Gordijnen camper

Gordijnen voor een camper

Voor je privacy is het wel fijn dat in de nacht niet iedereen zomaar naar binnen kan kijken of als je gewoon je camper wilt verduisteren, dan zijn gordijnen wel handig. De gordijnen hoef je daarbij niet altijd zelf te plaatsen. De alles-in-een camperramen hebben bijvoorbeeld al een eigen ingebouwd rolgordijn. Maar heb je nu zelf een raam geplaatst zonder ingebouwd rolgordijn of heb je al een camper waar standaard een raam in zit, dan kun je losse gordijnen ervoor plaatsen.

Gordijn met gordijnrails

Voor een gordijn met gordijnrails heb je enkele varianten die je kunt toepassen. Iedere variant heeft zijn voor- en nadelen, welke dan voor jou geschikt is, is afhankelijk van je voorkeur en inbouwruimte.

-Geleider met glijders
Voor de geleider met glijders kun je kiezen uit een metalen of kunststof profiel waar de glijders in glijden. Deze zijn meestal vrij goedkoop in aanschaf en makkelijk te monteren door middel van deze aan bijvoorbeeld de wand van je bus te schroeven. Het voordeel van een kunststofprofiel is dat deze makkelijker met de rondingen van de wanden meebuigen. Het nadeel hierbij is dat de glijders niet altijd zo soepeltjes kunnen glijden, maar met onderstaande kunststof profiel valt dat reuze mee:

Gordijnrails kunststof
Gordijnrails kunststof onderdelen
Gordijnrails kunststof met bevestigingshaak
Gordijnrails kunststof gemonteerd

-Geleider met runners
De geleider met runners kunnen daarentegen gewoon soepeltjes lopen, dat komt doordat ze kleine wieltjes hebben. De geleider zelf kan bestaan uit een kunststofprofiel, maar is doorgaans in metaal zoals je die in huizen tegenkomt.
Deze geleiders zijn wel duurder in aanschaf dan de geleiders met glijders, maar zijn net zo eenvoudig te bevestigen.

Gordijnrails metaal
Mercedes 406 cabine gordijnrails

De metalen geleider met runners zat ook in de Mercedes 406 camper voorin de cabine (zie rode pijlen in de foto). Hieraan kon dan een gordijn worden bevestigd om de voorste ramen af te dekken.

-Metalen buis
In de plaats van geleiders met runners of glijders kun je het ook simpeler houden door een metalen buis met steunen te nemen waar het gordijn overheen glijdt. Doe je dan een buis boven en onder dan kun je de gordijnen strak houden tegen de wanden, dit is beter omdat de wanden in een buscamper veelal niet recht zijn daardoor krijg je wat verschil tussen boven en onder als je alleen aan de bovenkant geleidt.

Gordijnrails buis
Gordijnen met metalen buis

-Gordijnkabel
Een gordijnkabel als geleider heeft ongeveer dezelfde functie als de metalen buis. Deze variant is doorgaans nog iets goedkoper dan de metalen buis omdat je een ‘geplastificeerd touw of metaalkabel’ gebruikt die meestal direct met schroeven worden vastgezet. Een nadeel hiervan is dat de gordijnkabel wel kan doorbuigen in het midden wat je bij een metalen buis niet hebt.

Gordijnkabel

-De gordijnen zelf
Hoe kom je nu aan de gordijnen zelf? Deze kun je zelf maken, deels zelf maken, laten maken of je koopt standaard kleine gordijnen. Doorgaans komt het er toch op neer dat je op maat gemaakte gordijnen nodig hebt. Gelukkig hoef dat niet zo duur te zijn. Heb je een naaimachine ter beschikking dan kun je deze eenvoudig zelf maken door de stof online, in een winkel of op de markt te kopen. Heb je toch niet zo’n zin om compleet een gordijn opnieuw te maken, dan kun je ook een standaard gordijn nemen en dat op maat maken. Heb je geen naaimachine ter beschikking dan kun je er ook voor kiezen om de gordijnen te laten maken of je koopt standaard kleine gordijnen in en hoopt dat die passen.

