Je wilt natuurlijk naar buiten kunnen kijken en ‘s nachts fijn een luik kunnen open zetten voor ventilatie. Een raam en/of duikluik is dan geen overbodige luxe. Maar welke soorten zijn er?
Kijk je bijvoorbeeld naar de ”alles in een camperramen” (open/dicht, hor en verduistering), dan zijn deze echt ideaal. Helaas zijn deze tegelijkertijd best duur, daarom beschrijf ik ook de alternatieven.
Inhoud:
Ramen
Ramen ze zijn er in alle soorten en maten, maar welke zijn nu geschikt voor je camper. Ik neem je mee op vijf varianten. Zo kun je bepalen wat voor jou het beste raam is.
1. Alles in een raam
Dit zijn wel de meest gebruikelijk ramen die ik geplaatst heb. Ze kunnen volledig open als op kier stand. Wil je de vliegen buiten houden dan doe je de hor dicht, of voor ‘s nachts het rolgordijn.
De ”alles in een ramen” bestaan uit twee delen, een buitendeel waar alles in zit en een binnendeel dat het raam uiteindelijk inklemt in de wand. Vrij eenvoudig te plaatsen dus.
Kijk je naar het kosten plaatje dan is dit een van de duurste type ramen voor je camper.
2. Klap- of schuifraam
Wil je zelf een eigen gordijn plaatsen of iets goedkopers toepassen dan een ”alles in een raam”, dan zijn de gewone klap- of schuiframen meer dan voldoende. Deze kun je nog steeds opendoen voor ventilatie.
De klap- of schuiframen bestaan vaak uit een deel, het buitendeel waar alles in zit. Voor montage en afwerking (binnen) is dan ook iets meer nodig dan bij een ”alles in een raam”.
3. Glas met raamrubbers
Heb je alleen licht nodig of wil je naar buiten kunnen kijken, dan zou een gewoon raam in raamrubbers voldoende moeten zijn. Deze manier van ramen maken is niet alleen de goedkoopste manier, je kunt de ramen ook naar eigen grote maken. Het enige wat je nodig hebt is een stuk glas of kunststofglas en een raamrubber.
Voor montage is wel meer maatwerk en afwerking nodig dan de klap of schuifraam.
4. Gelijmde ruiten
Tegenwoordig is dit wel de standaard manier van ruiten plaatsen in voertuigen. Ze zijn tegen de carrosserie aan gelijmd. Door deze techniek kun je strakke ruiten plaatsen die zelfs met de vorm van de auto meegaan.
De ruiten die gebruikt worden zijn speciaal op maat gemaakte ruiten die op één specifieke auto of bus passen. Hierdoor zijn deze ruiten wat moeilijker verkrijgbaar. Daarnaast kan het voordeliger zijn door deze ruiten professioneel te laten plaatsen, omdat een losse ruit niet altijd veel goedkoper is en er zijn genoeg bedrijven die dit doen.
5. Een bus zoeken met ramen
De allergoedkoopste oplossing is eigenlijk wel een bus zoeken waar al de ramen in zitten op de plek waar jij die wil hebben. Dit kan een hoop geld schelen. De andere zijden is dat het meestal niet zo eenvoudig is om zo’n bus te vinden. Heb je er toch een dan heb je geluk.
Dakluik / dakraam
Een duikluik is wel de meest fijne manier van ventilatie. Of je wilt ‘s nacht naar de sterren kunnen kijken, dan is een doorzichtig dakluik wel ideaal.
Doorzichtig of ondoorzichtig het is dus maar net wat jij wil. Kies je voor een doorzichtig dakluik dan kun je erbij kiezen om er een met een rolgordijn te nemen voor verduistering.
Wil je zelfs nog extra ventilatie dan kies je een dakluik met ventilator.
Ik neem je mee in drie varianten:
1. Een goedkoop dakluik
Wil je puur voor ventilatie een dakluik en wil je het goedkoop houden dan heb je al een dakluik voor rond de €90,- Dometic Micro Heki 28*28
Voordelen:
- Laag in aanschafprijs
- Snelle en eenvoudige bediening via beugel
- Dubbele koepel voor extra isolatie
- Naar buiten kijken is mogelijk
- Inclusief hor-gordijn
- Gemakkelijke montage zonder boren, geen extra gaten in het dak
Nadelen:
- Niet open onder rijden
- Klein dakluik
2. Groot dakluik doorzichtig
Kies je voor een groter dakluik waarbij je ook beter naar buiten kunt kijken, dan is Dometic Mini Heki Style 40*40 dakluik ideaal.
