kussens en matras slaapzithoek in bed

Kussens en matrassen voor in een camper

Lekker kunnen zitten op je eigen gemaakte bank en of fijn kunnen liggen op je eigen gemaakte bed. Een kussen en of matras is dan geen overbodige luxe. Daarbij is het wel zo mooi als de stof van je kussens passen bij jou interieur. Een nadeel is toch vaak dat de standaard kussens en matrassen die je in een winkel koopt niet passen. De oplossing zou dan op maat gemaakte kussens en matrassen zijn. Maar wat komt daarbij kijken en hoe doe je dat? Hieronder worden vier manieren beschreven hoe je aan jouw op maat gemaakte kussens of matrassen komt.

Vast bed
vlakke plaat wand bekleding

Zelf maken kussens of matras

Je kunt natuurlijk gewoon de kussens en matrassen zelf maken. Maar dit is gemakkelijker voor kussens dan matrassen. Dit komt omdat je voor matrassen speciale stoffen nodig hebt die je niet zo makkelijk kunt verkrijgen, het kan dan ook voordeliger zijn om de hoe van je matras te laten maken.
Om dan terug te komen hoe je zelf kussens maakt, dat kan op de volgende twee manieren:

Stoffen

1. Zelf een kussenhoes maken door stukken stof aan elkaar te naaien. Heb je dus een naaimachine ter beschikking, dan is het zelf maken van kussenhoezen wel zo makkelijk en leuk om te doen. Je koopt het schuimtricotkous of tussenvulling en stof online, in een stoffenwinkel of op de markt
Het voordeel van stof op de markt kopen is dat deze meestal voordelig in prijs zijn, plus je kunt meteen zien en voelen wat je koopt, de verkoper kan je daarbij dan ook helpen.

Bij de aanschaf van het schuim zou je deze al opmaat kunnen laten snijden. Moet er dan toch nog een hoekje uit dan is dat makkelijk gedaan met een broodmes. Let wel op bij het opmaat snijden van je schuim dat deze best iets groter mag zijn dan het oppervlak waar deze komt te liggen. Dit zorgt ervoor dat het kussen niet alleen beter klemt tussen opstaande randen of kasten en het kussen dus niet zomaar wegglijdt, maar dat de kussenhoes die iets kleiner is er ook mooi strak omheen zit.

Schuim opmaat maken
Schuim met tussenvulleng

Is je schuim op maat, dan doe je er de tricotkous omheen of je plakt er de tussenvulling op. Want deze tricotkous of tussenvulling zorgen ervoor dat je het schuim makkelijk in de kussenhoes kan stoppen en dat deze je kussenhoes beschermt.

Nu je schuim klaar is, dan kun je beginnen met de kussenhoezen maken. Dit gebeurt binnenstebuiten zodat alle stiknaden uiteindelijk aan de binnenzijde van je kussenhoes komen. Het dichten van de kussenhoes kun je doen door het laatste stuk met de hand dicht te naaien of je maakt gebruik van een ingenaaide rits. Het voordeel van een rits is dat je de kussenhoezen altijd nog in de was kunt doen om ze schoon te maken.

Kussen rits

2. Geen naaimachine ter beschikking dan kun je het ook anders doen. Je gebruikt dan een houten plaat waar je het schuim dat iets groter is los erop legt of vastlijmt met een contactlijm. Over het schuim leg je tussenvulling die ruim over de randen heen gaan voor extra comfort of je brengt daarover de tricotkous. Nu kun je je uitgekozen stof over de lagen heen leggen en onder de juiste spanning aan de achterkant op de houten plaat vast nieten.
Het vast nieten is daarbij wel een nauwkeurig werkje om het netjes te krijgen, trek je de stof niet telkens gelijk aan dan zien je dit terug als oneffenheden bij de randen. Een truc bij het vast nieten is dan ook te beginnen aan een zijde daarna de tegenovergestelde zijde om die dan niet voor niet vast te nieten, dit doe je dan ook met de overige zijdes.
Het resultaat bij deze manier van bekleden is ook erg goed. Het klinkt als een eenvoudige en goedkope techniek, toch wordt deze techniek ook veel toegepast om bijvoorbeeld stoelen en banken te bekleden voor in je woonkamer.
In de plaats van nietjes zou je eveneens krammetjes of sierspijkers met een grote kop kunnen gebruiken. Echter is nieten sneller en makkelijker. Wil je de nietjes dan alsnog wegwerken, plak dan bijvoorbeeld een nette plaat hout over de achterzijde waar alle nietjes zitten.

Kussen op plaat
Kussen op plaat nietjes

Deels zelf maken kussens of matras

Heb je geen naaimachine ter beschikking maar je weet wel iemand of een bedrijfje dat voor jouw kussenhoezen of matrashoezen kan maken. Dan kun je ervoor zorgen dat je zo veel mogelijk nog zelf doet. Dat betekent dat je zelf het schuim, tricotkous of tussenvulling en stof voor je kussens online, in een stoffenwinkel of op de markt koopt. Het schuim maak je dan zelf op maat en je doet er de tricotkous omheen of je plakt de tussenvulling erop. Het op maat gemaakte schuim met de aangeschafte stof voor je kussens breng je dan naar degene die voor jou de hoezen maakt.
Spreek daarvoor wel af met degene die voor jou de hoezen maakt wat mogelijk is en waar je rekening mee moet houden, dit scheelt per persoon en bedrijf.

Naaien

Standaard matras of kussen aanpassen

In de plaats van alles los inkopen en het tot een kussen of matras omtoveren, kun je ook standaard kussens en matrassen kopen en die aanpassen. Dit kan voor je kussens wat lastiger worden omdat je meestal specifieke afmetingen nodig hebt, die zijn niet zo makkelijk in vergelijkbare maten te verkrijgen. Wat je wel kunt doen is bijvoorbeeld voor je bank in de plaats van een lang kussen kleinere lossen kussens nemen. Die kussen koop je dan voordat je de bank gaat maken zodat je de bank kunt aanpassen aan de afmetingen van de kussens.
Voor je matras is het gemakkelijker om aan een juiste maat te komen. Het kan natuurlijk zijn dat je een standaard matras maat kunt gebruiken, maar dat er een hoekje uit moet. Neem dan wel een matras die volledig uit schuim bestaat en niet uit veren. Vooraf bepaal je of de matrashoes makkelijk te verwijderen is, want je moet de hoes van je matras wel makkelijk kunnen aanpassen.
Deze manier van een matras op maat maken voor je camper komt wel weinig voor. Dit komt omdat je de hoek van een matras moet aanpassen en die probeer je weer netjes te krijgen, dat kan helaas lastig zijn bij een standaard matras. Zelf matrasschuim opmaat snijden en die laten afwerken met een matrashoes of volledig een matras op maat laten maken kan daarom net zo voordelig zijn.

Kussens of matras laten maken

Het laten maken van je kussens en matras is natuurlijk ook gewoon een optie. Er zijn genoeg bedrijven die kussens en matrassen op maat maken. Je gaat er dan met je camper naar toe of je geeft de maten door die je nodig hebt. Je bespreekt dan wat je wilt en zij maken voor jou de kussens en of matras opmaat.
Nu heb je zelfs op internet al bedrijven waarbij je online kunt aangeven wat je wil en dan wordt het zo opgestuurd. Een nadeel hiervan is dat je zelf niet kunt zien en voelen wat voor je geschikt is, want dat lijkt me toch wel belangrijk.
Het voordeel van laten maken door bedrijven die er ervaring in hebben is dat je ervan uit kan gaan dat het goed gebeurd. Je hebt er dan eveneens weinig omkijken naar, want je geeft aan wat je wil en zij maken het. Het nadeel is hierbij dat deze optie het duurste kan zijn voor op maat gemaakte kussens en een matras.

Materialen

Welke materialen zijn nu geschikt voor je kussens en matras? Je hebt veel keus, maar je moet wel opletten op de kwaliteit ervan, want er is helaas ook veel slechte kwaliteit materiaal te koop. En dan met name op het gebied van schuim, want schuim is moeilijk te controleren op kwaliteit.
Koudschuim is een goed schuim voor zowel je kussens als je matras. Traagschuim is alleen geschikt voor je matras.

Zo zijn beiden in verschillende kwaliteiten verkrijgbaar. Maar ga nu niet op de goedkoopste af, betaal liever meer voor een goede kwaliteit schuim dan een iets goedkopere. Want dit ga je terugzien. Zoals al aangegeven is de kwaliteit van schuim moeilijk te controleren, maar kun je er wel vanuit gaan dat een duurdere schuim van goede kwaliteit en afkomst is. Vraag dan ook na welke schuimen een winkel heeft en welke deze aanraden. In Eindhoven hebben ze bijvoorbeeld het Schuimrubberhuis die bovendien ook op bepaalde markten staan.

Koudschuim

Betreffende de stof voor de hoezen, of je wilt iets anders zoals bijvoorbeeld leer, dan is het goed te kijken of die wel slijtvast, kleurvast en uitwasbaar zijn. Verder heb je bijvoorbeeld nog glad en ruw maar dat is meer een persoonlijke voorkeur. Op de markt of in een winkel kun je dan ook navragen welke stoffen geschikt zijn voor camperkussens.
Zelf ben ik bekend met stevige/ dikke stoffen, zoals onderstaande samples:

Stoffen sample
Stoffen sample

Ga je op zoek naar een tricotkous, dan hoef je minder op te letten op de kwaliteit ervan. Dat komt doordat ze meestal maar een soort tricotkous hebben die ze voor iedere soort kussen gebruiken en dan is de keuze makkelijk gemaakt.

Verder heb je nog de tussenvulling die je kunt gebruiken als je de stof onder aan een plank vast niet. Deze tussenvulling noemen ze ook wel Fiberfill of Dacron en is een dunne zachte vulling die meestal op rol verkrijgbaar is.

Tussenvulling

Kosten

De kosten voor je kussens en matras kunnen erg verschillen afhankelijk van de manier of je ze zelf maakt of laat maken en voor welke kwaliteit je kiest. Aan te raden is daarbij om niet op kwaliteit in te leveren als je het zo goedkoop mogelijk wil houden, beter is dan om te kijken wat je zelf kunt doen in de plaats van het laten uitbesteden.
Uit ervaring bij het deels zelf maken van de kussens zit je al gauw rond de €500. Schrik dus niet dat het een aardig bedrag kan worden, maar het resultaat ga je terugzien.

Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *