Als je zelf een camper wilt bouwen, is het belangrijk om te bedenken waar je dit project gaat uitvoeren. Er zijn verschillende opties, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder bespreken we de verschillende mogelijkheden en waar je rekening mee moet houden.
Inhoud:
Bouwen in een Loods
Een loods is een ideale plek om een camper te bouwen. Je staat altijd droog en kunt de ruimte eventueel verwarmen, wat vooral in de wintermaanden handig is. Zo is elektriciteit vaak al aanwezig, waardoor je eenvoudig machines en verlichting kunt gebruiken. Bovendien kun je je gereedschap en materialen na een klusdag vaak gewoon laten liggen voor de volgende dag, wat tijd en moeite bespaart. Het grootste nadeel van een loods is echter de kosten: het huren van een loods kan duur zijn, tenzij je de ruimte gratis van iemand kunt gebruiken.
Voordelen:
- Bescherming tegen weersomstandigheden: in een loods sta je altijd droog en kun je dag en nacht doorwerken.
- Sommige loodsen hebben verwarming, en als dat niet zo is, kun je er zelf een meenemen om comfortabel te kunnen klussen, zelfs in de wintermaanden.
- Elektriciteit is vaak al aanwezig, waardoor je direct aan de slag kunt met je elektrisch gereedschap.
- Je kunt je spullen na een klusdag vaak laten liggen om de volgende dag weer verder te gaan. Bij een gedeelde loods is het echter verstandig om hier goed op te letten.
Nadelen:
- Huurkosten kunnen hoog zijn.
- Een loods is meestal niet in de buurt, waardoor je al je spullen moet meenemen en je minder flexibel bent om even snel iets te doen, omdat je eerst naar de loods moet komen.
Bouwen in een Huurwerkplaats
In een huurwerkplaats heb je bijna dezelfde voor- en nadelen als bij het werken in een loods. Het grote voordeel van een huurwerkplaats is echter wel dat er vaak al professioneel gereedschap aanwezig is dat je kunt gebruiken voor de bouw van je camper. Dit betekent dat je geen dure apparatuur hoeft aan te schaffen of mee te nemen, wat een aanzienlijke kostenbesparing kan opleveren. Wel moet je rekening houden met de (hogere) huurkosten en mogelijk beperkte beschikbaarheid van de werkplaats, omdat je deze moet delen met andere gebruikers. Afhankelijk van de werkplaats kan het ook zijn dat je je aan bepaalde regels en openingstijden moet houden.
Voordelen:
- Alle voordelen zoals bij de een loods
- Gebruik maken van gereedschap in de werkplaats
Nadelen:
- Huurkosten kunnen hoger zijn dan het huren van een loods.
- Een huurwerkplaats is meestal niet in de buurt, waardoor je al je spullen moet meenemen en je minder flexibel bent om even snel iets te doen, omdat je eerst naar de huurwerkplaats moet komen.
Bouwen in een Oude Schuur of Boerderij
Een oude schuur of boerderij kan een prima plek zijn om een camper te bouwen net als in een loods. Handig is daarbij wel dat de toegangsdeur groot genoeg is om een camper naar binnen te rijden. Maar houd rekening met mogelijke vochtigheid en beperkte verlichting, wat het werken minder comfortabel kan maken.
In de meeste schuren en boerderijen is wel elektriciteit te vinden en kun je de ruimte verwarmen, wat handig kan zijn in de wintermaanden. Daarbij kun je je materialen en gereedschappen vaak ook gewoon laten liggen voor de volgende dag.
Een bijkomend voordeel is dat de huur doorgaans laag is, of zelfs gratis kan zijn als je de eigenaar kent.
Voordelen:
- Alle voordelen zoals bij de een loods
- Huurkosten kunnen lager zijn dan het huren van een loods.
Nadelen:
- Let op hoge luchtvochtigheid
- Een oude schuur of boerderij is meestal niet in de buurt, waardoor je al je spullen moet meenemen en je minder flexibel bent om even snel iets te doen, omdat je eerst naar de schuur of boerderij moet komen.
Bouwen in een Garage
De meeste garages zijn te klein om een hele camper in te rijden, maar je kunt ze goed gebruiken voor het voorbereiden en assembleren van onderdelen. Dit biedt de mogelijkheid om toch binnen te kunnen werken, wat handig is bij slecht weer. De camper zelf staat echter vaak buiten, dus het werk aan de camper is beperkt tot droge en warme dagen, tenzij je een overkapping of tent hebt waar de camper onder kan staan.
Voordelen:
- Bescherming tegen weersinvloeden voor kleinere klussen die in de garage uitgevoerd kunnen worden.
- Elektriciteit is vaak aanwezig, wat handig is voor het gebruik van elektrisch gereedschap.
- Sommige garages hebben verwarming. Als dat niet het geval is, kun je er zelf een neerzetten om comfortabel te kunnen klussen, zelfs in de wintermaanden.
- Je kunt je spullen na een klusdag in de garage laten liggen, zodat je de volgende dag meteen weer verder kunt gaan.
- De garage bevindt zich vaak dicht bij je huis, waardoor je snel en gemakkelijk aan de slag kunt wanneer je tijd hebt.
- Een eigen garage, of de mogelijkheid om er gratis een te gebruiken, biedt een kosteloze ruimte om binnen te kunnen werken.
Nadelen:
- Beperkte ruimte: zelfs als de camper in de garage past, is de werkruimte eromheen vaak beperkt, waardoor de camper meestal buiten moet staan voor grotere klussen.
- De camper staat vaak alsnog buiten, wat betekent dat je nog steeds afhankelijk bent van het weer.