Voordeel:
- Snelle en eenvoudige bediening via beugel
- Naar buiten kijken is mogelijk
- Inclusief verduisteringsgordijn en hor-gordijn
- Gemakkelijke montage zonder boren, geen extra gaten in het dak
Nadeel:
- Niet open onder rijden
3. Dakluik met ventilator
Houd je van goede ventilatie of een frisse bries door je camper, dan kies je voor een dakluik met ventilator. Ze zijn er zelfs met een automatische temperatuur sensor die te bedienen is met een afstandsbediening, het lijkt wel een airco de Maxxfan Deluxe.
De Maxxfan heeft een bijkomend voordeel dat deze ook onder het rijden aan kan staan.
Een nadeel van de Maxxfan is dat je deze monteert op het dak via schroeven of boutjes die door het dak gaan. Let hierbij op dat deze goed gemonteerd wordt. Want ik ben van mening en ervaring, hoe meer gaten in het dak hoe meer kans op lekkages.
Gezien de Maxxfan Deluxe aan de prijzige kant is, zijn er ook andere mogelijkheden zoals de Thule Vent 12v.
De Thule Vent is eigenlijk een normaal dakluik waarbij je kunt kiezen om een ventilator deel erbij te nemen. Wat je dan krijgt is een grote fan in de opening van het dakluik, zoals bij de Maxxfan.
Voordelen:
- Veel ventilatie
- Goede luchtkoeling door lucht van buitenaf
- Gemakkelijke montage zonder boren, geen extra gaten in het dak
Nadelen:
- Al zou je dakluik doorzichtig zijn, je kunt er minder goed doorheen kijken vanwege de fan
- De fan maakt natuurlijk wat geluid, dus houdt daar rekening mee
- Niet open en te gebruiken onder rijden
Volledige boodschappenlijst voor inbouw raam of dakluik
Zou je graag je eigen ramen of dakluik willen plaatsen, dan is daar natuurlijk wel meer voor nodig dan alleen een raam of dakluik. Hoe denk je een gat voor het raam in de bus te maken? Je snapt het wel dat daar gereedschap voor nodig is.
Ik heb dan ook voor jouw een compleet lijstje gemaakt met wat je nodig hebt om een raam of dakluik te plaatsen.
Raam:
- Betreffende raam
- Afplaktape
- Fijne marker
- Rolmaat
- Liniaal / rechte aftekenlat
- Winkelhaak
- Slijptol
- Schroefmachine + boor 10mm
- Decoupeerzaag / luchtzaag + fijn zaagje voor metaal + houtzaagje
- Vijl
- Ontvetter
- Multi Primer + applicatiekwast
- Panlat
- kitspuit
- Montagekit
- Lijmklemmen of klemtangen
- Montagelatten
- Press tape
- Kruiskopschroevendraaier
- Veiligheidsbril
- Gehoorbescherming
Dakluik:
- Betreffende dakluik
- Afplaktape
- Fijne marker
- Rolmaat
- Liniaal / rechte aftekenlat
- Winkelhaak
- Boormachine + boor 10mm
- Decoupeerzaag / luchtzaag + fijn zaagje voor metaal + houtzaagje
- Vijl
- Ontvetter
- Multi Primer + applicatiekwast
- Kunststof opvullat
- Panlat
- Kitspuit
- Montagekit
- Lijmklemmen of klemtangen
- Montagelatten
- Sealer
- Kruiskopschroevendraaier
- Veiligheidsbril
- Gehoorbescherming
Stappenplan raam of dakluik plaatsen
Wil jij een raam of duikluik gaan plaatsen, maar weet je nog niet hoe je van starts moet gaan en waar je op moet letten om lekkages te voorkomen. Bekijk dan de Cursus Camper Bouwen met de subcategorie Ramen.
Het volgende wordt erin behandeld:
- Plaatsen van een ”alles in een camperraam”, vrijwel gelijk aan schuif of klapraam
- Raam met raamrubbers
- Autoramen
- Dakluik
Bovendien laat een donatie achter.
Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.
Geef een reactie