Op een dag liep ik (Ron) buiten tijdens mijn pauze met mijn broodtrommel in de ene hand en een boterham in de andere hand langs het gebouw van Lightyear. Tot mijn verbazing merkte ik dat er die dag meer activiteit was dan normaal, dus vroeg ik me af wat er aan de hand was. De medewerker van Troostwijk Auctions met wie ik sprak, vertelde me dat het vandaag een kijkdag was voor de faillissementsveiling van de Lightyear one. Ik was enigszins verrast, omdat ik had verwacht dat dit op de productielocatie zou plaatsvinden en niet bij de ontwikkelingslocatie. Toch was ik nieuwsgierig en vroeg ik of ik naar binnen mocht. Ik kreeg toestemming en betrad het gebouw. Hoewel ik eerder al eens een korte rondleiding had gehad toen ik iets bij Lightyear moest afleveren, had ik nu de gelegenheid om rustig rond te kijken.
Met nog steeds mijn broodtrommel in de ene hand en een boterham in de andere hand keek ik door het raam van een Lightyear one en hoorde ik iemand zeggen: “Deze Lightyear zou zomaar van jou kunnen zijn.” Met mijn mond nog vol brood antwoordde ik: “Nee helaas, mij iets te duur en ik heb al een auto die het prima doet.” Bovendien was ik niet echt in de stemming om goed te reageren. Bij de laatste vraag over wat er op mijn boterham zat, antwoordde ik nog: “Stroop”.
Ondanks het korte interview, zo bleek later van Bright TV, bleef het in mijn gedachten hangen ook al ging het naar mijn inziens niet zo goed. Dit bracht me tot de vraag: “Met welke rede zou ik wel een Lightyear willen kopen?” Met die vraag in mijn hoofd en met mijn achtergrond in het bouwen van campers, kwam al snel het idee op: “Wat als je van een Lightyear een camper zou kunnen maken?”
Lees hieronder verder om te ontdekken hoe dit idee is uitgegroeid tot een concept.
De Lightyear auto
Voor degenen die nog niet bekend zijn met de Lightyear auto: deze auto is een Nederlandse elektrische auto uitgerust met zonnepanelen. Dankzij zijn goede aerodynamica, ruime oppervlak van zonnepanelen en lichtgewicht ontwerp, is de Lightyear auto in staat om aanzienlijke afstanden af te leggen op puur zonne-energie.
Van Lightyear auto naar camper
Om van de Lightyear auto een camper te maken, zijn enkele aanpassingen aan het voertuig vereist. Hierbij worden de Nederlandse inrichtingseisen voor campers als uitgangspunt genomen, waarbij bepaalde hoogtevereisten en de aanwezigheid van een bed en keukenblok worden gehanteerd. Hoewel een minimale vaste binnen hoogte van 1,3 meter niet haalbaar is als een deel van het dak kan uitklappen, kan er wellicht een uitzondering worden gemaakt door de overheid. Om wel te voldoen aan de vereiste minimale binnen hoogte van 1,7 meter bij een uitgeklapt dak, is ervoor gekozen om het hele dak omhoog te laten gaan. Hierbij zijn twee opties overwogen: het hele dak recht omhoog of slechts één zijde van het dak omhoog.
Zoals bij de Stella Vita, een camper van de Technische Universiteit Eindhoven die eveneens op zonne-energie kan rijden, gaat het hele dak recht omhoog.
In het midden van de Stella Vita wordt hierdoor voldoende hoogte gecreëerd, achterin blijft dat minimaal omdat het dak daar weer vrij ver naar beneden loopt. Deze optie kan ook worden toegepast bij de Lightyear-auto, maar er is besloten om hiervoor niet te kiezen vanwege de volgende overwegingen:
- De voorste stoelen zijn te laag voor een normaal zitcomfort. Hoewel dit kan worden opgelost met een verhoogmechanisme, zou dit het voertuig alleen zwaarder maken.
- Daarnaast zijn de zijdeuren vrij laag, waardoor het in- en uitstappen lastig is.
- Door het dak aan één zijde te laten scharnieren, krijgt het dak van het voertuig al meer stevigheid dan wanneer het hele dak omhoog zou gaan waarbij dus extra versteviging nodig is.
Op basis van deze overwegingen is besloten om het dak aan de voorzijde te laten scharnieren, waardoor de achterzijde van het dak omhoog gaat. Hierdoor is aan de achterzijde de ingang van de camper gecreëerd.
Voor de interieurinrichting van de camper is de achterbank vervangen door een deel van het bed met daaronder opbergruimte. Om voldoende lengte voor het bed te creëren, worden de voorstoelen zo ver mogelijk naar voren geschoven en klapt er nog een extra deel van het bed uit. In de kofferbak zijn twee zitplekken tegenover elkaar in de breedte geplaatst, waar een tafeltje tussen kan worden gezet.
Wat er ook nog in moet komen is een keukenblok. Alleen is hiervoor helaas weinig tot geen ruimte meer binnenin, dus is er gekozen voor een uitschuifbaar keukenblok naar buiten toe. Dit keukenblok is geplaatst onder een van de zitplekken achterin en schuift naar buiten aan de achterzijde. Het keukenblok bevindt zich daardoor ook naast de ingang van de camper, waardoor tijdens het koken gemakkelijk benodigdheden van binnenuit kunnen worden gepakt.
Voor comfortabel buiten zitten in de schaduw en de mogelijkheid om bij nat weer toch droog te kunnen koken, kan er een luifel bovenaan de ingang van de camper worden bevestigd.
Om een duidelijk beeld te krijgen van de transformatie van ingeklapte toestand naar uitgeklapte toestand, bekijk je de onderstaande drie afbeeldingen.
Echter is er één nadeel aan het concept van het omhoogklappen van het dak aan één zijde. In de uitgeklapte toestand moet de Lightyear camper met het schuine dak naar de zon gericht staan voor optimale energieopbrengst. Als de camper precies de andere kant op staat, zal de opbrengst aanzienlijk lager zijn. Dit betekent dat de kampeerplek waar de camper staat mogelijk niet optimaal is voor de positie van de Lightyear camper. Desondanks biedt de grote luifel ook aan de zijkant van de camper de mogelijkheid om naast de camper te zitten, dus niet alleen achter de camper.
Tot slot, wie weet blijft dit niet alleen bij een concept, maar wordt het werkelijkheid…
Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.
Geef een reactie