- Als je een garage moet huren, brengt dit extra kosten met zich mee.
Bouwen in een Tent
Heb je geen loods of garage tot je beschikking, dan kan een tent een goede oplossing zijn. Je kunt een tent aanschaffen of zelf bouwen, waarin je de camper en wat extra werkruimte kunt onderbrengen. Hiervoor heb je wel een stuk grond nodig om de tent op te zetten, zoals een tuin, oprit of het terrein van iemand anders. Op openbare plekken is het meestal niet toegestaan om een tent op te zetten. Daarbij is elektriciteit vaak niet aanwezig, dus moet je zelf voor een stroomvoorziening zorgen. Maar als de tent op een afgesloten terrein staat, kun je je spullen vaak wel gewoon laten liggen voor de volgende dag.
Voordelen:
- Bescherming tegen weersomstandigheden: in een tent sta je altijd droog, waardoor je dag en nacht kunt doorwerken.
- Met een verwarming kun je ook op koudere dagen doorwerken, al wordt het lastig tijdens vriestemperaturen in de wintermaanden.
- Flexibele werkruimte: je kunt de tent plaatsen waar je wilt en indien nodig uitbreiden.
Nadelen:
- Elektriciteit moet je meestal zelf aanleggen.
- Een tent neemt ruimte in beslag.
- Bij extreme weersomstandigheden biedt een tent mogelijk onvoldoende bescherming als dat de tent kapot kan gaan.
- De aanschaf van een tent brengt kosten met zich mee, tenzij je er al een hebt of er een van iemand anders kunt lenen.
Bouwen in Huis
Hoewel een camper natuurlijk niet in je huis past, tenzij je een uitzonderlijk huis hebt, kun je toch een groot deel van de voorbereidingen binnenshuis doen. Dit kan vooral handig zijn in de wintermaanden wanneer je liever binnen werkt dan buiten in de kou. Dit betekent wel dat je mogelijk met wat rommel in huis te maken krijgt, wat niet altijd ideaal is. Ook is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat sommige klussen, zoals het zagen van planken, beter buiten kunnen worden gedaan om stof en vuil binnen te vermijden.
Voordelen:
- Werken in een warme, droge omgeving, vooral in de wintermaanden.
- Je kunt op elk moment aan het project werken zonder afhankelijk te zijn van het weer.
- Geen extra kosten voor het huren van een werkruimte zoals een loods of garage.
Nadelen:
- Het huis kan snel rommelig worden met gereedschap, hout en andere materialen.
- Grotere onderdelen of modules kunnen moeilijk te manoeuvreren zijn in een huis.
- Zagen en andere lawaaierige of stoffige klussen kunnen overlast veroorzaken.
Bouwen in de Open Lucht
Het bouwen van een camper in de open buitenlucht is ook mogelijk, maar het weer speelt een belangrijke rol. Je hebt droog weer nodig, vooral als je aan de buitenkant van de camper werkt. Binnen in de camper werken is wel mogelijk bij regen, maar in de winter is het vaak te koud om te klussen. Ook moet je opletten bij het verwerken van lijmen en andere materialen die een minimumtemperatuur vereisen.
Als je dus wel de ruimte hebt voor een tent maar het onnodig vindt om er een aan te schaffen, kun je in de open lucht werken. Dit is de goedkoopste manier om een camper te bouwen, en vaak kun je het gewoon voor je huis op straat doen (als je zelf geen ruimte hebt). Je buren kunnen dan meteen meekijken met wat je aan het doen bent. Houd er echter rekening mee dat elektriciteit vaak niet aanwezig is, dus je moet mogelijk zelf voor stroom zorgen. Daarnaast moet je na iedere klus alles weer opruimen.
Voordelen:
- Goedkoopste optie, want je kunt vrijwel overal werken.
- Volledige vrijheid om op elke locatie te klussen, zelfs voor je huis op straat.
Nadelen:
- Je bent volledig afhankelijk van het weer; bij kou en regen is werken vaak niet mogelijk.
- Zelf voor elektriciteit zorgen, meestal met een verlengsnoer.
- Spullen laten liggen is riskant vanwege weersomstandigheden en mogelijke diefstal, hoewel je gereedschap en materialen vaak in de afgesloten camper wel kunt laten liggen.
Wees daarbij niet bang om in de open lucht een camper te bouwen. Veel zelfbouwers hebben dit ook gedaan en zijn erin geslaagd een fantastische camper te creëren.
Een combinatie van bouwplekken
Een combinatie van de bovenstaande opties is zeker ook mogelijk en kan zelfs voordelen bieden. Zo kun je het werk dat aan de buitenkant van de camper moet gebeuren, zoals het plaatsen van ramen of het overspuiten van de camper, in een loods of tent uitvoeren. Dit is ideaal omdat je in deze situaties vaak de camper niet volledig hoeft af te sluiten, en je bent beschermd tegen weersinvloeden.
Het interieur kun je daarentegen prima voor je huis op straat in de open buitenlucht maken. Omdat dit werk binnenin de camper plaatsvindt, en de camper vaak goed afsluitbaar is, hoef je je minder zorgen te maken over een onverwachte regenbui.
Hierdoor kun je flexibel werken en de kosten nog zo laag mogelijk houden, terwijl je toch gebruikmaakt van de voordelen van een droge en beschutte werkplek voor de meer kwetsbare klussen.
Of je nu uiteindelijk kiest voor een loods, garage, tent of de open lucht, elke optie heeft zijn eigen unieke voor- en nadelen. Zorg ervoor dat je de ruimte kiest die het beste past bij jouw behoeften, budget en de omvang van je project.
Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.
Geef een reactie