Rolgordijn of lamellen

In de plaats van gordijnen met een geleider, kun je ook rolgordijnen nemen of zelfs lamellen. De rolgordijnen en lamellen kun je gemakkelijk verkrijgen in verschillende lengtes, waarvan er altijd wel een past. Het fijne van een rolgordijn is dat deze zich compact oprolt wat je bij een hanggordijn met geleider niet hebt. Toch kom je in campers weinig rolgordijnen en lamellen tegen. Dit komt doordat gewone gordijnen praktischer en makkelijker op maat te maken zijn.
Toch zaten er in de Mercedes 406 camper rolgordijnen in toen we die aanschafte:

Mercedes 406 rolgordijnen

Zelf rolgordijnen maken
Buiten de standaard rolgordijn kun je zelf ook eenvoudige rolgordijnen maken. Dit doe je door aan een vierkante lap stof of een ander materiaal riempjes of bandjes vast te maken, waardoor als je het stuk stof oprolt deze vasthoudt met de riempjes of bandjes. Je maakt je rolgordijn dan aan de bovenkant vast boven het raam, waardoor die mooi hangt als die uitgerold is en mooi opgerold boven het raam zit.

Gordijnen met klittenband, drukknopen of zuignappen

Een andere manier van gordijnen toepassen is met klittenband, drukknoppen of zuignappen. Je zorgt bij het klittenband en drukknoppen dat het ene deel aan je gordijn vast zit en het andere deel rond je raam. Bij de zuignappen hoef je die alleen aan het gordijn vast te maken omdat je die op het raam zelf vastzet. Het voordeel hiervan is dat je losse gordijnen hebt die je opbergt als je die niet nodig hebt, deze hangen dan ook nooit in de weg.

klittenband
Zuignap
Drukknopen met schroef

Gordijnen ter isolatie

Je gordijnen hebben ook een isolatiewaarde, dit scheelt natuurlijk wel of je een dik of dun gordijn gebruikt. Het heeft te maken met hoeveel lucht insluitingen in een gordijn voorkomen, dat overigens bij een dikker gordijn meer is dan bij een dunner gordijn. Bovendien dien je er wel rekening mee te houden dat het gordijn zo dicht mogelijk tegen het raam zit, ofwel dat er om het gordijn weinig tot geen luchtstroom kan optreden. Want kan de lucht die tussen het raam en het gordijn zit makkelijk met de lucht mengen in de camper zelf, dan heeft een dik gordijn weinig zin.
Je kunt er ook voor kiezen om speciaal op maat gemaakte raamisolatie te nemen die je met zuignappen op het raam vast maakt. Deze isolatie dient dan gelijk als gordijn. Wil je toch meer de uitstraling van een gordijn, dan kun je ervoor kiezen om dus een dikkere gordijnstof te nemen.

Raamisolatiemat met zuignappen
Raamisolatiemat met zuignappen
Raamisolatiemat zuignap plaatsen
Raamisolatiemat zuignap plaatsen
Raamisolatiemat zuignap plaatsen
Raamisolatiematten met zuignappen
Raamisolatiematten met zuignappen

Het kan zijn dat voor jouw type bus of raam geen standaard raamisolatie te verkrijgen is. Geen zorgen, je kunt de isolatie ook per meter verkrijgen van een rol raamisolatie. Voor je bus of raam moet je dan wel zelf de raamisolatie op maat maken en afwerken.

Rol Raamisolatie

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

2 reacties op “Gordijnen voor een camper”

  1. Aghol

    Ik wil graag automatisch oprolbare gordijnen in mijn Fiaf Ducato camper. De standaard vind ik veel te duur. De gordijnen moeten en tegen de zon beschermen en privacy geven en lichtdoorlatend zijn, zodat je overdag niet in het donker zit. De oprolbare systemen met spanveer zijn niet te krijgen.

    1. Ron Jansen

      Hoi Aghol,
      We begrijpen je zorgen. Als we het goed begrijpen, heb je een rolgordijn dat naar beneden getrokken moet worden en op een bepaalde positie kan worden vastgezet, maar zodra het uit die positie komt, rolt het weer omhoog. Helaas kunnen we je hierbij niet direct verder helpen. We raden je aan om verder te zoeken; vaak vind je meer resultaten als je de Engelse term in Google gebruikt. Daarbij, als je graag dingen zelf maakt, zou je ook kunnen overwegen om het rolgordijn zelf te maken. Bijvoorbeeld met een holle buis waar het doek op zit, en een lange spiraalveer in de buis die zorgt voor het oprollen.
      Succes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *