Isoleren
Of je nu je camper wilt isoleren om warmte binnen te houden, warmte buiten te houden of om geluid van buitenaf te verminderen, het is belangrijk om te weten hoe je dit moet aanpakken. In deze categorie van de Cursus camper bouwen wordt uitgelegd hoe je kunt isoleren met PE-foam (PolyEtheen), ook bekend als X-trem, en Thinsulate.
Meer achtergrondinformatie willen weten over wat de voordelen zijn en welke isolatie geschikt is, kijk dan op “Welke isolatie geschikt voor een camper en hoe isoleer je“.
Bovendien is het belangrijk om te benadrukken dat wanneer er zelf wordt begonnen met het bouwen van een camper, dit geheel op eigen risico is. Ondanks alle inspanningen bestaat de mogelijkheid dat er fouten optreden. Hiervoor kan geen enkele aanspraak of recht worden ontleend of geclaimd bij Sajenn.
Sajenn heeft deze cursus voor een groot deel gratis aangeboden om zijn expertise met jullie te delen. Desondanks vragen we vriendelijk om een donatie te overwegen. De creatie van deze cursus heeft aanzienlijke kosten met zich meegebracht, die niet uit het niets verschijnen. Daarnaast stellen donaties ons in staat om de cursus in de toekomst te onderhouden en te updaten.
Inhoud:
PE-foam
Isoleren met PE-foam (PolyEtheen) is op zichzelf niet moeilijk, maar het is toch handig om te weten hoe je het moet doen en wat wel en niet mogelijk is. Het isoleren met PE-foam is vergelijkbaar met Armaflex, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. Armaflex is flexibeler en gemakkelijker aan te brengen op rondingen, maar het kan geen druk weerstaan waardoor je er niets bovenop kunt plaatsen.
Aangezien het isoleren van de vloer anders verloopt dan bijvoorbeeld het isoleren van het plafond, wordt hieronder per onderdeel van een camper uitgelegd hoe je te werk kunt gaan:
-Op maat snijden PE-foam
Voor het eenvoudig op maat snijden van PE-foam is het handig om een lang en scherp mes te gebruiken, samen met meet- en aftekengereedschap. In de onderstaande video wordt gedemonstreerd hoe je PE-foam op maat kunt snijden:
-Isoleren vloer
Bij het isoleren van de vloer wordt het wat uitdagender omdat het niet helemaal rechttoe rechtaan is. Gelukkig is er een handig trucje om de isolatie mooi op maat te kunnen snijden. Bekijk de onderstaande video om te zien hoe het werkt:
In de video heb je kunnen zien hoe je isolatie op maat kunt snijden bij lastige contouren door deze over te trekken met een smalle lat en een pen of stift.
Bij het isoleren van de camper vloer met PE-foam is het niet nodig om de isolatieruimte te verstevigen met houten latten, omdat PE-foam sterk genoeg is om het gewicht dat erop komt te dragen. Als je echter een andere isolatie gebruikt, zoals Armaflex, dat iets minder stevig is, dan is het wel raadzaam om houten latten te gebruiken om ervoor te zorgen dat de isolatie niet door het gewicht inzakt. Bekijk de onderstaande afbeelding waarbij houten latten zijn aangebracht:
-Isoleren achter een wandplaat
Het isoleren achter een wandplaat is over het algemeen vrij eenvoudig, omdat het meestal een rechttoe-rechtaan proces is. In de onderstaande video zie je stap voor stap hoe je dit kunt doen:
-Isoleren plafond
Het isoleren van het plafond is meestal zelfs nog gemakkelijker dan het isoleren achter een wand, omdat het nog meer recht toe recht aan is. In de onderstaande video zie je hoe je stapsgewijs het plafond isoleert:
-Isoleren deuren
Het isoleren van de deuren is wel de meest uitdagende taak, vanwege de beperkte toegankelijkheid en de aanwezigheid van bedrading en deurmechanismen. Gelukkig is er een handige truc om de isolatie door de kleine openingen te krijgen. In de onderstaande video wordt gedemonstreerd hoe je dit doet:
-Isoleren metalen balken/kokers
In de bovenstaande video’s is het je wellicht opgevallen dat de metalen kokers/balken aan de binnenzijde niet geïsoleerd zijn. Dit is niet noodzakelijk omdat het grootste oppervlak al geïsoleerd is. Bovendien wordt er vaak een laag vilt op deze balken aangebracht of wordt er een wand- of plafondplaat op bevestigd, die ook voor isolatie zorgt. Mocht je echter de kokers/balken willen isoleren om een iets betere isolatiewaarde voor je camper te bereiken, bekijk dan de onderstaande video:
Thinsulate
Thinsulate is een ander type isolatiemateriaal dan PE-foam. Vanwege de flexibiliteit van Thinsulate, dat lijkt op een deken, wordt het op een andere manier bevestigd dan PE-foam. In de auto-industrie wordt Thinsulate bijvoorbeeld met nietjes aan de interieurpanelen bevestigd in plaats van direct aan de metalen carrosserie. Dit is eenvoudiger tijdens de productie. Hoewel het handig kan zijn om Thinsulate op bijvoorbeeld het plafondpaneel te monteren voordat je het vastlijmt aan het dak, wordt dit afgeraden. Dit komt doordat de plafondpanelen meestal aan het dak worden gelijmd, en je wilt niet dat Thinsulate tussen de lijm komt. In de onderstaande video wordt daarom gedemonstreerd hoe Thinsulate aan het dak wordt bevestigd voordat de plafondplaat wordt geplaatst:
In de video heb je kunnen zien dat Thinsulate stevig wordt bevestigd met behulp van hoogwaardige tape. Deze tape is meer dan voldoende om Thinsulate op zijn plaats te houden. Daarnaast kan er in plaats van tape ook gebruik worden gemaakt van nietjes om Thinsulate vast te zetten aan de houten latjes die dienen voor de stevigheid van de plafondplaat.
In beide gevallen is Thinsulate niet direct aan de metalen buitenwand bevestigd, maar dit zou wel mogelijk zijn. Je kunt de buitenwand en Thinsulate net als bij PE-foam inlijmen met contactlijm, waarna je de Thinsulate tegen de metalen buitenwand kunt bevestigen.
Materialen die nodig kunnen zijn:
- Isolatie
- Contactlijm
- Ontvettingsmiddel
Gereedschappen die nodig kunnen zijn:
- Compressor
- Verfspuit
- Mes
- Potlood/pen
- Rolmaat
- 90 graden haak
- Duimstok
Deze pagina bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.
Geef een reactie