdienst kun je deze eisen vinden. Houdt hier dus ook rekening mee en zorg dat de camper voldoet aan de eisen.
Bij de aanvraag voor speciaal tarief moet je ook foto’s van je camper meesturen, zowel interieur als exterieur. Deze foto’s zijn voor extra erkenning dat je camper voldoet aan de inrichtingseisen. En dan zoals je wel weet is de belastingdienst ‘erg snel’, de procedure kan van minimaal 4 tot 12 weken duren. Gelukkig mag je vanaf de datum van indienen het lage tarief betalen. Wat je teveel betaald krijg je terug. Natuurlijk moet dan wel de belastingdienst je camper hebben goedgekeurd.
Dan als laatste, moet je nog nieuwe kentekenplaten laten maken. Zorg daarbij ook dat je het nieuwe kenteken doorgeeft aan je verzekeringsmaatschappij.
Is uiteindelijk alles goed verlopen dan kun jij profiteren van het belastingvoordeel voor je camper en kun je op reis om de vetste roadtrips te maken.

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *