Spiraal veren

Camper rijdt niet fijn: extra vering nodig?

Met een trots gevoel na het bouwen van je camper ga je de weg op. Heerlijk die vrijheid en waarschijnlijk is het plan om ook meteen op vakantie te gaan. Toch merk je tijdens het rijden dat de camper stug over de weg gaat en iedere drempel waar je overeen rijdt meteen wordt opgemerkt. Vele zullen denken dat dit nu eenmaal zo is en blijven er mee rond rijden.

Toch is dit niet goed. Maar hoe komt dit nu? Dit heeft de oorzaak dat er gewicht is toegevoegd aan het voertuig waarop de vering niet is afgestemd. Met name als er zware dingen en spullen in de camper zijn aangebracht. Ook heeft het nog een andere oorzaak en dat is dat de meeste bussen vanuit de fabriek met lichte vering zijn gebouwd. Voor veel situaties waar een bus in wordt gebruikt is dit geen probleem, denk maar eens aan bezorgbussen. Alleen nu voor jou camper dus wel. Bekijk ook eens het artikel ”9 Redenen Om Een Camper Licht Te Houden
Een camperfabrikant die campers bouwt met bussen of chassis die direct uit de fabriek komen zijn hier al van op de hoogte, maar omdat ze deze bussen of chassis in bulk inkopen weten ze vaak nog niet wat ze krijgen. Ofwel, fabriekscampers kunnen ook last hebben van zwakke of slechte vering.
Nog andere nadelen van een zwakke vering zijn dat de camper lager staat waardoor laag liggende delen eerder de grond kunnen raken, zoals gastanks en de uitlaat. Zo dus ook bij steile opritten kan er schade ontstaan aan de achterbumper. Niet fijn dus.

Alleen hoe controleer je nu of je nog voldoende vering hebt? Je merkt het natuurlijk aan het rijgedrag, maar als je onder je camper kijkt bij de wielophanging dan kan je controleren hoeveel veerweg er nog over is. Met name bij het aanslagrubber van de achterwielophanging. Als de aanslagrubber al op de achteras ligt, dan is er geen veerweg meer over, dat is de ergste situatie. Is er nog wel wat ruimte, maar bijvoorbeeld nog één of twee centimeter, dan betekent het ook dat het goed is om er iets aan te doen.

Bladveer achterwielophanging
Aanslagrubbers

Op naast gelegen linker afbeelding zijn twee losse aanslagrubbers te zien om een beter beeld te krijgen wat nu een aanslagrubber is. Er zijn natuurlijk meerdere soorten. Maar met name onder bestelbussen, dus ook campers, kom je deze tegen. Ze zitten meestal recht achter het wiel vast aan het chassis waarbij het midden van de bladveer of de achteras ertegenaan kan komen. Op de rechter afbeelding zijn twee flink beschadigde aanslagrubbers te zien. Dat kan er dus gebeuren als er een slechte vering is.

Kapppotte aanslagrubbers
Achterwielophanging slecht

Op de volgende afbeelding hiernaast is een bladveerophanging te zien die niet goed is. Je kijkt hierbij van rechts achteruit naar de achterwielophanging van een camper, waarvan de groene pijl de aanslagrubber aangeeft die een beetje lastig te zien is. Ondanks dat, valt meteen op dat de wielophanging tegen de aanslagrubber zit. Ook is te zien dat de bladveer bijna recht staat in de plaats van gebogen met de uiteinden omhoog. Aan beide punten is dan ook op te maken dat hier iets moet gebeuren om het rijcomfort te verbeteren.

Oplossing vering

Gelukkig zijn er ook oplossingen om dit probleem te verhelpen. Bij een bladveerophanging kan er gekozen worden voor:

  • Een extra blad toevoegen aan het bestaande bladveerpakket.
  • De bestaande bladveer vervangen door een sterkere bladveer.
  • Of een (schroef / spiraal) hulpveer toevoegen.

Bij de eerste twee oplossingen is doorgaans wat meer sleutelwerk nodig, terwijl bij de laatste oplossing dit gemakkelijker kan. Bovendien zijn extra of zwaardere veerbladen stugger dan schroefveren. Voor echt zware campers is dat geen probleem. Maar omdat veel campers niet ‘echt’ zwaar zijn wordt hier verder ook alleen ingegaan op de schroef / spiraal hulpveer.

Blad aan bladveerpakket toevoegen
Blad toevoegen aan bladveerpakket

Bij de hulpveer wordt er dus een extra veer toegepast. Dit betekent bij de bladveer wielophanging dat er een hulpveer doorgaans om de aanslagrubber wordt geplaatst. De oude aanslagrubber wordt verwijderd, indien deze beschadigd of te kort geworden is wordt die vervangen door een nieuwe en met spiraalveer teruggeplaatst. Want een goed aanslagrubber zorgt er namelijk ook voor dat de hulpveer niet staal op staal dichtslaat (blokken).
Een andere mogelijkheid is dat er twee veren naast de aanslagrubber worden gemonteerd. Ook hiervoor wordt doorgaans het aanslagrubber los gehaald omdat de metalen beugel voor de veren wordt vastgemaakt met het aanslagrubber.
Voor beide oplossingen wordt er aan de andere zijde, meestal op de bladveer, nog een metalen beugel bevestigd waarop de spiraalveer afsteunt.

Hulpveer en aanslagrubber los
Hulpveer en aanslagrubber los
Spiraalveer met aanslagrubber
Hulpveer en aanslagrubber in elkaar
Hulpveer beugel voor op bladveer
Hulpveerbeugel voor op bladveer

Op naastgelegen afbeelding is te zien hoe de groene spiraal hulpveer rond het aanslagrubber is geplaatst. Hiermee is dus extra vering gecreëerd

Achterwielophanging
Veer met schokdemper

Bij de voorwielophanging zit er meestal al een spiraalveer. Om hierbij meer vering te kunnen creëren is er eigenlijk maar één oplossing en dat is een sterkere of langere veer plaatsen dan die er inzit.
Omdat doorgaans de veer en de schokdemper een samengesteld onderdeel zijn (zie naastgelegen afbeelding), wordt het geheel losgehaald. Vervolgens kan worden gekozen om alleen de veer te vervangen of de schokdemper of beiden.

Op de volgende afbeelding hiernaast is de rechter voorwielophanging te zien met een nieuwe veer in het groen en een schokdemper in het rood.

Voorwielophanging

Nu kan het ook voorkomen dat de camper scheef staat, dat komt doordat een kant meer gewicht kan hebben dan de andere kant. Om dit op te lossen, kunnen de hulpveren en/of nieuwe veren zodanig worden afgestemd dat deze de camper recht zetten. Als voorbeeld betekent het dan dat linksachter een sterkere of langere veer kan hebben dan rechtsachter.
Bovendien om te weten wat er nodig is om de camper recht te zetten, wordt deze op een weegschaal gezet. Het is dan belangrijk dat ieder wielpunt wordt gemeten. Zodoende kan dus bepaald worden waar een sterkere of zwakkere veer nodig is.

Luchtvering

Het is mogelijk om in de plaats van permanente vering luchtvering te plaatsen. Met name bij de bladvering is dit mogelijk. Toch is dit minder aan te raden. Omdat luchtvering eerder nodig is als de lading van een voertuig veel verandert, zo kan de luchtvering erop worden afgestemd. Alleen voor een camper komt dit minder snel voor. Bovendien is het duurder, en minder robuust dan permanente veren.

Luchtbalg

Schokdempers

Het is mogelijk als toch eenmaal de vering wordt aangepakt van je camper om ook de schokdempers mee te nemen. Een nieuwe of betere schokdemper kan ook zeker mee helpen aan een beter rijcomfort / rijgedrag. Met name bij de voorwielophanging waarbij de vering en schokdemper een geheel vormen is het meestal slim om dan meteen voor een nieuwe schokdemper te kiezen als de veer ook wordt vervangen voor een zwaardere.

Schokdemper

Bij andere wielophangingen is meestal de schokdemper apart bevestigd en kan deze makkelijker worden verwisseld indien daarvoor gekozen wordt.

Zelf doen of uitbesteden

Het is mogelijk om zelf de veren en/of schokdempers te vervangen. Je koopt dan alles los of als een pakket in. Eventueel laat je van tevoren je camper wegen om te weten aan welke kant een sterkere veer nodig heeft of niet.
Toch kan het ook worden uitbesteed en vaak is dit niet veel duurder dan de losse onderdelen zelf. Bovendien kunnen er minder fouten worden gemaakt, is het sneller gebeurd en kan je er dus ook vanuit gaan dat het goed gebeurd.
Heb je een hulpverenpakket nodig of wil het laten uitbesteden, kijk dan eens op Carsupport.nl door op onderstaande knop te drukken:

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *